Evenement: YA 010 in de bibliotheek van Rotterdam

Boekevenementen bezoeken doe ik maar al te graag. Je leert mede-booknerds kennen, je kan in gesprek met bloggers, uitgeverijen, auteurs en bookstagrammers en komt veel meer te weten over het boekenwereldje. Normaal moet ik wel even reizen voor een evenement rondom boeken, maar deze keer niet! De bibliotheek van Rotterdam organiseerde namelijk een YA-middag, helemaal gratis! Aangezien ik zelf op kamers woon in Rotterdam, vond ik het maar al te leuk om dit evenement bij te wonen. Het was de eerste editie en meteen een hele goede, want ik wil zeker vaker komen voor zulke toffe meetings!

 

YA 010 was vooral een manier om kennis te maken met schrijvers, uitgeverijen en bloggers. Zo waren er vijf verschillende groepen die telkens gingen speeddaten met een boekig persoon. In groepjes van rond de zes ging je telkens in gesprek met iemand. Dit was heel fijn, want daardoor bleef het best intiem en kon je in alle rust je vragen stellen. Zelf zat ik in een groepje samen met Esmee (Leesmee) en Lisa (Proudbookjunk), beide hele gezellig bloggers! Lisa blogt een paar maanden en doet het geweldig en ik vond het erg leuk om ervaringen van wat ”ervaren” bloggers met haar te delen.

De eerste speeddate die we hadden was bij Chinouk Thijssen, die een schrijfster is op het gebied van (YA)-thrillers en ook een Booktube-kanaal heeft waar ze onwijs veel video’s maakt en waarbij ze bijna de mijlpaal van 1000 volgers heeft gehaald, dus abonneer je snel op haar kanaal! Chinouk vertaalde aan ons over haar boeken, hoe ze ideeën opdoet (ze kijkt vaak naar mensen en probeert bepaalde ervaringen uit haar leven in haar boeken te stoppen) en we konden haar alles vragen voor wat schrijftips. Met een speeddate moet het maar net lekker lopen wat vragen betreft, maar Chinouk kletste gezellig door en het kwartiertje vloog zo voorbij!

De tweede speeddate die we hadden was met Natasja Storm van Storm Publishers. We konden haar alles vragen over het werk van een uitgever. Zo vroeg ik aan Natasja wat ze zoal doet op een doordeweekse dag. Ze zei dat ze begon met het beantwoorden van mailtjes, om vervolgens drie bepaalde kerntaken te behandelen: redactie (dus het corrigeren van manuscripten of deze lezen), marketing (zoals social media bijhouden) en ontwerp (zoals covers maken). Naast het uitgeven van boeken doet Natasja meer, ze organiseert ook boekpresentaties en het YA Summer Camp. Aangezien Natasja alleen boeken uitgeeft van Nederlandse auteurs in de Nederlandse taal merkt ze wel enorme concurrentie van uitgeverijen die voornamelijk boeken vertalen, maar haar sterke kant is wel dat haar lezers niet kunnen neigen naar een Engelse variant, aangezien de boeken die zij uitgeven zijn uitgegeven in het Nederlands.

Na twee rondes was het tijd voor een pauze, eten en drinken en het kopen van wat boeken. Hierbij konden vele booknerds lekker met elkaar socializen, wat heel goed ging! Zeker als iemand bij een groepje wilde staan, werd hij/zij zo binnengelaten.

De derde speeddate was bij een tafeltje waar we konden aanschuiven bij The Writer’s Guide to the Galaxy, een literair cursuscentrum in Rotterdam op het gebied van schrijven. We kregen allemaal een schrijfopdracht, ikzelf moest mijn huis beschrijven alsof het een stukje is in een travel guide. Hierbij beschreef ik mijn studentenhuis met alle bijzondere kenmerken binnen tien minuten. Ik was de eerste die mijn verhaal voorlas, daarna waren er nog anderen die hun eigen opdracht voorlazen. Er zat zeker talent in de personen die stukjes schreven, heel leuk om te zien! Ik kreeg zelf ook wel aardig de schrijfkriebels, dus wie weet ga ik met dit notitieboekje eens verder schrijven, want het was erg leuk! Daarna werden er nog wat tips gegeven rondom schrijven en werd er verteld over de vele evenementen bij The Writer’s Guide to the Galaxy. Het klinkt echt heel tof, dus wie weet dat ik er ooit een bezoekje ga brengen!

Het vierde gesprek was met Emmy van Zon en Maan, toch wel de grootste YA-boekenblogger van Nederland. Aangezien ik zelf al lang blog had ik niet veel vragen, maar gelukkig ging het gesprek goed op gang. We hadden het over Emmy’s goede leesskills, hoe ze aan inspiratie komt, hoe je blog groter kan worden en hoe de bookcommunity is veranderd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Hoewel ik Emmy maar al te vaak spreek en haar goed ken, vond ik de speeddate erg leuk en stak ik er zelfs nog wat van op!

Als laatst kwamen we aan bij het tafeltje van Lisette Jonkman, die volgende maand uitkomt met haar nieuwe boek Helemaal het einde. Dit was vooral een heel informeel babbelgesprek waarin we gezellig kletsten en waarin Lisette allemaal gekke verhalen vertelde, het ene verhaal nog hilarischer dan de andere! Hoewel ik de boeken van Lisette Jonkman niet heb gelezen, zie je wel dat Lisette haar humor goed in haar boeken stopt (de recensies die ik over haar boeken heb gelezen vinden Lisettes boeken namelijk zo grappig). 

Na de speeddates kwamen we aan bij het einde en kreeg iedereen een goodiebag. Deze was echt flink gevuld! Posters van boeken, kleine sneak peeks van boeken, boekenleggers, folders, 3PAK en het nieuwe Best of YA-Magazine, er was genoeg in te vinden! Ik vind dat echt een indrukwekkende prestatie, zeker voor een gratis evenement. Vervolgens was het nog tijd om boeken te ruilen met andere YA-lezers en was boekhandel Donner van de partij met het verkopen van wat mooie YA-titels. Daarbij nog een vermelding voor de Etsyshop Oriandle waar je boekenleggers kan kopen. Op Instagram kan je meer boekenleggers vinden, ik had in ieder geval een vurige boekenlegger van Ember in the ashes te pakken, wat is die mooi!

YA 010 was een geslaagd evenement. Er was veel interactie, de speeddates waren gezellig en informatief (zelfs voor iemand die al een tijdje in de boekenwereld zit) en de organisatie er omheen was goed geregeld. Meer foto’s zien? Er was een fotograaf aanwezig die geweldige foto’s maakte die je hier kan zien. De bilbiotheek wil in ieder geval meer YA-evenementen organiseren en ik ben helemaal voor! Ik ben er in ieder geval bij, jij ook?

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik heb het super naar mijn zin gehad met jullie, hartstikke gezellig! Lief van je dat je mij even noemt in je blog! 🙂 Op naar de volgende keer!

    1. Leuk dat je er was Lisa! 😀 Inderdaad, op naar de volgende keer, laat die maar snel komen 😀

  2. Beschimmelde paprika’s in de koelkast? HOE DAN. Die eet je gewoon als snack (behalve de groene, die is rauw niet chill) of die vries je in of die gooi je in een random pan want hij kan overal door?! #sorryIamabellpepperlover (leuk geschreven btw, I want to take the tour)

    1. Haha, ik zal even navragen aan mijn huisgenootje hoe ze dat flikt 😛

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.