Evenement: Dutch Comic Con

Afgelopen weekend had ik een van de leukste weekenden die ik beleef in een jaar, ik ging namelijk naar Dutch Comic Con! Dit is de grootste conventie van Nederland die jaarlijks wordt gehouden in de Jaarsbeurshallen in Utrecht. De afgelopen twee jaar heb ik echt enorm genoten van de conventie en ik vind het heel gaaf om te zien hoe groter de conventie wordt. Ze gaan er elk jaar met sprongen op vooruit! Deze keer was ik daarom ook heel benieuwd naar het evenement. Ik had in ieder geval hoge verwachtingen, maar kon de conventie daar ook aan voldoen?

 

Ontvangst

De ontvangst van Dutch Comic Con was goed geregeld, hoewel het op de zaterdag nogal druk was. De Jaarsbeurshallen zijn natuurlijk enorm en de ingang was prima te doen. Bij de aankomsthal waren er pinautomaten, een grote garderobe en genoeg plek om even te zitten. Er was een rij toen ik binnen kwam, maar toen de deuren eenmaal open gingen, kon ik al snel naar binnen. Ook in de hal van de ticketcontrole was er nog een garderobe en via een poort kon je naar binnen. De conventie was opgedeeld in vier verschillende hallen. Daarbij kon je programmaboekjes meekrijgen en op de conventie was er ook een stand voor informatie, heel goed geregeld!

De conventie begon met de cosplay area met vele standjes van cosplaygroepen en de bekende cosplayers (Bakkacosplay, Leonchiro en Enjinight). In de hal was er ook genoeg eetruimte en was de main stage te vinden met veel stoeltjes voor het publiek. De main stage was iets uitgebreider, er was namelijk ook een catwalk in het midden, een vooruitgang met vorig jaar, want nu kon iedereen de cosplayers en beroemdheden op het podium wat beter zien.

Gaming Area

De gaming area was goed gevuld met genoeg verschillende soorten games. Zo waren er verschillende tournaments van games, waren er standjes waarin je onder andere de Nintendo Switch kon uitproberen, de Gamemania was aanwezig met veel goodies en er was ook een gaming stage voor presentaties van games. Ook waren er standjes voor bordspellen en kaartspellen die je kon spelen, er was dus genoeg te doen!

Aan de zijkant kon je ook genieten van House of Wax die Middle Earth tot leven hadden gewekt! Via een looppad kon je meerdere plekken zien van Middle Earth, zoals Hobbitstee, het rijk van de Elven en verschillende trollen liepen er ook rond. Veel bezoekers moesten ook schrikken toen een monsters opeens gevaarlijk dichtbij stond, de mensen van House of Wax maakten er echt wat leuks van!

Experience Hal

De experience hal was een ruimte waar vooral veel standjes waren van verschillende series, cosplaygroepen en grote winkels. Zo was er een groep van Jurassic Park cosplayers, kon je leren schieten bij de Star Warskraam, je kon een gevangenis in voor Prison Break en je kon merchandise kopen bij AttitudeHolland, The American Book Center en de Eppo. In de Experience Hal was er ook een ruimte voor de fotoshoots met acteurs en kon je de acteurs ook spreken in de Artist Alley.

Dealerroom

De dealerroom was ook enorm gevuld met verschillende merchandisestandjes. Ik vond het aanbod weer erg gevarieerd. Ik heb genoeg oude merchandise gezien, veel illustrators met hun buttons, printjes en commissions, maar ook kraampjes vol manga, figures, zwaarden, mokken, funko pops en meer! Ik kon echt uren rondlopen in deze hal en elke nerd zou er wel wat leuks kunnen scoren. Aan het einde van de dealerroom was er een ruimte voor het volgen van colleges, een grote eethoek en een ruimte voor speeddating.

Panels

De panels die ik heb bezocht zijn die van Alexander Ludwig (bekend van Vikings en The Hungergames) en Lennie James (The Walking Dead). Hierbij was er een presentator die eerst wat simpele vragen stelde aan de acteur, om vervolgens het publiek aan het woord te laten. Er was een microfoon voor de catwalk zodat mensen uit het publiek er naartoe konden lopen. Toen Alexander Ludwig op het podium zat kwam ik als Peeta in zijn arenakleding aanlopen en vroeg ik hem hoe hij het moment vond toen hij mijn nek wilde breken in The Hungergames. Hierom moest hij enorm om lachen en hij vertelde nog dat hij twee uur bezig was met die scène. Het grote nadeel aan de panels was dat veel bezoekers puur de vraag stelde of ze de acteur mochten knuffelen of op de foto konden. Daar zijn panels NIET voor bedoeld! Ik had gehoopt op wat inhoudelijke interessante vragen, maar in plaats daarvan was er een rij met mensen die een momentje wilde met de acteurs. Dat kan ook op een ander moment! Ik hoop voor volgend jaar dat de conventie heel duidelijk aangeeft dat zulke vragen gewoon niet mogen gesteld worden, aangezien er nog genoeg gelegenheid is om een acteur te spreken. Een panel moet interessant zijn voor het hele publiek, dus dat geknuffel en het maken van foto’s kan ook op een ander moment.

