Evenement: Dynamiccon

Een paar maanden geleden zag ik op Facebook Dynamiccon voorbij komen, een opkomende cosplayconventie in Eindhoven. Eindhoven is nogal ver van mijn huis, dus in eerste instantie had ik niet het idee dat ik daar naartoe zou gaan. In de loop van de maanden kreeg ik steeds meer dingen te horen over de conventie en werd ik veel enthousiaster. Ik had wel zin in een wat intiemere conventie in Dynamo, dus ik nam mijn fotografe/selfie-expert/goede vriendin (@kaiserief_insta op Instagram) mee om een dagje omringd te worden door allemaal verschillende cosplayers.

 

De locatie

Dynamiccon was in Dynamo, voornamelijk een jongerencentrum en podium. Dynamo is niet al te groot, maar de verschillende kamers in het gebouw waren goed benut. De hal waar je als eerste in terecht komt was best ruim, waardoor iedereen wel een plekje had om uit te rusten. Er waren verschillende bankjes, er was een maid café (Honey Garden) voor een hapje en een drankje en er werden suikerspinnen uitgedeeld door Damnyo Frisdrank! Er was nog ruimte voor een garderobe, er waren genoeg kluisjes en je kon meteen door naar de main stage. Hierbij was de opening/sluiting, werden er Q&A’s gehouden en was de Cosplay Contest gaande.

Op de eerste verdieping was er een kamer waar workshops en lezingen werden gegeven (zoals Japanse verhalen, workshops over cosplay en meer), kon je foto’s laten maken voor een groot scherm, kon je bepaalde cosplaykleding passen, er was een kamer waar je je kon laten schminken en waren er twee standjes van de twee grote cosplayers aanwezig (Pretzlcosplay en Kinpatsucosplay), waarmee je aan het eind van de middag ook mee op de foto kon.

De tweede verdieping was gewijd aan The Dutching Dead, de Nederlandse cosplaygroep van The Walking Dead! Dit is een ontzettend gezellige en enthousiaste cosplaygroep die allemaal activiteiten rondom de geweldige horrorserie wist te bedenken. Je kon kleine sleutelhangers kopen, bordspellen spelen van The Walking Dead, met de cosplayers op de foto en een interactief cosplayspel waarin je als het ware je waant in de serie! Dit heb ik helaas niet kunnen doen, maar ik hoop het wel een keertje te kunnen meemaken! The Dutching Dead komt vaak op conventies en zien er fantastisch uit, volg ze dus vooral op Facebook om foto’s van ze te zien!

De derde verdieping had kleedruimte voor zowel de heren als de dames en de dealerroom, met daarbij ook een stand van Rekindle, een fantasy/sci-fi film gemaakt door allemaal Nederlanders! Hierbij was de hoofdrolspeler Stefanie Joosten aanwezig en kon je met haar en met probs uit de film op de foto. In de kelder had je nog een podium die was gewijd aan karaoke. De hele dag hebben mensen luid lopen zingen op allemaal liedjes, voornamelijk nummers uit verschillende anime.

Hoewel het gebouw dus niet te groot was, werd er met gemak ruimte gemaakt voor 600 mensen die bij de conventie waren. Alle bezoekers waren telkens ook mooi verdeeld over het hele gebouw, waardoor je makkelijk rond kan lopen zonder dat je verstikt van de menigte.

De activiteiten

Dynamiccon was voor mij een druk dagje waarbij ik genoeg te doen had. Bij het begin van de ochtend was er een kleine openingsceremonie op de main stage. Dit was nogal kort, er werd vooral uitgelegd hoe het schema van de dag was en wat je allemaal op de conventie kon doen. Ik deed met wat vrienden een rondje door het gebouw, om vervolgens bij de cosplay panel te zijn met Kinpatsucosplay en Pretzlcosplay. Hierbij kon iedereen zijn/haar vragen aan de dames stellen. Beide cosplayers hebben fantastische kostuums gemaakt en hebben veel ervaring met het in elkaar zetten van hun cosplay, dus ze konden veel tips geven aan beginnende cosplayers. Ook werden er veel vragen gesteld over reacties van buitenstaanders die cosplayers niet snappen. Kinpatsucosplay vertelde dat je als cosplayers moeten laten zien hoe leuk het wel niet is om in de huid van een personage te kruipen, dit kan je bijvoorbeeld doen door cosplayers te laten zien van populaire series (zoals Game of Thrones of The Walking Dead). Kinpatsu komt zelf uit Zuid-Afrika, dus er werden ook vragen gesteld hoe de conventies daar waren. De dames waren een uur bezig met het beantwoorden van vele vragen, het publiek bleef maar gaan! Beide dames zijn echt ontzettend aardig en waren heel enthousiast met het beantwoorden van alle vragen.

Daarna deed ik weer een rondje, om vervolgens de Cosplay Contest te zien. Hoewel er maar zeshonderd man aanwezig waren op de conventie, waren er behoorlijk veel professionele cosplayers aanwezig die een hele act hadden voorbereid met hun prachtige kleding. Zo was John Snow White er die een mooie combinatie wist te maken van Game of Thrones en Sneeuwwitje, wat een held! Ook zag ik een Jasmine (van Aladdin) die haar eigen armor had, waren er cosplaygroepen die hele gevechten hadden op het podium en meer! Het was erg leuk om alle verschillende acts te zien. Een nadeel was dat het computerscherm groot was afgebeeld, maar dat je gewoon het programma van het geluid kon zien en dat de beelden die hoorden bij de acts heel klein waren afgebeeld. De jury bestond uit verschillende professionele cosplayers die telkens wat te melden hadden over een act.

