Evenement: Dutch X-Mas Con

Afgelopen weekend was ik beide dagen naar Dutch X-Mas Con geweest, de kerstversie van Dutch Comic Con. Ik keek al een tijdje uit naar deze conventie. Ik was heel benieuwd naar de hele aankleding van de conventie, alle cosplayers die een kerstversie hadden bedacht van hun karakter en alle merch die ik onwaarschijnlijk ging kopen ondanks dat ik niet al te veel geld heb. Nu ik terugdenk aan Dutch X-Mas Con wil ik meteen weer terug, want het was heel leuk, alleen anders dan ik had verwacht.

 

De conventie was in de jaarbeurshallen in Utrecht, waar de vorige Comic Cons ook plaatsvonden. Het is een ruime locatie en ideaal voor conventies. Ook ligt het lekker centraal in Nederland, dus daar was ik erg blij mee. Ik kwam beide dagen iets na de openingstijd, waardoor ik al snel door de ingang kan. Je kreeg een bandje als je naar binnen ging als toegangsbewijs, zodat je zelfs tussendoor nog naar buiten kan. De ingang was Whoville (het stadje in How the Grinch stole Christmas) waarbij veel inwoners rondliepen met hun leuke neuzen, echt heel leuk om te zien! De burgemeester van Whoville wenste alle bezoekers een vrolijk kerstfeest, net zoals alle andere Whoville-burgers. In deze zaal kon je pakketjes laten inpakken, in een grote sneeuwbal zitten vol met sneeuw en er was een fotoshoot met de Grinch. Deze aankleding vond ik echt een fantastische toevoeging aan de conventie, ik had echt het idee dat het kerst was!

In de tweede zaal was de grote evenementenzaal, waarbij er een podium was voor de Q&A’s met acteurs en voor de cosplay contest. Naast het podium waren er standjes voor wat bekende cosplayers, een hoekje voor de American Book Center, een kleine schaatsbaan en een hoek waar alle fotoshoots met de acteurs worden gehouden. Ook was er een greenscreen waar je gratis foto’s kon maken die meteen werden uitgeprint. Zo heb je meteen een aandenken aan deze conventie!

Ik heb zelf weinig meegemaakt van de Q&A’s, maar ik vond het geluid in ieder geval nogal zacht of wat onverstaanbaar toen ik van een afstandje luisterde. De cosplay contest was op de zaterdag niet heel goed. Alle cosplayers gingen heel snel op het podium, deden een korte pose en liepen meteen het podium af. Zonde! De wedstrijd was ook binnen een kwartiertje af. Op de zondag was het gelukkig wat beter. Hierbij hadden de cosplayers wat meer tijd om op het podium te zijn en stelde de presentator nog een vraag aan elke cosplayer. Hierdoor was de show iets langer en leuker om te zien! Er zaten veel mooie cosplays tussen, maar die zal ik je in een ander blogje laten zien.

De merchzaal was wat kleiner dan op Dutch Comic Con, maar vond ik alsnog erg leuk om te bezoeken. Het aanbod aan merchandise was groot en de prijzen vielen ook mee. Ik deed eerst een compleet rondje voordat ik spullen kocht, aangezien de prijzen toch wat verschilden bij alle standjes. Qua funko’s was het aanbod wat klein en de funko’s die ik graag wilde hebben, waren veel te duur. Er was nog een kleine gamehoek, springkasteel (waar ik misschien wel in heb gesprongen…) en een eethoekje waar je even kon zitten.

De conventie was veel rustiger dan verwacht. Hoewel dit een nadeel kan zijn voor de organisatie zelf, vond ik het als bezoeker erg fijn dat het niet al te druk was. Je kon veel makkelijker rondlopen, alle kraampjes bekijken en als je een foto wilde met een cosplayer, kwam niemand opeens in beeld. Het was erg rustgevend en de sfeer was daarom ook heel fijn, waardoor het voor mijn gevoel één van mijn favoriete conventies werd van het jaar!

Hoewel de conventie niet zo drukbezocht was als verwacht en de cosplayshow naar mijn idee wat spectaculairder kon, heb ik wel enorm genoten van de conventie. De sfeer was heel goed en de aankleding gaf heel goed weer dat het bijna kerst is. Whoville was een heerlijke ingang van de conventie en het programma verliep heel soepel (Jason Isaacs kwam door een vertraging wat later aan in Nederland waardoor het programma gewijzigd moet worden, maar dit werd heel goed opgelost).

Door de wat kleinere bezoekersaantallen weet ik niet zeker of volgend jaar Dutch X-Mas Con weer plaats gaat vinden, maar persoonlijk hoop ik dat wel! Ik heb een heel fijn weekend gehad op de conventie en genoten van alle mensen die ik er heb gesproken of heb leren kennen. Ik kreeg opeens veel meer zin in de kerst en heb mij ook heel erg vermaakt in mijn cosplay. Binnenkort komt mijn haul online van het weekend en laat ik veel foto’s zien van cosplayers op de conventie, want die mochten er zeker wezen!

Was jij bij Dutch X-Mas Con en wat vond je ervan?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.