Evenement: Interview en signeersessie met P.C. Cast

Lid zijn van het Best of YA-promoteam brengt leuke dingen met zich mee, want ik mocht samen met wat andere leden (waaronder de bloggers Emmy van Zonenmaan, Melisa van Booknuts, Katja van Thatblondewoman en mijn mede-promoleden Debby en Dominique) de auteur van Het Huis van de Nacht interviewen. P.C. Cast heeft samen met haar dochter deze serie geschreven en zij had een interview met ons en ging daarna haar boeken signeren in boekhandel Scheltema. Zelf ben ik geen fan van haar boeken (zacht uitgedrukt…), maar aangezien ik één van de weinigen was die haar serie grotendeels heeft gelezen wilde ik er wel bij zijn zodat ik wat meer inhoudelijke vragen over de boeken kon stellen. Ik was ook erg benieuwd of ze de persoon was die ik me had voorgesteld (ik had interviews gelezen en daar kwam ze (naar mijn idee) wat arrogant over). Ik wilde graag een positief beeld van haar hebben, want door haar boeken leek ze me maar niks. Daarnaast had ik gelijk kans om mijn boeken te laten signeren door haar, daar zeg ik als boekengek geen nee tegen!

Voor het interview
Het interview werd gehouden in Hotel The Toren in Amsterdam, een prachtig hotel! We konden in een eigen kamer zitten waar we rond de tafel onze vragen konden stellen terwijl iedereen zat te slurpen uit hun kop thee of glas water (green dragon tea klonk wel gevaarlijk dus dat heb ik gedronken. Ja, ik ben een waaghals, yolo enzo).

De ontmoeting met P.C. Cast had niet echt een goede start. Cast kwam aangelopen en zei hardop ”Hello girls!”, zonder naar mij te kijken. Oftewel, ik werd wat genegeerd. Pas na 10 minuten toen we aan tafel zaten en ik aankwam met mijn boeken om te signeren, ”zag” ze me opeens. Jep, een slechte start, maar ik besloot haar een tweede kans te geven en niet als een kwaadaardige vampier haar in haar nek te bijten. Ik was erg vrijgevig die dag. Ze had mijn boeken gesigneerd en Katja heeft nog een foto van ons gemaakt.

Het interview 
Toen iedereen binnen was, konden we beginnen met onze vragen.

Huis van de Nacht

Als eerste was ik heel benieuwd of P.C. Cast al vanaf het begin het hele verhaal wist. Tijdens het lezen van de boeken had ik juist meer het idee dat ze elk deel nieuwe dingen erbij probeerde te verzinnen en het verhaal de vrije loop liet gaan, maar dat was dus niet het geval. Voordat ze begon te schrijven, wist ze al precies hoe het zou eindigen. Het idee voor Huis van de Nacht ontstond in 2005 in New Mexico, waar ze met een uitgever veel had gedronken en ze het hadden over een ”Vampire Finishing School”. P.C. Cast wilde aan het genre YA beginnen, terwijl de uitgeverij juist New Adult wilde. Cast kreeg haar zin en begon te werken aan het verhaal. Ze had veel research gedaan naar religie en had vaak met haar vader (een bioloog) gepraat om unieke vampiers te creëren. De religie in Huis van de Nacht is gebaseerd op vele religies, maar ze heeft er haar eigen draai aan gegeven.
Zoey is licht gebaseerd op Kristin (hoewel Kristin veel minder vriendjes heeft gehad). Kristin werd betrokken bij de serie toen haar moeder in de knoop zat bij het woordgebruik van pubers. P.C. Cast wist zelf niet wat voor woorden pubers gebruiken voor dronken zijn en dergelijke, en uiteindelijk werd Kristin de ”teen voice editor”. Dit betekent dus niet dat Kristin echt heeft geholpen met schrijven. Sterker nog, Kristin leest alleen de stukken van haar moeder door en wijzigt af en toe wat woorden of schrapt wat stukjes. Kristin heeft dus geholpen aan de serie, maar heeft niet geschreven.

