Evenement: De Proudya010-leesclub bespreekt ‘De Zwendelprins’ met Rima Orie!

De Proudya-community is een YA-groep met lezers die in de bibliotheek in Rotterdam kunnen kletsen over boeken. We hebben al meerdere leesclubs gehad, altijd met de schrijver van het boek erbij. We wilden nu weer een fantasy lezen, dus we kozen De Zwendelprins van Rima Orie!

We begonnen de leesclub met een introductie van alle aanwezigen en Rima vertelde over haar verhaal. Door een schrijfwedstrijd van uitgeverij Moon en Sweek besloot ze haar verhaal uit te werken, een verhaal dat al lang in haar hoofd zat. Ze is sowieso dol op sprookjes, en wilde een sprookjesachtig verhaal schrijven met invloeden uit India. Ze had 20.000 woorden moeten schrijven en had deze ingezonden op de allerlaatste dag, niet wetende dat zij de winnares zou worden en een contract zou krijgen bij de uitgeverij!

Nadat ze won, moest ze het verhaal uitwerken en een tweede versie schrijven. Het boek werd uiteindelijk meer dan 100.000 woorden, dus ze heeft nog hard moeten werken! Zeker met moeite, want ze is eigenlijk een trage schrijfster. Ze vond het een uitdaging om het denken van iemand uit India te vertalen naar lezers in de Westerse wereld. Haar hoofdpersoon is een meisje in een wereld gebaseerd op India en ze heeft ook een andere manier van denken dan wij doen, maar de leesclubleden vonden dat ze daar zeker in was geslaagd!

Ook hadden we het veel over diversiteit en representatie in boeken. Rima vertelde dat ze het jammer vindt dat er zo weinig Nederlandse YA-boeken zijn op het gebied van fantasy. Veel uitgeverijen vinden fantasy van Nederlandse bodem een risico om uit te geven, aangezien vooral fantasyboeken uit het buitenland het goed doen, omdat ze daar al een hit zijn. Er is dus minder zekerheid voor Nederlandse fantasyboeken, maar Rima bewijst zeker dat Nederlandse fantasyauteurs zeker prachtige boeken kunnen schrijven!

Representatie is erg belangrijk en Rima liet zien dat het erg lastig is om als auteur te schrijven over een cultuur waar ze zelf niet in zijn opgegroeid. Zo kan een Westerse auteur een setting zoals Arabië beschrijven vol exotische kruiden, terwijl inwoners daar geuren totaal niet omschrijven als exotisch. Het was heel interessant om met elkaar te praten over representatie, en daarnaast hadden we nog veel gekletst over andere YA-verhalen en zelfs series en films!

En Rima’s plannen? Ze is al bezig met een nieuw fantasyverhaal, hoewel ze er nog vrij weinig over wil zeggen. Wij zijn in ieder geval benieuwd!

Het was weer een erg leuk leesclub, waarbij we twee uur met gemak vol konden kletsen! Rima is een gezellige auteur en iedereen kon wel zijn of haar zegje doen. Ik kan nu al niet wachten op een volgende leesclub!

Heb jij De Zwendelprins al gelezen?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.