Evenement: Dynamiccon 2nd edition

Afgelopen zondag was ik behoorlijk ziek, maar door een bepaalde conventie was ik gewoon genoodzaakt om uit het huis te gaan. Dynamiccon is een kleine, maar knusse en ontzettend leuke conventie waar ik vorig jaar enorm van genoot, dus dit jaar ging ik er weer heen. Dynamiccon vindt plaats in Dynamo, een gebouw in Eindhoven. Ik was er helaas niet de hele dag vanwege mijn gezondheid, maar ik heb toch wat kunnen meemaken van de conventie. Wat was het toch weer leuk! Ik had alleen niet een goede camera mee, dus de foto’s zijn van iets minder goede kwaliteit. Daarbij had ik ook weinig eraan gedacht om foto’s te maken, ik vergat het gewoon omdat ik zo veel plezier had en genoot van het moment!

 

Ik kwam aan bij Dynamo rond 11 uur, dus de opening had ik gemist. Bij aankomst kreeg ik een witte bandje zodat je tijdens de conventie ook naar buiten kon gaan. Heel handig, aangezien veel cosplayers buiten foto’s wilden maken. Dynamo zit namelijk tegenover een grote kerk, dus daar werden vooral veel foto’s gemaakt. Naast een bandje kreeg ik ook het programmaboekje van de dag, die er erg leuk uit zag.

Ik vind het erg tof om te zien dat de organisatie alles uit de locatie haalt. Dynamiccon is vele malen kleiner dan grotere conventies zoals Dutch Comic Con, maar ondanks de kleinere ruimte wist de organisatie haast in elke kamer wat leuks neer te zetten. Zo kon je meedoen aan karaoke (waar iedereen fanatiek aan meedeed), waren er kamers waar je DDR kon spelen en andere spellen zoals Weerwolven van Wakkerdam en andere bordspellen, er waren workshopruimtes, een ruimte voor de bodypaint van BodypaintbyJiska (die een awesome Joker maakte tijdens de dag) en Lonki the Dork die mensen kon schminken en er was een dealerroom.

Ik bleef niet de hele dag, dus ik probeerde alles uit mijn bezoek te halen. Zo ging ik eerst langs alle kamers, om vervolgens naar de Q&A te gaan van Manuel D’Andrea. Dit is een Italiaanse cosplayer die vaak verkleed gaat als vrouw, wat hij ontzettend goed doet. Hij heeft veel talent voor make-up en weet veel fictieve personages tot leven te wekken. Hij vertelde over zijn eigen cosplays (zo heeft hij eens met zijn oma een cosplay gedaan) en gaf hij advies aan bezoekers over hun cosplay. Zo vroegen mensen hoe je kan cosplayen als je weinig geld hebt. Manuel vertelde dat alles mogelijk is qua cosplay, als je maar creatief bent en van goedkope materialen wat kan maken. Manuel heeft ondanks zijn vele cosplays, ook kritiek gehad. Zo is hij eens zichzelf gaan schminken als Moana en moest hij zijn huid daardoor iets donkerder maken (hij is zelf namelijk nogal bleek), om zo wat accurater te zijn wat het uiterlijk van Moana betreft. Hij kreeg veel haat omdat hij zichzelf donkerder maakte, terwijl hij juist zo goed mogelijk wilde lijken op het personage. Hij vertelde dat je kritiek zeker mag ontvangen, maar dat sommige haters je nooit moeten overhalen om iets anders te doen. Het is jouw cosplay en daar moet je altijd achter staan! Manuel vond ik een hele vriendelijke en vrolijke cosplayer en ik vond het erg leuk om zijn Q&A te bezoeken!