P.C. Cast was al op jonge leeftijd bezig met schrijven. Toen ze negen jaar oud was, kreeg ze al The Lord of the Rings. Ze werd zelfs klassen hoger geplaatst op het gebied van taal aangezien ze erg vooruit liep op haar klasgenoten. Ze heeft echt al veel boeken geschreven! Haar techniek qua schrijven is vanaf het begin tot eind schrijven, en uiteindelijk herschrijft ze ook ontzettend veel.

Mijn eerste vraag die ik stelde was welke affiniteit P.C. Cast zou kiezen als ze er eentje kon gebruiken. Cast wilde het liefst ”aarde” als affiniteit hebben, want dat is haar element. Ook zou ze graag een affiniteit willen hebben voor dieren, aangezien ze zelf gek is op paarden en katten. De paarden en katten in Huis van de Nacht zijn ook voornamelijk echte dieren. Nala, de kat van Zoey, is ook de kat van Kristin. Ze lijken exact op elkaar en maken hetzelfde geluid!

Ook was ik erg benieuwd naar de ongemakkelijkheid die beide vrouwen niet hadden tijdens het schrijven van de vele seksscènes in de serie. Kristin moest gewoon seksscènes lezen die haar moeder had geschreven! P.C. Cast vertelde me dat het niet ongemakkelijk was, aangezien zij en haar dochter een hechte band hebben en daar heel open over zijn. Er waren ook stukjes uit het boek die veel meer details bevatten in de eerste versie, waar Kristin veel uit had lopen schrappen omdat het gewoon te erotisch was.
P.C. Cast vertelde gelijk verder over haar feministische gedachtes bij de boeken. Ze wilde met deze boeken het taboe van ”slet” doorbreken, omdat als mannen seks hebben met veel vrouwen hebben het heel normaal is, terwijl vrouwen die veel mannen hebben gehad worden uitgemaakt voor slet. Ze wilde gelijkwaardigheid laten zien in haar boeken. De vrouwen in de boeken hebben wel het meeste voor het zeggen, maar de mannen worden uiteraard geprezen. Gelijkheid vindt Cast erg belangrijk in haar boeken.
Zelf vind ik het goed dat P.C. Cast dit taboe probeert te doorbreken, maar naar mijn idee is dat niet helemaal gelukt. Vele fans hebben vooral veel opmerkingen over de serie omdat Zoey zich af en toe heel sletterig kan gedragen, en ik vind het nou niet helpen dat alleen de vrouwen in de serie het met veel mannen doen, want de personages maken daar ook ruzie om en noemen elkaar ook slet. Ik heb dan toch meer het idee dat je het concept van slet juist bevordert, maar goed, ik vind het knap dat P.C. Cast dit wilde doorbreken. Het toont zeker veel lef.

Van The House of Night komen er waarschinlijk films. Het plan is om het verhaal in 5 films te zetten, er wordt al gewerkt aan een script. Er moet nog wel geregeld worden dat ze kunnen filmen in Tulsa en qua casting is er nog niks gedaan, maar het staat zeker op de planning. Wel misschien iets om naar uit te kijken? Vraag me af hoe ze dat gaan filmen met de vele pikante scènes in de boeken…

Andere boeken

Haar favoriete geschreven boeken zijn onder andere de Parthonon-trilogie en Lenobia’s Vow. Ook vond ze het heel emotioneel om Redeemed te schrijven. Zij en haar dochter hebben enorm moeten huilen bij sommige stukken (dit maakt me wel nieuwsgierig, ik wil nu toch wel weten wie er allemaal dood gaan). Ook is P.C. Cast bezig met een nieuw boek. Als ik het goed heb gehoord heet de serie ”The Escape” en heet het eerste deel ”Amber Smoke”, wat een New Adult gaat worden. Ook gaat ze nu echt samen met haar dochter een serie schrijven, waarbij ze allebei schrijven vanuit het perspectief van een ander personage. Deze serie zal gaan over de toekomst, waarin mensen weinig tot geen lichamelijk contact meer hebben door de toegenomen technologie. En uiteraard zijn er dan twee mensen die dit doorbreken en verliefd op elkaar worden.

