Evenement: Dutch Comic Con 2018

Afgelopen weekend was de grootste conventie van Nederland gaande, namelijk Dutch Comic Con! Dit vind ik zelf een geweldige conventie vanwege de grote dealerroom, het groot aantal activiteiten en de vele cosplayers die er rondlopen. Ik had een weekendticket en struinde voor de zoveelste keer deze conventie af, benieuwd naar de veranderingen ten opzichte van vorig jaar.

Beide dagen begon de conventie om tien uur. Op de zaterdag kon je tot zes uur er zijn, op de zondag werd de conventie om vijf uur gesloten. De entree verliep naar mijn idee erg soepel. Ik was beide dagen rond de openingstijd aangekomen en kon vrij snel doorlopen naar binnen. Je komt dan meteen aan bij de experience hal. Hierin zag ik meteen de stand van de American Book Center (waaronder Marieke Nijkamp en Taran Matharu hun boeken signeerden), een Takeshi’s Castle parcour en stands van verschillende films. Als je meteen naar rechts ging, kwam je uit bij de Stripdagenbeurs, waar vooral stands waren van strips/comics, maar ook werden er workshops en lezingen gegeven. Even doorlopen en je kwam uit bij de gaming area, waarin je games kon proberen, verschillende arcade games kon spelen en kon kijken naar gamewedstrijden en dronewedstrijden. Hoewel ik niet echt van de drones ben, vind ik het wel cool dat Dutch Comic Con ook naar andere soort ”games” kijkt en deze een plek geeft op de conventie.

De entertainment hal was ook rijk gevuld. Hier zat onder andere het hoofdpodium voor de Q&A’s met acteurs, maar je kon ook genieten van de cosplay contest. Ik heb deze niet compleet gezien, maar ik zag onder andere een prachtige cosplay van Mulan, maar vooral veel gamegerelateerde cosplay. Voor de rest kon je in deze hal nog de Griezelbus zien van Paul van Loon en was er genoeg gelegenheid voor eten en je kon beroemdheden ontmoeten bij de guest square. Ook waren er vele voertuigen aanwezig die je kon aanschouwen. 

In de entertainment hall waren ook genoeg cosplaygroepen aanwezig. Van Batmangroepen, Star Wars groepen of Harry Potter cosplaygroepen, het was er allemaal te vinden! Dutch Comic Con weet in ieder geval dat cosplay een groot deel hoort te zijn van een conventie, dus ik vind het erg fijn dat daar veel aandacht aan werd besteed.

Ook was House of Wax weer aanwezig. Deze keer kon je vele taferelen bekijken van Game of Thrones. Van de Starks tot de Lannisters, de Dothraki, Targaryens of de White Walkers, het was er te zijn! Ik ben dol op Game of Thrones, dus ik heb mijn ogen uitgekeken naar deze groep. Het zag er allemaal zo mooi uit! Ik vind het ook erg cool dat sommige cosplayers ook enorm in hun rol zitten, zo liepen de White Walkers op je af om veel bezoekers lekker af te schrikken. Prachtig!

Het programma was echt flink gevuld vol workshops, lezingen, activiteiten en meer. Zo was ik de eerste dag tot het eind gebleven en de zondag bleef ik ook tot vrij laat. Je kan echt heel lang de conventie bekijken, want er is zo veel te zien en te doen! Dutch Comic Con breidt zich ook elk jaar meer uit, maar de organisatie zou nog wel wat moeten opletten op de capaciteit. De zondag was erg fijn, maar de zaterdag was soms iets te druk, waardoor ik nauwelijks lekker rond kan lopen door de conventie.

De dealerroom was weer een verademing om te bezoeken. De zondag was in het begin vrij rustig (aangezien het Pasen was), dus toen kon ik rustig rondlopen en alle kraampjes bekijken. Er was weer veel variatie in de standjes. Zo waren er veel Funko Pops, maar ook normale figures, sieraden, cosplay-gereedschappen, comics, fanart, buttons en meer.

 Ik heb wel het idee dat de dealerroom groter had gemoeten. Op de zaterdag was de dealerroom haast niet te doen. Zo waren sommige paden net iets te krap. Het lijkt me lastig om een nog grotere hal te vinden, maar misschien zou de organisatie een extra zaal kunnen gebruiken om daar nog een deel van de dealers te plaatsen. Ik heb in ieder geval genoeg gekocht, dus morgen kan je mijn haul zien van de conventie. 

Tot slot wil ik deze foto nog even laten zien. Ik ging naar Dutch Comic Con als Peeta Mellark van The Hunger Games, op zoek naar een Katniss. Ik had totaal niet verwacht dat die er zou zijn, maar precies op het einde kwam ik er eentje tegen! Dit is niet de eerste keer dat ik net aan het einde van een conventie een Katniss tegen kwam (hier kan je het bijzondere verhaal van mijn zoektocht naar Katniss lezen tijdens YALC), dus dat was echt onwijs grappig. De Katniss op de foto is r.c_vdb op Instagram, die een geweldige Katniss was!

Dit was mijn Dutch Comic Con van 2018! Ik heb er zeker van genoten, DCC is nog groter dan voorheen en het programma en de activiteiten waren erg leuk. Er waren veel cosplayers aanwezig (ik gok zo de helft op de zaterdag, op de zondag wel wat minder) en ik heb beide dagen genoeg ontdekt op de conventie. Ik kan nu al niet wachten op Dutch Comic Con Winter Edition, waar ik 24 en 25 november heen zal gaan.

Hoe vond jij Dutch Comic Con?

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik kon helaas niet.. Maar ik hoop wel op de wintereditie te zijn. Het liefst als kraam, natuurlijk. 🙂

  1. Ah dat zou heel tof zijn Emmy! 🙂

 2. Aaah echt balen dat ik het weer heb moeten missen. Maar omdat het tegelijkertijd rond Pasen viel was het voor mij echt te druk geweest als ik ook nog naar DCC zou gaan. Het ziet er weer echt heel gaaf uit en vind het vooral jammer dat ik Takeshi’s Castle parcour heb moeten missen 🙁
  (wel ben ik sinds een paar dagen bezig om dingen te bedenken voor een nieuwe cosplay voor Abunaicon)

 3. Mooi verslag Joost. Hopelijk kan ik er de volgende keer ook bij zijn. 🙂

  1. Dank je, ik hoop het ook Jessica! 🙂

 4. Dit weekend was het de lente-editie van F.A.C.T.S. maar ik kon er dit keer jammer genoeg niet naartoe. Wel zag ik een foto van een heel knappe Katniss-cosplay en ik moest meteen aan jou denken.

  1. Ah, jammer! En oeh, dat klinkt goed!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.