Al snel begon de cosplay competitie. Ik keek hier enorm naar uit, want zeker bij Dynamiccon is het het hoogtepunt van de dag. Er waren meerdere categorieën waar cosplayers aan mee konden doen: je kon kiezen om op de catwalk te lopen (met categorieën van gekocht en zelf gemaakt) en je kon aan de wedstrijd meedoen waarbij je een eigen act had (met categorieën beginner, professional en groep). De juryleden waren de internationale cosplayers Lisa Lou Who, Manuel, Ilanuneko en Kalseru Cosplay. Ik heb zo gelachen en mijn ogen uitgekeken tijdens de competitie! De catwalk was vol leuke en diverse cosplayers. Zo was er een karakter uit Digimon, Danganronpa, een mannelijke classic Harley Quinn, Avatar The Last Airbender en meer.

De cosplayers met de wedstrijd waren ook stuk voor stuk fantastisch. Ik had grote nostalgiegevoelens door de act van Super Big, die een hele grappige act had waarin Super Big een confrontatie had met een grote schurk bij Dynamo. Ook was een Korra-cosplayer aanwezig die water kon sturen en een Sylveon-gijinka in een hele armor!

 

Na de cosplay competitie was er een Sorting Hat-ceremonie bij de main stage, waar vele bezoekers werden ingedeeld in een Hogwarts-huis. Ook at ik wat hapjes in de hal. Zo was Taarten van Jansen aanwezig met allemaal cupcakes, waaronder een cupcake van Pikachu en Jigglypuff! Deze waren heel lekker, dus dat was smullen! Ook haalde ik een onigiri bij Kotobuki, die ik ook erg lekker vond (ik had dit nog nooit gegeten, dus ik was aangenaam verrast). Daarbij bezocht ik nog de dealerroom en kocht ik verschillende merchandise, die ik later deze week nog laat zien in mijn blog. Kijk daar zeker naar uit!

Mijn ouders brachten ook een bezoekje aan de conventie en ze keken hun ogen uit. Mijn ouders dachten zelfs dat Manuel een vrouw was, haha! Mijn vader vond het heel grappig om alle cosplayers te zien (hij vindt mijn cosplay-passie nu iets minder extreem dan andere fanatieke cosplayers, haha!) en ik vond het erg grappig om te zien hoe mijn ouders reageerden op het conventie-wereldje.

 

Wat ik vooral zo leuk vond aan Dynamiccon? De sfeer. Alle cosplayers waren zo gezellig en het was totaal niet ”spannend” of ”eng” om op iemand af te stappen. Iedereen staat open voor een leuk gesprek. Het was wat rustiger dan vorig jaar, maar dat merkte je totaal niet aan de sfeer. Iedereen genoot met volle teugen en had veel plezier! Ik ging helaas rond kwart voor vier al weer naar huis, maar ik hoorde nog veel goede verhalen over de rest van de dag. Er waren zelfs mensen die na de sluiting nog wilden blijven! Ondanks dat Dynamo niet al te groot is, vind ik het hele programma, de bekende cosplayers die er waren en de sfeer echt fantastisch. Heb ik nog verbeterpunten? De cosplay competitie verliep in het begin wat rommelig (sommige acts hadden de verkeerde audio op het begin) en ik het zou wat handiger zijn als de Q&A’s met de bekende cosplayers later op de dag zouden zijn, aangezien er nu weinig mensen aanwezig waren tijdens de panels. Ik zag wel verbetering ten opzichte van vorig jaar. Er waren gewoon stoeltjes bij het podium en een catwalk (waardoor cosplayers veel meer ruimte hadden voor hun acts), er waren meer activiteiten zoals DDR en bordspellen en de verschillende hapjes en drankjes in de hal waren erg lekker! Ook had je veel beter de mogelijkheid om met Manuel en Lisa te praten, want vorig jaar had ik nauwelijks de grote cosplayers kunnen zien en spreken. Dynamiccon is een ideale conventie voor de gepassioneerde cosplayer. Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende editie, die zal komen op 3 februari 2019! Wil je nog meer zien van de tweede editie van Dynamiccon? Op de pagina van Dynamiccon kan je meer vinden, waaronder filmpjes met een tour in het pand en delen van de panels met de cosplayers. Je kan ook nog naar de Flickr-pagina van Dynamo gaan voor meer foto’s van de conventie.

Ben jij naar Dynamiccon geweest en wat vond je ervan?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.