Evenement: TomoFair Amsterdam

Conventies bezoek ik maar al te graag. Je ontmoet er cosplayers, kan zat leuke kraampjes zien vol merchandise, er zijn activiteiten en genoeg nerds om je heen, altijd een feest! Afgelopen zaterdag mocht ik met een vriendin mee naar TomoFair, wat werd gehouden in de World Fashion Centre in Amsterdam. Ik had totaal geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar Stichting Tomo had al vaker conventies georganiseerd, dus ik had er wel een goed gevoel bij. De conventie pakte iets anders uit dan ik had verwacht, maar alsnog had ik een hele leuke dag gehad! Daarbij maakte mijn conventiemaatje van die dag allemaal foto’s met haar camera, die ik mocht gebruiken voor mijn blog (ze was gewoon mijn professionele fotografe die dag). Je kan haar volgen op Instagram onder de naam @kaiserief_insta. Ze is naast fotograaf ook cosplayer, flinke nerd en selfie-expert.

De locatie van TomoFair was makkelijk bereikbaar vanaf station Lelylaan. Aangezien het weer niet al te best was, werd er vooral aangeraden om met het openbaar vervoer te komen. Na het station hoefden we maar een kleine vijf minuten te lopen en waren we op onze bestemming.

De World Fashion Centre is groot, maar de organisatie had niet alle verdiepingen gebruikt. De ingang met de hal was een deel van de locatie en de toegang naar de conventie zelf was bij de roltrappen, waar je kaartje werd gecheckt. Twee verdiepingen omhoog was de conventie in drie hallen gaande. De eerste hal was de middelste hal waar de garderobe was met wat eettentjes. In de linkerhal was een wat rustigere hal met vooral veel kraampjes. In de rechterhal waren er ook veel kraampjes, een gamehoek en een podium met genoeg stoeltjes voor het publiek.

De meeste kraampjes waren vooral in het teken van Japan(se merchandise), maar er waren ook dingen zoals comics te vinden. Ik vond het ook erg leuk dat er veel tekenaars en illustrators te vinden waren die allemaal een kraampje hadden op de conventie.

Er waren genoeg cosplayers te vinden, maar vooral veel personages die ik eigenlijk niet zo goed kende. Ik heb daarom ook geen foto’s met cosplayers gemaakt, maar dat komt ook door de drukte. Want man, wat was het druk! Als je een jas op wilde laten hangen, kon dat zeker twintig minuten duren. Dit kwam doordat de organisatie veel mensen naar binnen liet die op de dag zelf een kaartje kochten. Hierdoor kon je nauwelijks door de menigte heen komen en pas na 3 uur werd het wat rustiger. De organisatie heeft zelfs hun excuses aangeboden na het evenement, dus ik hoop dat ze voor de volgende keer een goede grens aanhouden wat bezoekers betreft.

Ondanks de drukte heb ik wel vaak de rustige plekjes uit kunnen zoeken om wat rond te neuzen. Ik heb weinig bekenden gezien, maar je merkte wel de goede groepssfeer toen iedereen luid het Pokémon Theme Song meezong bij de karaoke. Gelukkig had ik ook een gezellig groepje waarmee ik over de conventie liep, dus het is vooral wat je er zelf van maakt. Aan het einde van de dag heb ik zelfs een AMV-competitie gezien (Anime Music Video), waarin een bepaald nummer wordt afgespeeld met beelden van verschillende anime. Ik wist helemaal niet dat dat bestond, dus ik keek nogal mijn ogen uit. Leuk om te zien hoe creatief mensen te werk gaan en zulke video’s kunnen maken! Ik werd al meteen enthousiast om wat anime-series te gaan kijken.

De drukte was het grootste minpunt van de conventie, maar voor de rest heb ik het zeker naar mijn zin gehad. Met een fotograaf bij je die zelfs veel foto’s van je maakt is het zelfs nog leuker, ik voelde me helemaal professioneel! Ik kijk nu ook zeker uit naar de volgende conventies die ik ga bezoeken, want er zijn er een hoop waar ik dit jaar heenga!

Ben jij naar TomoFair geweest en wat vond je ervan?

1 reactie

  1. Ik was inderdaad ook heen geweest en had precies hetzelfde punt! Veelst druk 🙁 eerst half uur in rij ennver olgens konden we onze jas niet meer opbergen omdat aan begin van rij al werd gezegd dat de garderobe vol zal zijn.

    Maar wel leuke spullen gezien en gekocht verder 🙂 (Pokemon kaarten😍)

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.