Evenement: Tsunacon

Tijdens het weekend van Valentijnsdag ging ik naar conventies in het teken van deze feestdag, namelijk We Love Japan op de zaterdag (waar je hier meer over kan lezen) en op zondag 14 februari was ik bij Tsunacon, een groot evenement op het gebied van manga, anime, Japanse cultuur en meer. Het werd gehouden in de congreszalen van de Erasmus Universiteit, waar ik ook altijd colleges en tentamens heb, waardoor het best gek was om er eens rond te lopen tijdens een gezellig en druk evenement!

10298856_937762746271067_5921873244714085837_n

Hoewel ik met mijn conventie-metgezellen een kwartier voor de opening er was, stond er al meteen een lange rij voor het gebouw, waardoor we zelfs drie kwartier moesten wachten voordat we naar binnen konden. Al in de rij zag ik enorm veel cosplayers en konden we met vele andere animeliefhebbers praten over verschillende series. Doordat het weer niet al te perfect was, werd de rij ook niet aangenaam, dus hopelijk weet Tsunacon volgend jaar een manier te verzinnen waardoor de wachtrij niet zo lang wordt.

P1060924

Bij aankomst konden we de roltrap op en al een klein stukje zien van de gameroom en liepen we door naar het hoofdgebouw van Tsunacon (oftewel mijn tentamen- en collegezalen), waar je je jas kon ophangen en je tas kon opbergen bij een bewaakte garderobe voor de tassen. In de grote tentamenzaal was er ruimte voor kraampjes van tekenaars, een spelhoekje voor trading card games of een workshop Needle Felting bij Oranda No Panda, maar ook kon je op de begane grond de dealerroom bezoeken.

P1060925

De ontvangsthal is niet al te groot en de hoeveelheid kapstokken viel ook wat tegen, dus als je laat binnenkwam, had je geluk moeten hebben dat je een plekje kon vinden voor je jas. In de hal had je gelukkig de gelegenheid om de mensen van Tsunacon aan te spreken, daarnaast kon je meteen zien welke cosplayers die dag zouden rondlopen tijdens de conventie. Als eerste liepen we door de ruimte met alle tekenartiesten die hun merchandise verkochten.

P1060927 P1060928 P1060929 P1060930 P1060931 P1060932 P1060933

Het aanbod was best groot, ik vond het erg gaaf om al die verschillende artiesten te zijn en al hun artwork zag er goed uit! Het was lekker gevarieerd en ik had meteen wat buttons gekocht, die je kan zien in mijn Tsunacon Haul.

P1060934

ook kon je spelletjes spelen in de hal, waaronder een soort vissen van knikkers, wat er best apart uit zag. Ook konden mensen in sumoworstelaarpakken de strijd met elkaar aangaan in een gevecht. Na het zien van deze hal gingen we door naar de dealerroom.

P1060938

De dealerroom was lekker groot en zat vol met kraampjes van dealers, maar de gangpaden zelf waren wat krap, dus zeker op drukke momenten was het moeilijk om alles te kunnen zien. Gelukkig was er genoeg tijdstippen waarin het redelijk rustig was in de dealerroom en wat beter kon bewegen (en sneller met andere cosplayers op de foto kon gaan!). Er waren manga, anime, kleding, merchandise, figures, snoepgoed, magazines, knuffels, kussens en nog veel meer. Er was veel te vinden van verschillende fandoms, dus elke otaku kon wel wat leuks vinden in de dealerroom om mee naar huis te nemen.

P1060940 P1060943 P1060944 P1060945 P1060946 P1060947 P1060948 P1060949 P1060991 P1060992

Ik had me zeker vermaakt in de dealerroom, ik was er zelfs twee keer geweest en kon er nog veel langer rondneuzen als het kon! Bepaalde spullen waren wat aan de dure kant, maar je kon genoeg dingen kopen voor een scherpe prijs.

P1060961 P1060962 P1060963

Lunchen deden we bij een maid cafe, waarbij je heerlijke wafels en cake kon halen met wat drinken. Het hele idee vond ik erg leuk, alleen was de bediening helaas onze drankjes vergeten, waar we een half uur op hadden gewacht. Gelukkig was de wafel heerlijk en werd ik ook nog eens herkend door een bloglezer, ontzettend leuk! Ze vertelde over de cosplayshow, waar ongeveer 18 man aan mee hadden gedaan. Ik baalde dat ik daar niet naartoe was gegaan, maar ik hoorde wel wat negatieve verhalen over de slechte belichting tijdens de show.

P1060971

Bij verschillende collegezalen kon je lectures bijwonen over verschillende onderwerpen (zoals studeren in Japan, theeceremonies, cosplay en meer), maar wij gingen een verdieping omhoog om een dansspel te spelen en mee te doen aan de karaoke. Het dansspel zag er ontzettend moeilijk uit, maar fanatieke gamers konden moeiteloos alles bijhouden!

P1060973 P1060974

Bij de karaoke kon je een verzoeknummer aanvragen, die voor je op de wachtlijst werd gezet. De wachtrij was wel langer dan een half uur, maar al snel kwam het Pokémon Theme Song voorbij, waarbij iedereen luidkeels meezong! Alle andere nummers die werden gezongen kende ik niet, maar de meeste mensen konden met vele nummers meezingen.

P1060984 P1060985

De gameroom vond ik eerlijk gezegd niet heel bijzonder. Bij de Super Smash Bros kamer zaten een stuk of 40 man te kijken naar een scherm waar maar 4 spelers tegen elkaar streden. In de gameroom zelf kon je verschillende spellen spelen, maar ik was al snel weer weg gegaan.