Cosplaycontest

Binnenkort laat ik veel foto’s zien van de cosplayers die rondliepen op Dutch Comic Con, maar nu wil ik het even hebben over de cosplay contest, want die was zo veel leuker dan de vorige edities! De internationale cosplayers waren de jury en de wedstrijd werd gepresenteerd door Deadpool, die haast net zo was als de Deadpool in de film! Hij maakte zo veel goede grappen en was echt lekker inappropiate, zeker toen ook zijn verloofde Miss Death het podium opkwam. Samen stelden ze telkens de deelnemende cosplayers voor. Vlak voor de cosplay contest kon je ook meedoen aan de casual cosplay, waarin cosplayers de catwalk even op konden lopen om hun cosplay te laten zien. Zo konden de wat beginnende cosplayers ook hun moment of fame hebben. Daarnaast was het niveau van de cosplayers ook ontzettend hoog, maar daar zal ik in mijn cosplay report meer van laten zien.

DCC College

Er waren ook genoeg colleges die werden gehouden op de conventie. Zo bezocht ik het college Geek Girldom, waarin Sam Maggs (bekend van The Fangirl’s Guide to the Galaxy) over de vrouwelijke geeks die steeds groter worden. Er werd veel gepraat over verschillende fandoms, maar ook over het beeld van fangirls en hoe dit over de loop van de jaren is veranderd. Sam kon echt heel gezellig kletsen en ik vond het heel leuk om haar te horen praten over fandoms en ook over inspirerende vrouwen.

Sfeer

De sfeer van Dutch Comic Con was ontzettend fijn. Op de zaterdag was het halverwege de middag iets te druk, maar voor de rest was er genoeg ruimte om rustig door de conventie te lopen. Er waren genoeg leuke cosplayers die ik heb aangesproken en er waren zelfs meerdere bloglezers die een praatje met mij gingen maken, wat zo leuk was! Zo weet je pas echt dat al het geblog in goede aard valt bij mensen. Het was wel moeilijk mensen te vinden (ik heb namelijk best veel mensen gemist die ik wilde spreken), maar zo krijg je wel contact met genoeg andere mensen! De fanboys en fangirls zorgden er allemaal voor dat iedereen het enorm naar hun zin had, Dutch Comic Con was echt genieten, zeker met elkaar!

 

Dutch Comic Con, wat was het toch leuk. Ik ben het hele weekend geweest en ik had daarna nog steeds het gevoel alsof ik nog niet alles had gezien. Er was zo veel te doen, veel te zien, genoeg spullen die je kon kopen en er waren veel mensen waarmee je makkelijk kon praten. Elke editie wordt maar beter en beter en ik kan niet wachten op de volgende conventie! Gelukkig hoef je niet te lang te wachten op Dutch Comic Con, er is namelijk een wintereditie tijdens 11 en 12 november! Dit vind ik een hele goede datum, aangezien je dan op de conventie alvast cadeautjes kan inslaan voor de decembermaand en niemand heeft last van tentamens, toetsweken of vakanties. De wintereditie ga ik dus zeker bezoeken, en hopelijk jij ook!

Hoe vond jij Dutch Comic Con, of wil je er heel graag heen? Laat het me weten in de reacties!

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik heb zo veel mensen gezien maar dan toch loop ik jou mis haha! Ik deel je mening: elk jaar wordt het echt beter. Kan niet wachten tot de volgende editie.

  1. Volgende keer maar extra goed naar je zoeken dus B)

 2. Het was zo leuk! Maar inderdaad iets te druk die zaterdagmiddag. Hopelijk is het volgende keer weer in een grotere hal!

  • nickyvbezouw op april 1, 2017 om 12:45 pm
  • Reageer

  Verdorie, nu wil ik echt een keer naar comic con! Het lijkt me echt leuk daar!

 3. Vind het nu zo jammer dat ik niet geweest ben, het ziet er echt leuk uit ^^

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.