Evenement: Cool Japan Weekend in Museum Volkenkunde in Leiden

Op nummer 1 op mijn bucket list staat toch wel het bezoeken van Japan. Niet alleen alle manga en anime maken mij enthousiast over dit land, maar ook alle reisfoto’s en de cultuur spreken mij aan. Zowel het oude Japan als het nieuwe Japan vind ik fantastisch om te zien, dus toen ik hoorde dat er een tentoonstelling zou zijn die het ouderwetse en moderne Japan samenbrengt, wilde ik maar al te graag gaan. Afgelopen weekend was er het Cool Japan Weekend, waarbij er vele activiteiten zouden zijn rond de tentoonstelling heen. Een otaku als ik zeg daar geen nee tegen, dus samen met mijn mede-nerd en neefje bezochten wij dit evenement.

 

Ik heb echt jaren geleden het Museum Volkenkunde bezocht met school, maar ik wist er weinig meer van af. Het is in ieder geval dichtbij het station, dus met het openbaar vervoer ben je er zo! Naast het bezoeken van de tentoonstelling, kan je ook andere locaties in het museum bekijken, je ziet genoeg van de wereld! Mijn neefje en ik gingen dus naar een speciaal weekend rondom de tentoonstelling, dus er waren ontzettend veel bezoekers. Misschien iets te veel, maar gelukkig had ik nog wel wat ruimte om door het museum te lopen.

De tentoonstelling begon met een collectie van bekende figures en een kimono met een mangapersonage erop. De meeste fandoms van de figures herkende ik wel (zoals Mario, Pokémon, Sailor Moon, Astro Boy, Fullmetal Alchemist, Death Note en Hello Kitty) en op grote schermen waren kleine stukjes beeld uit anime te zien. Aan de achterkant van het scherm waren er twee grote wanden die vertelden over de geschiedenis van de opkomende populaire Japanse popcultuur en welke landen daar vooral aan hebben bijgedragen. Hoewel ik een flinke kenner ben op het gebied van Japanse popcultuur, kwam ik ook aardig wat nieuwe dingen tegen.

In de ruimte rechts van de aankomsthal kan je een grote samoerai bewonderen. Hier begon ook de rondleiding, die twee keer op een dag plaatsvond. Hier hoorde ik meer over de samurai en over de yokai (Japanse geesten en monsters). Zo werd er verteld dat er weinig samoerai’s zijn die met twee zwaarden vechten (en dat de zwaarden niet even lang zijn) en dat de meeste Japanse monsters een mix zijn van verschillende soorten dieren. Ik vond het erg leuk om te zien dat er oude Japanse monsters werd gecombineerd aan hedendaagse monsters. Zo werd er gekeken naar de horrorfilm The Ring (geïnspireerd op een Japanse geest van een vrouw), de monsters uit Final Fantasy XV en de titans uit Attack on Titan.

Ook is er aandacht besteed aan kawaii (alle schattigheidscultuur in Japan) en robots. Zo kan je Pepper zien, een robot die al aardig goed met je kan communiceren en kleine dansjes kan doen. Het museum zelf programmeert deze robot en probeert hem steeds meer functies te geven. Kurebayashi is een Japans popicoon die zich altijd schattig kleedt, dus in de tentoonstelling kan je ook een paar van haar outfits bewonderen.

Beetje aan het eind van de tentoonstelling is er een ruimte met vele mangaboekjes en ruimte voor arcade games en cosplay. Zo staan er een paar indrukwekkende cosplaykostuums in de ruimte, inclusief een filmpje van een cosplayer die zich voorbereidt op haar show. Het is dat ik niet de hele dag de tijd had, anders was ik de hele tijd manga aan het lezen…

Uiteraard kon je wat Japanse merchandise kopen in de winkel, maar ik heb helaas niks kunnen vinden wat ik mee wilde nemen. Aangezien het een speciaal weekend was, waren er genoeg activiteiten rondom de tentoonstelling. Zo was er een saképroeverij, ging Marlon Theunissen (bekend van de manga Robocity) mangaportretten maken van bezoekers, een workshop snoepsushi maken en manga tekenen, het maken van origami en kalligrafie. Ik kon door de drukte jammer genoeg niet bepaalde activiteiten bijwonen, maar ik zag wel dat iedereen het erg naar hun zin had. Ik bezocht wel een lecture over de Japanse schattigheidscultuur, die diep inging op otaku, de hele levensstijl van otaku en schattige meisjes en hoe dit de maatschappij van Japan veranderde. Je bevolking van Japan krimpt en een oorzaak daarvan is dus de steeds grotere Japanse popcultuur waardoor veel Japanners single willen blijven. Ik ging halverwege de middag weg, maar aan het eind van de dag was er een Japanse fashion & cosplay show, dus ik had door de loop van de dag al aardig wat cosplayers rond zien lopen.

En bedankt Museum Volkenkunde, ik wil nu ZO ONTZETTEND GRAAG naar Japan nu ik dit heb gezien. Mijn liefde voor dit bijzondere land is alleen maar groter geworden, deze tentoonstelling is dus zeker een dikke aanrader! Ik ga in ieder geval nog minimaal één keer, want deze tentoonstelling wil ik gewoon veel vaker bewonderen.

Heb jij al zin om naar Cool Japan te gaan?

2 reacties

  1. Ik voel me nu echt een holbewoner. Ik wist niet dat dit bestond ._.
    Misschien dat ik maar eens een dagje uit moet gaan plannen nu xD ik wil er heen!

    1. Moet je zeker doen 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.