Evenement: Leesbeesten Leesclub met Louise O’Neill van Mermaid

Afgelopen vrijdag was de Leesbeesten Leesclub jarig, ze bestonden namelijk drie jaar! Ter gelegenheid van deze verjaardag was er een speciale leesclubavond georganiseerd met Louise O’Neill, auteur van Mermaid! Reden om een bezoekje te brengen aan boekhandel van Piere in Eindhoven.

 

Bij aankomst waren al genoeg stoeltjes neergezet voor de leesclub en deze poster was er ook te zien! Yaltival wordt een heel tof evenement vol auteurs (waaronder een paar internationale!), workshops, geeky dingen zoals cosplay en meer. Ik kan nog weinig verklappen over de inhoud van het programma en de auteurs, maar hier wil je bij zijn!

Om zeven uur was Louise binnen en konden we beginnen! Louise staat bekend om haar feministische boeken,  waaronder deze feministische hertelling van De kleine zeemeermin. In dit boek wil ze laten zien dat vrouwen een stem hebben en deze ook moeten gebruiken. Dit verhaal ontstond doordat de uitgever aan haar vroeg of ze een hertelling van dit sprookje kon schrijven. Ook zal ze misschien nog een hertelling gaan maken, maar ze wist nog niet zeker welk sprookje. Belle en het beest vond ze wel een optie voor een hertelling! Om eerlijk te zijn was de Q&A een beetje een tegenvaller. De microfoon werkte niet goed, ik kon Emmy (Zon en Maan, mede-oprichter van de leesclub en degene die het interview deed) haast niet verstaan (gelukkig ging het wel redelijk goed bij Louise, hoewel ik me echt goed moest concentreren) en na drie vragen was het publiek al aan de beurt, die ook niet al te veel vragen hadden, waardoor het hoofdprogramma binnen een half uur klaar was. Wel wat jammer, aangezien het evenement zelf twee uur kon duren. Het had ook leuk kunnen zijn als het formaat van de leesclub werd aangehouden (dus in een kring praten over het boek) terwijl Louise O’Neill bepaalde aspecten van het boek kon verduidelijken of er meer over kon vertellen, of er konden wat backupvragen worden bedacht en de leesclubleden konden van te voren meer aangespoord worden om vragen te bedenken (want ik had daar ook niet over nagedacht), want nu waren er maar een paar vragen waarvan ik 90% gewoon niet kon verstaan. Nu was het hoofdprogramma snel afgelopen en daardoor gingen mensen (die niet enorm goed de rest van de leesclub kennen) eerder naar huis.

Boekhandel van Piere had goed uitgepakt. Zo waren er taartjes met de cover van Mermaid erop en waren er zelfs zeemeerminnenkoekjes! Er waren ook genoeg drankjes die je kon inschenken en uiteraard kon je je boeken door Louise laten signeren. De rij was gelukkig niet lang, dus ik hoefde nog niet eens een minuutje te wachten en ik was al aan de beurt.

Ik had naast boeken ook wat anders mee, namelijk een fanart-tekening van het boek! Zie hier een blogje over hoe ik hem had gemaakt. Louise was erg onder de indruk en vond dat ik talent had, zo leuk om te horen! Deze werd dus ook gesigneerd, hoe tof! Louise is niet zo van hele teksten schrijven in boeken, dus ze schreef bij iedereen hun naam en haar handtekening.

En kijk nou deze lekkernij! De koekjes vond ik vooral erg lekker en de vormpjes waren geniaal. De boekhandel weet wel extra sfeer te geven aan de avond! Ook waren veel mensen in stijl, zo hadden mensen wat zee-achtige kleding aan en hadden veel mensen blauwe glitters op hun gezicht. Ik wilde uiteraard bijna mijn Aquaman-pak uit de kast trekken en mijn gespierde torso showen, maar uiteindelijk besloot ik dat dat misschien iets te veel van het goede was voor deze avond. 

Om acht uur gingen we weer naar huis, dus we waren er een uurtje. Misschien niet volledig het reizen waard, maar wel heel leuk om Louise O’Neill weer te zien (we hadden haar al ontmoet tijdens YALC afgelopen zomer). En fanart laten signeren is natuurlijk extra leuk, helemaal als de auteur je tekening zo waardeert! Bedankt boekhandel van Piere voor het verzorgen van de avond! De Leesbeesten Leesclub hebben maandelijks een YA-avond in de boekhandel, zeker een leesclub die ik je kan aanraden!

Heb jij Mermaid al gelezen?

1 reactie

  1. Wat jammer dat je het vond tegenvallen, Joost. Ik heb namelijk echt behoorlijk wat vragen (eerder 10 dan 3) aan Louise gesteld, maar als je het niet kon horen is dat lastig. Daarnaast heb ik meerdere keren in de leesbeesten app gevraagd of iedereen wil bedenken wat ze haar wilden vragen. Daar zal het dus niet aan liggen. 😉 Overigens waren we pas na 3 kwartier klaar met de Q&A, al voelt dat misschien niet zo. Een q&A moet niet te lang duren, zeker als het geluid het niet optimaal doet.
    En qua idee om de leesbeesten club te houden met de auteur erbij: dat is vaak niet zo leuk voor de auteur en het is ook niet te doen, omdat het een open evenement is. Ik kan en ga geen leesclub houden met 40 mensen; dat is voor niemand leuk.
    En nog een dingetje: ze zou juist niet voor Belle & het Beest kiezen omdat er daar al zo veel hertellingen van zijn.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.