Stefanie Joosten op de mainstage terwijl ze vragen beantwoordde.

Even later was er een Q&A met de hoofdrolspeler en de makers van Rekindle. Stefanie Joosten is geboren in Nederland, maar woont nu in Japan. Ze doet nu mee aan Rekindle en beantwoordde wat vragen. Eerst werd ze geïnterviewd door iemand van Dynamo, om vervolgens met de makers vragen te beantwoorden van het publiek. Er waren niet veel mensen aanwezig bij de Q&A, maar er waren genoeg vragen gesteld om de tijd te vullen. Ik ben heel benieuwd geworden naar Rekindle. De makers hebben veel gebruik kunnen maken van vrijwilligers en de eerste foto’s van de set die ik heb gezien, zien er best vet uit, maar het is nog maar afwachten hoe de film eruit gaat zien. Het wordt in ieder geval een intergalactisch avontuur met veel aliëns erin. Ik vond de antwoorden van Stefanie alleen iets te oppervlakkig, bepaalde vragen beantwoordde ze half of niet en ze gingen niet heel erg diep in op de vragen.

Vincent Lee Fotografie maakte deze foto, de hele Pokémongroep bij elkaar!

Snel daarna was het tijd voor de Pokémon Cosplay Fotoshoot. Deze zou eerst in de kelder zijn, maar door de grote hoeveelheid aan Pokémoncosplayers werd er besloten om buiten de fotoshoot te houden. Het was echt een grote groep, maar het was zo leuk om te doen! Er was veel variatie in de cosplay, van Pokémontrainers tot Pokémon (Gijinka) die op de foto zaten. Er waren genoeg fotografen die foto’s maakten, heel tof om eens mee te maken.

In de avond kwam Pene Corrida optreden, een band die metalcovers maakt van popnummers zoals Let it go. Hoewel ik er niet al te veel van heb meegekregen omdat ik halverwege richting huis moest, heb ik wel genoten van de band, ze speelden lekker ruig en er was een fijn groepje die flink danste op hun muziek!

De dealerroom

De dealerroom was ongeveer zo groot als een kleine sportzaal. Er waren rond de vijftien kraampjes, met daarbij nog de stand van Rekindle met wat attributen en een aliën die op die dag werd gegrimeerd (die er overigens heel gaaf uit zag). Verder was Dirtees (een winkel vol toffe fandomshirts), kraampjes met manga, pruiken, Japans snoep, fandommerchandise en meer te vinden. Ik had liever meer kraampjes gezien, maar dat ging met deze ruimte gewoon niet. Wie weet kan de organisatie kijken of bepaalde kamers op de conventie nauwelijks werden gebruikt, zodat daar misschien ook nog wat extra kraampjes kunnen staan. Voor de rest was de dealerroom prima ingedeeld en was er lekker veel variatie tussen alle dealers!

De cosplayers

Het mooie aan deze cosplay-conventie was de hele sfeer. De meeste mensen waren in cosplay en waren ontzettend aardig. Zo waren er meerdere Pokémoncosplayers die met mij op de foto wilden, had ik meerdere spontane gesprekken over bepaalde series met andere conventiebezoekers en stond je gewoon nooit alleen. De conventie was heel open, je kon met iedereen een praatje maken, maar je kon ook met gemak wat privacy zoeken. Dynamo zit ook redelijk in de binnenstad, dus als je even eruit wilde, kon je nog even de stad in (door je eigen bandje werd je daarna weer meteen binnengelaten).

Tijdens deze conventie merkte ik hoe fijn de cosplay-community is. Iedereen was gezellig, niemand werd buitengesloten en iedereen werd geaccepteerd. Zeker omdat de conventie niet al te groot was, voelde je al snel een knus huiskamersfeertje (alleen dan met 600 mensen, haha). Achteraf ben ik ook vele cosplayers gaan volgen op Instagram, en zij mij! Het was dus een goede dag om wat meer connecties te maken en nieuwe cosplayers te leren kennen.

Samen met cosplayer Nefferinthia die aan het cosplayen was als Dawn, supertof!

Dynamiccon was voor mij een geslaagde dag. De puntjes op de i kunnen nog gezet worden voor volgend jaar (de Cosplay Contest kon iets beter, de grote zaal kon meer gevuld worden bij bepaalde activiteiten en de planning aan het begin van de conventie kan wat langzamer op start komen), maar ik weet zeker dat dat voor de volgende editie helemaal goed gaat komen! Een eerste keer kan niet perfect zijn, de organisatie mag echt trots op zichzelf zijn dat ze nu al zo’n leuke conventie hebben neergezet! Ik had de hele dag genoeg te doen en te bekijken, geen enkel moment heb ik mij verveeld. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Was jij op Dynamiccon en zo ja, wat vond jij ervan?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.