Evenement: Voorleeswedstrijd Katwijk Read2Me

Voorlezen, heb jij dat ooit wel eens gedaan? Een groep blugklassers in Katwijk deden een tijdje geleden mee aan de voorleeswedstrijd en tijdens deze lokale wedstrijd kon ik jureren! Dit is een initiatief van Read2Me die brugklassers wat meer aan het lezen willen krijgen. Zes brugklassers deden mee en de winnaar kon naar de regionale wedstrijd in Rotterdam op 1 april. De lokale wedstrijd was in de bibliotheek van Katwijk bij het Hoornesplein en ik kwam er als één van de eersten aan zodat ik me goed kon voorbereiden op het beoordelen van de kandidaten.

DSC02811

De jury werd voorgesteld, Eva, ik en Aafke!

DSC08984

Tamara Bleji had met haar duidelijke stem met een hese ondertoon de jury heel tevreden gesteld.

DSC02854

Corinda van der Meij had een mooie en duidelijke stem en keek daarnaast nog vaak naar het publiek!

Ik werd verwelkomd met een kop thee en kon al een beoordelingsformulier zien. Hierin stonden zaken zoals het duidelijk spreken, de nadruk op woorden leggen, het tempo, tempowisselingen, interactie met het publiek en meer. Er waren nog flink veel punten die ik moest beoordelen, en dat in een korte tijd, want elke leerlingen las ongeveer vijf minuten voor. Al snel kwamen de andere juryleden binnen. Aafke was een oud-bibliothecaresse die vaker jury is geweest en het andere jurylid was Eva Burgers, onder andere bekend van de boeken van Kaya Crime. We hadden met z’n drieën eerst flink wat gesprekken gehad over lezen, Young Adult boeken en bloggen (waarin ik met trots mijn blog liet zien!).

DSC09045

Overleg van de jury met thee en dropjes (ik sta gevaarlijk dichtbij de drop, maar ik zweer dat ik niet heb gesnoept!).

De bibliotheek stroomde langzaam binnen en het jureren kon beginnen! We werden voorgesteld en de kinderen konden één voor één op de voorleesstoel zitten om een stukje voor te lezen uit hun boek. Boeken zoals De Grijze Jager, Obsessie en Klem werden voorgelezen. Elke leerling had wel een duidelijke stem, er zat zeker wat talent tussen! Nadat alle leerlingen hadden voorgelezen, kon ik samen met Aafke en Eva overleggen wie zou winnen. We hadden wel wat gediscussieerd, maar uiteindelijk kwam er een welverdiende winnaar uit, namelijk Corinda van der Meij! Ze had de duidelijkste stem met een prettig tempo en keek vaak het publiek aan, top gedaan! Als prijs kregen alle deelnemers een leuk pakket met daarin een boek (voor de dames Kaya Crime van mijn mede-jurylid en voor de jongens Boy 7) en kreeg de jury ook een presentje (waar ik zeker gebruik van kan maken!). Corinda kan tijdens de wedstrijd in Rotterdam weer voorlezen, waar ik ook in de jury zit!

Met dank aan Dirk van Egmond voor het maken van alle foto’s!

DSC09393

Alle kandidaten bij elkaar. Corinda als winnares zit comfortabel op de voorleesstoel, met Tamara als goede tweede op de leuning.

 

DSC09460DSC09451

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wat leuk zeg. 😀 Voorlezen is zeker een kunst!

  • Linda op maart 28, 2015 om 11:49 am
  • Reageer

  Wat een leuk initiatief! En tof dat je in de jury zit! Hoe ben je daarbij gekomen?

  1. Contacten met de bibliotheek (oftewel mijn moeder vertelde aan haar collega dat ik wel mee wilde helpen 🙂 )

    • Linda op maart 30, 2015 om 8:25 am
    • Reageer

    Handig, zo’n moeder! 😉

 2. Wat grappig dat je daar hebt gejureerd. Ik mag namelijk binnenkort ook in de jury plaatsnemen voor Read2Me 😀

  • Femke Jonkman op maart 30, 2015 om 7:45 am
  • Reageer

  Op de lagere school heb ik 2x er aan mee gedaan, maar helaas nooit van de school gewonnen. Mijn moeder heeft 1x in de jury gezeten op school omdat ze namelijk als leesmoeder op de school actief was.

 3. Ik ben een groot fan van voorlezen. Kan ook moeilijk anders vermits ‘Leesbevordering door voorlezen’ het onderwerp van mijn eindwerk was. 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.