Evenement: Japanmarkt Leiden 2017

Vorig jaar bezocht ik de Japanmarkt in Leiden en dat vond ik zeker een succes. Lekker veel kraampjes, veel variatie in de spullen die je er kon kopen en het weer werkte ook mee! Dit jaar moest ik dus zeker gaan. Deze keer ging ik met mijn familie, die niet zo hyped zijn rondom Japan als ik, maar wel zin hadden om de markt af te gaan.

 

De Japanmarkt wordt voornamelijk georganiseerd door het Sieboldhuis, het museum over Japan. In de straat van het Sieboldhuis was er een lange rij aan kraampjes met nog een zijweggetje wat gericht was op Japans eten. Ik was rond kwart over twee aangekomen bij de markt en ik merkte al dat ik de verkeerde tijd had genomen, want het was ontzettend druk. Toch worstelde ik mezelf door de hele menigte door en bekeek ik vele kraampjes die in het teken stonden van Japan.

Net zoals vorig jaar waren de kraampjes erg divers. Zo had je een paar kraampjes met otaku/manga/anime-spulletjes (naar mijn idee iets minder dan vorig jaar, wat ik erg jammer vond), een kraampje van Aniway-magazine, bonsai-boompjes, Japanse toiletpotten (jep, ik ben serieus), kimono’s en meer.

De echte nerdy spulletjes vond ik dus wat aan de lage kant. Er waren een paar figures te vinden, maar al veel minder dan vorig jaar. Er was wel een flinke kraam met manga (zowel Engelse als Japanse), maar ik zag er niet echt bekende manga tussen zitten die ik wilde. Best jammer, want ik hoopte wel wat leuks te scoren op de Japanmarkt! Ik had dus geen geluk, maar ik begrijp het zo als andere nerds zich volledig konden uitleven op de markt. Er liepen ook veel cosplayers rond op de markt, wat ik ook erg leuk vond om te zien (hoewel ik weinig cosplays herkende).

Een kraampje waar ik een flinke tijd heb gestaan was die van Roderick Leeuwenhart, bekend van de trilogie Pindakaas en Sushi! Deze trilogie vind ik echt heel leuk, vooral omdat het gaat over conventies, Japan en de geekcultuur. Hij heeft nu ook manga uitgegeven, ontzettend gaaf! Het is heel tof dat er meer Nederlandse mangatekenaars aandacht krijgen, aangezien die ook mooi werk kunnen leveren. Op Animecon pakt Roderick groot uit, dus ik kan niet wachten om daar zondag heen te gaan!

Cool Japan is een tentoonstelling over Japan in het Volkenkundemuseum, waar je hier een verslag over je kan lezen. Twee dames waren op de markt aanwezig met kleine robotjes, waarbij twee mensen tegen elkaar konden strijden voor een race. Mensen die er omheen stonden kregen zelfs vlaggetjes om aan te moedigen, hoe grappig!

 

De Japanmarkt was naar mijn idee iets minder geeky dan vorig jaar en toen ik aankwam op de markt, was het echt veel te druk. Anderhalf uur later liep ik nog door de straat en toen viel de drukte mee, maar ook toen was het moeilijk om kraampjes van dichtbij te bekijken. De Japanmarkt is zeker een succes, maar kan er niet een betere manier gevonden worden om de drukte tegen te gaan? Een andere locatie waar iets meer ruimte is, zodat de drukte niet zo verstikkend is? Ik hoop dat daar volgend jaar naar gekeken kan worden, zodat je een wat chiller sfeertje hebt. Afgezien van de minpuntjes heb ik weer genoten van de Japanse sferen en ga ik volgend jaar zeker weer een bezoekje brengen!

Ben jij naar de Japanmarkt geweest en zo ja, wat vond je ervan?

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik moet echt weer een keertje naar een animecon.

  • Eveline op juni 10, 2017 om 10:22 am
  • Reageer

  Ik ben het volledig met je eens! Ik kwam er ook rond 14 uur aan en het was echt veel te druk. Waarschijnlijk ook door het feit dat het zo’n lekker weer was. Ik kon bij geen enkel kraampje even normaal kijken, vooral bij de food-kraampjes was het erg, en je moest constant mensen aan de kant duwen om je te kunnen verplaatsen. Misschien kunnen ze het de volgende keer niet op het Rapenburg doen, dat is eigenlijk een te smalle straat. Ik kwam niet per se voor de anime enzo, maar het viel me inderdaad op dat er weinig daarvan was. Er was vooral veel eten en stenen potjes, geen mooie Japanse prenten waar ik op gehoopt had. Ik vond het wel grappig dat er toch nog heel veel Aziatische mensen op de markt rondliepen, kennelijk was het dan toch redelijk authentiek wat ze daar aanboden!

 2. Vandaar! Ik vond dat er al zo weinig geeky stuff te vinden was, ik had veel meer kawaii en ook Japanse kleding/ cosplays verwacht 😉
  Mocht het volgend jaar een andere locatie krijgen dan overweeg ik het nog wel om terug te keren ^^

 3. jammer dat het zo druk was! kan daar nooit zo goed tegen haha! maar het ziet er wel leuk uit 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.