Personages

De personages in Huis van de Nacht zijn gebaseerd op vele mensen die in het echt ook bestaan. Zoey is dus gebaseerd op haar dochter Kristin, Stevie Rae is gebaseerd op typische meisjes uit Oklahoma, Damian is gebaseerd op een oud-klasgenoot en Aphrodite is gebaseerd op haarzelf (ja, daar maak je jezelf nou niet bepaald aardig mee…). Hoewel sommige personages gebaseerd zijn op echte mensen, leiden de personages wel een ander leven en verschillen ze toch enorm met hun inspiratiebron.

Als Cast een personage uit de boeken kon halen en tot leven kon wekken, zou dat Lenobia of Nux zijn. Op de vraag wie ze zou vermoorden, antwoordde ze de moeder van Aphrodite, want dat is een echte bitch. Ook vertelde ze wat meer vertrouwde informatie over haarzelf wat ik niet zal noemen, maar ik kan wel zeggen dat ik onder de indruk was geraakt door haar verhaal. Op jonge leeftijd heeft ze namelijk een behoorlijke traumatiserende ervaring opgelopen. Ze vertelde dat je daar op twee manieren om kan gaan: er vrede mee proberen te hebben, zoals zij zelf had gedaan, of je woede blijven vasthouden, zoals Neferet deed. Toen kreeg ik wel wat meer respect voor Cast, ze was toch wat minder oppervlakkig dan ik had verwacht.

Als laatste vraag stelde ik nog deze situatie: Cast moet een personage uit haar eigen serie in een andere boekenserie stoppen, maakt niet uit welke schrijver het is. Ze moest even nadenken, maar ze zou Zoey wel in The Lord of the Rings willen stoppen zodat zij bij de elfen kan zijn. Aphrodite zou ook wel mee mogen, maar dan moet er wel genoeg wijn zijn in Middle Earth.

Na het interview

Na ons interview hadden we even gewacht en liepen we samen met P.C Cast en haar vriend (die echt veeeeel jonger lijkt dan zij, niet normaal!) naar Scheltema, en wat was het toch druk! We hadden gehoopt op een groep van 25 man, maar de rij met mensen ging een groot deel van de winkel door. Dominique en ik konden de drukte niet en aan liepen door de hele boekhandel (niks gekocht terwijl ik De Aanhangels van Tolkien zag voor 4 euro… Huilen…). Achteraf hebben we nog wat foto’s gemaakt met P.C. Cast en konden we weer naar huis. En er waren veel bekenden in de winkel (die ik dan weer niet herkende), dus volgende keer mag je me gewoon aanspreken als je me ziet! Ik bijt niet zoals de vampiers in House of Night (dat zou ook wel raar zijn aangezien de uitwerking van een beet van een vampier in die serie nogal… apart is…).

Het was een leuke dag en heb erg gelachen met de andere promoleden. P.C. Cast was minder erg dan ik had verwacht, maar ze kwam nog wel ietsjes arrogant en commercieel over (maar dit komt ook wel puur omdat ik een jongen ben en haar boeken totaal niet mag). Ze had wel haar goede kanten en ik ben blij dat ik haar heb leren kennen. Ook kijk ik weer enorm uit naar de volgende meeting voor Best of YA, dit wordt vast een leuk jaar! 🙂

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Leuk verslag Joost!

  2. hahahhaha, hi girl 😛

  3. Jammer dat ik je niet heb kunnen spreken! ik kon je niet meer vinden toen ik mijn boeken had laten signeren. Maar ik heb wel enthousiast gedag gezegd he :p

    Heel leuk om het interview te lezen trouwens!!

    1. Dank je, volgende keer gaan we zeker even spreken! 🙂

  4. Zeer leuk verlag Joost. Vooral omdat je het interview heb beschreven. Ik denk niet dat het komt, omdat je de boeken niet goed vindt dat ze daardoor zo commercieel over komt. Ik denk dat ze dat gewoon is of dat ze het moet zijn van haar agent ofzo. Als ik zo iets lees wordt ik echt jaloers. Het zou me echt super lijken om zo’n soort dingen mee te mogen maken en te doen.

    Zeer leuke uitspraak op het laatst.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.