 

Tsunacon vond ik een leuke conventie, het is iets kleiner dan grote conventies als Animecon, maar er was genoeg te doen en te zien. De aankleding van Tsunacon stelde me wel wat teleur. Een evenement tijdens Valentijnsdag belooft wat moois te worden, maar er was nauwelijks moeite gestopt in decoraties, waardoor de tentamen- en universiteitssfeer behoorlijk aanwezig was. De gangen zijn nogal kil en zakelijk, jammer dat daad niks mee werd gedaan, al waren het wat roze strikken en hartjesballonnen. Rond vijf uur vertrok ik weer, maar op de volgende conventie hoop ik nog meer uit mijn dag te halen. Tsunacon was voor mij geslaagd, maar ik hoop volgend jaar wel wat verbeteringen te zien betreffende de organisatie en aankleding. Qua cosplayers was het een feest, ik heb genoeg cosplayers voorbij zien lopen, dus ik kon met veel op de foto! Hier kan je de foto’s ervan bekijken.

Was jij ook op Tsunacon en wat vond je ervan?

11 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Het ziet er erg gezellig uit. Vooral die dansers had ik graag bezig gezien denk ik

 2. In 2014 ben ik naar Tsunacon geweest en daarna niet meer. Ik weet het niet, maar het was mij een beetje tegengevallen. De dingen in de dealerroom zijn inderdaad erg duur en ga om het jaar naar Taiwan, waar al die fandom-spullen voor de helft van de prijs op Tsunacon gekocht kunnen worden. En verder kwam er nog eens bij dat ik bijna geen anime en manga kende, dus faalde ik daar ook een beetje tussen al die fans. :’)

  1. Hahah ja je bespaart een hoop geld als je al die spullen in Taiwan kan halen, en inderdaad is het wat gek om rond te lopen tussen alle fans als je nauwelijks wat fandoms herkent haha :’)

 3. Dankzij jouw blogjes krijg ik ook altijd zin om weer op conventies rond te lopen D; En omg die wafels <3 Do waaaant

  • Vera op februari 28, 2016 om 12:28 pm
  • Reageer

  Ik vond het gezellig op Tsunacon, ondanks dat ik als vrijwilliger er heb gewerkt. Ik heb wel mijn ogen uitgekeken want dit was voor mij de eerste keer dat ik naar zo´n conventie ben geweest. Helaas heb ik niet alles kunnen zien en/of doen maar ik vond het een geslaagde dag. Met de aankleding ben ik het met je eens, had wel meer Valentijns versiering mogen zijn. Het leukste vond ik de Dealerroom en de zaal met de tekenartiesten. Volgend jaar ga ik er weer naartoe!!!

  Leuke foto´s!!!! Vooral die van de Dealerroom. Ik had het idee toen ik er rond liep dat er al veel verkocht was of ik heb het niet gezien.

  1. Volgend jaar ben ik er hopelijk weer bij! De dealerroom ging best hard inderdaad, toen ik er de tweede keer liep was er al best veel weg naar mijn idee. Leuk om je gesproken te hebben Vera! 🙂

    • Vera op februari 29, 2016 om 10:55 am
    • Reageer

    Ik vond het ook leuk om jou te gesproken hebben!!! 🙂

 4. Lijkt me best wel vreemd om in je eigen universiteit rond te lopen met allemaal cosplayers enzo XD

  Ik was er ook (zoals je wel weet). In de ochtend d door de dealerroom en artist alley gelopen en met heel veel bekenden gepraat 🙂 Ook een hele tijd bij de karaoke gezeten samen met een vriendin (van mijn koor) en wat gezongen.
  Heb eigenlijk niets gekocht in de dealerroom, behalve groene thee…
  Daarna hadden we theeceremonieworkshop, die weer heel drukbezocht was (de zaal is altijd te klein!) en daarna avondeten en daarna de lezing over studeren in Japan, die helaas gelijktijdig met de afsluiting was (dus niet heel druk bezocht, maar wel leuk!). Een paar foto’s heb ik op onze Facebook gezet (de laatste foto’s in deze map).

  Volgend jaar weer denk ik 😀

  Ah, omdat je al om 5 u naar huis ging kon je niet bij de lezing over studeren in Japan zijn! Maar ik was wel blij dat het niet eerder was, nu hadden we net genoeg tijd tussen de theeceremonie en de lezing om even wat te eten (ik had avondeten meegenomen zelf en dat in de auto opgegeten).

 5. Conventies stellen altijd een beetje teleur. … Behalve LonCon, daar was ik wel blij van geworden. Okay, conventies in Nederland stellen altijd een beetje teleur.
  En .. balletjes vissen uit een ‘vijvertje’? Leuk? Echt? Serieus? Nu weet ik dus ook weer waarom ik conventies in Nederland niks vind. Ik ben geen kleuter meer XD
  Hopelijk pakken ze het volgend jaar iets beter aan, zeker met zo’n wachtrij buiten.

  1. Haha ja je moet er denk ook maar van houden, maar het is ook maar hoe je er tegenaan kijkt xD

  2. In Japan hebben ze meestal goudvissen in zo’n zwembadje om op te vissen, dat is wel iets moeilijker! Maar de zwembadjes met stuiterballen ben ik daar ook vaak tegengekomen.
   Goudvissen scheppen werd ook nog gewoon gedaan door universitaire studenten, ballen vissen was meer voor basisschool en onderbouw middelbare school. Maarja, Tsunacon heeft ook jongere bezoekers en goudvissen vissen lijkt me niet heel geschikt daar!

   Maarja, die wachtrij was inderdaad erg. Zeker omdat het zulk slecht weer was.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.