Evenement: Het YA-Event bij de bibliotheek in Helmond

Afgelopen zondag had ik een dagje uit, namelijk naar Helmond! In de bibliotheek was namelijk een YA-event georganiseerd, waarbij ik mee kon helpen met een van de standhouders van de dag (Shanticandles). Er waren auteurs, workshops, een prijsvraag en meer!

Het YA-evenement begon met een panel met vijf auteurs, namelijk Wendy Brokers (bekend van feelgoodromans en De laatst halte), Vanessa Gerrits (bekend van de Tweedehands Vleugels-trilogie en Hashtag Hiernamaals), Juultje van den Nieuwenhof (bekend van meerdere jeugdthrillers zoals After Dark), Lotte van den Noort (bekend van Typewriter) en Laura Diane (Als de nacht eindigt bij Clavis). Ze kregen vragen voorgesteld van iemand van de bibliotheek en Kelly van Bright Blue Books. Zo werd de vraag gesteld wat een groot vooroordeel is van het schrijven van YA. Er werd genoemd dat veel mensen vinden dat YA geen ”echte” boeken zijn (‘Wanneer ga je nou een echt boek voor volwassenen schrijven?”) en het vooroordeel dat YA alleen voor jonge lezers is, terwijl volwassenen juist kunnen terugkeren naar hun puberteit.

Ook werd aan de auteurs gevraagd of er onderwerpen zijn die ze liever niet willen aankaarten in boeken. Zo vindt Juultje niet dat er onderwerpen zijn waar ze niet over durft te schrijven. Wendy Brokers vertelde dat ze bij De laatste halte haar verhaal goed moest formuleren, aangezien het over terrorisme gaat. Ze wilde dat in haar verhaal er geen vinger werd gewezen naar bepaalde groepen, dus er werd zorgvuldig gekeken naar het verhaal. Lotte vertelde dat ze het wel spannend vond om historische verhalen te schrijven, aangezien alle details over de geschiedenis moeten kloppen. Zo had ze eerst een hoofdstuk geschreven over mensen die aan het drinken waren, terwijl er in de tijd van haar verhaal een drooglegging was. Dat moest dan weer aangepast worden! Vanessa vertelt dat ze voornamelijk fantasy schrijft zodat hele zware onderwerpen niet aan bod hoeven te komen, omdat ze daar zelf liever niet over leest.

Na deze panel begon de eerste workshop. Ik had de workshop bij Lotte ‘Manuscript af, wat nu?’, waarin alle stappen werden besproken die je kon doen als je verhaal eenmaal af was. Herschrijven, proeflezers je manuscript laten lezen, een gepaste uitgeverij vinden en je manuscript opsturen! Veel stappen wist ik zelf al, maar ik kreeg toch nog wat tips waar ik in eerste instantie niet aan dacht. Er waren veel mensen aanwezig die een boek willen uitgeven, dus we konden met elkaar ook kletsen over onze verhalen. Het gaf me in ieder geval motivatie om verder te werken aan mijn eigen verhaal!

Na de workshop was een pauze, waarin we wat konden drinken en wat konden eten. Iedereen kon vrij rondlopen, dus al snel hadden we gezellige gesprekken met andere lezers en met auteurs. Zo vertelde Laura Diane dat ze mijn fangirl (The Queen of Geek) en ik een onwijs leuk koppel vond #cute. Ook was er gelegenheid om bij de standjes wat booksleeves en kaarsen te kopen.

Vervolgens ging ik naar de tweede workshopronde, die uiteindelijk bestond uit twee workshops! Eerst hadden we de workshop ‘Wat als?’ van Laura Diane. Zij vertelde dat er twee soorten schrijvers waren: gestructureerde schrijvers, die hun hele verhaal tot in de details uitwerken, en spontane schrijvers, die gewoon beginnen met schrijven en kijken waar ze eindigen. Laura had een fantastische opdracht bedacht. Ze had namelijk meerdere kaartjes waar we in tweetallen aan konden werken. Zo was er een kaartje ”Wat als”, een ”Wie” kaart en een ”Wat” kaart. Zo kreeg een andere bezoeker en ik de kaartjes ”Wat als alle deuren op de wereld plots op slot komen te zitten?”, ”Een schaakbord” en ”Een controlfreak”. In het begin was het even sleutelen, maar uiteindelijk hadden we een heel tof verhaal bedacht met een enorme cliffhanger als einde, een geniale plottwist en zelfs al een idee voor een tweede deel! Heel gaaf dat we binnen tien minuten een heel verhaal konden bedenken, net zoals alle andere groepjes die originele verhalen bedachten. Als ik tijd heb, wil ik misschien zelfs dit verhaal wat uitwerken, want het was een heerlijke mix van The Maze Runner, De Eliminatie/De Executie van Daniëlle Bakhuis en De Hongerspelen!

Daarna kwam Juultje van den Nieuwenhof vertellen over haar nieuwe verhaal. Ze had vers van de pers haar proloog meegenomen die we mochten lezen, een primeurtje! Het klonk als een spannend verhaal en we mogen input leveren voor haar nieuwe verhaal, waarbij we zelfs het boek kunnen winnen als die wordt uitgebracht! Ik werd al erg nieuwsgierig naar het verhaal toen ik erover hoorde en erover las, dus ik ga zeker mijn ideeën nog opsturen.

Na de workshops ging iedereen naar boekhandel De Ganzenveer om boeken te laten signeren, maar we konden ook meedoen aan de boekenquiz. Zo wonnen we Het schaduwjaar, hoewel de quiz iets beter bedacht had kunnen worden. Nu waren het vragen met twee opties, maar daardoor kon je makkelijk van anderen afkijken. Voor de rest kregen we nog een hapje en een drankje en gingen we naar huis met een goodiebag vol boekenlegger en andere bookish spulletjes.

Het YA-event in Helmond vond ik erg leuk. De workshops waren erg interessant en waren ook motiverend wat betreft het schrijven, en ik heb daarnaast nog leuke auteurs en lezers kunnen spreken. Nu al weer zin in een volgend YA-evenement!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.