Vorige week bezocht ik Dordrecht. Ik vind deze stad sowieso erg leuk (veel nerdy winkels, een oud centrum en leuke grachtjes), maar nu was het extra leuk door een YA-boekenevenement bij boekhandel Vos & van der Leer! Een avondje vol schrijvers, mensen uit het boekenvak en meer. Daar moest ik gewoon heen! Van zeven tot half tien konden vele YA-lezers genieten van een uitgebreid programma.
Om zeven uur kon iedereen naar binnen, waarbij vele stoelen waren neergezet voor een presentatietafel. Al een paar boeken waren er neergezet, maar er waren ook andere dingen te zien. Zo waren er twee standjes: eentje waarbij je een eigen boekenlegger kon maken en Proud Book Junk, een geweldige webshop vol leuke bookish merchandise (waar ik ook REP voor ben, met de code FANBOY10 krijg je in deze webshop 10% korting!). Ook kreeg iedereen 10% korting die avond op Engelstalige YA-boeken en waren er hapjes en drankjes. Het was lekker druk in de boekhandel, maar gelukkig konden we nog twee stoelen pakken.
Het programma begon met Joyce Roele, de auteur van N. 22. Dit is een vrij persoonlijk boek, aangezien ze het schreef ik een tijd waarin ze ziek was en waarin de dokters ook niet wisten wat er met haar aan de hand was. Ze had vele onderzoeken in het ziekenhuis, maar ze voelde zich haast als een nummer voor de dokters. Ze voelde zich gevangen in haar eigen lichaam, wat inspiratie was voor haar boek. Dit verhaal speelt zich af in de toekomst, waarin sommige mensen gaven bezitten (wat volgens de overheid niet goed is). De hoofdpersoon zit dan ook in een laboratorium en probeert hieruit te ontsnappen. Ik vond het erg knap dat Joyce op 17-jarige leeftijd dit boek heeft uitgebracht en een jaar later voor publiek over haar boek vertelt. Ze had misschien iets energieker kunnen zijn zodat het publiek iets meer meedeed, maar voor de rest heeft ze het zeker goed gedaan. Ik kreeg wat Touching Juliette-vibes bij haar boek en de recensies zijn vrij lovend over haar boek, dus het verhaal lijkt me zeker interessant!
Daarna was het de beurt aan Nienke Pool, recensent, schrijver en werkende voor verschillende uitgeverijen op het gebied van pr. Ze vertelde over twaalf stappen waar een verhaal uit bestaat. Bij elk verhaal is deze structuur er wel in te vinden, dus ze legde de stappen uit, maar daarbij andere dingen waar je als schrijver rekening mee kon houden. Er waren weinig aspirant-schrijvers in de zaal, maar voor lezers was het ook interessant aangezien ze anders naar hun boeken kunnen kijken. Wel verliep deze workshop wat langzaam en werden er telkens andere voorbeelden gebruikt van verhalen (waarbij een aantal vrij onbekend waren), waardoor het soms wat chaotisch was, ietwat ironisch aangezien de presentatie ging over de structuur in een verhaal. Iedereen kreeg wel een hand-out met wat kernwoorden en tips voor een verhaal, dus schrijvers zullen hier zeker wat aan kunnen hebben.
Na een pauze waarbij iedereen door de winkel snuffelde, was het tijd voor de tweede ronde. Zo kwamen Chinouk Thijssen (Booktuber, redacteur en auteur) en Sascha Boelhouwer (Booktuber, uitgever, schrijfcoach en proeflezer) die vertelden over hun werk in het boekenvak. Je kan namelijk naast auteur en uitgever nog genoeg opdrachten krijgen van uitgeverijen. Zo kan je redactiewerk met vrij veel gemak doen: je mailt de uitgeverij voor een proefopdracht en als je die eenmaal perfect hebt gedaan, kan het zo maar zijn dat je meer opdrachten krijgt waarbij je boeken klaar maakt tijdens het uitgeefproces. Ook kwamen recensie-exemplaren aan bod voor bloggers/booktubers/bookstagrammers en andere dingen rondom de boekenwereld. De dames kennen elkaar heel goed, dus ze wisten heerlijk te kletsen! Ik vond dit toch wel het favoriete onderdeel van de avond, omdat iedereen wel wat leerde uit de presentatie van de dames.
Daarna was er een loterij waarin je vele prijzen kon winnen: verjaardagskalender, printjes van ACOTAR-kaarten, bullet journals en een hoop boeken. Iedereen had twee loten, maar ik had niet gewonnen, terwijl er veel prijzen weggegeven werden. Het was wel wat balen dat sommige mensen niks wonnen, terwijl anderen juist naar huis gingen met twee prijzen. Maar goed, je moet maar geluk hebben!
Daarna was het de beurt aan de eigenaar van Special Edition met een praatje over manga, aangezien dit een winkel is vol manga en andere Japanse merchandise. Ik vond het erg leuk dat de boekhandel ook aandacht wilde besteden aan andere vormen van boeken, want manga wordt echt ondergewaardeerd in Nederland! Er werd kort gesproken over soorten manga en hoe het gemaakt werd. Zeker interessant en ik hoop ook zeker dat bezoekers later eens een anime/manga gaan proberen.
Tot slot was het tijd voor een quiz, met een mooi boekenpakket als hoofdprijs. Veel mensen vielen af bij een vraag over Thirteen reasons why en bij ongeveer de vijftiende vraag was de winnaar bekend. Daarna kon je nog even de winkel doorlopen, boeken kopen en met andere lezers kletsen. Iedereen kreeg ook een goodiebag mee naar huis, vol boekenleggers, kaarten, posters en een mooie kaars van Proud Book Junk in het thema van Fataal Spel van Chinouk Thijssen.
Het eerste YA-evenement van de boekhandel in Dordrecht was naar mijn idee zeker een succes. Ja, er waren wat verbeterpunten, maar over het algemeen was het een leuke en goedgevulde avond waarbij er genoeg te doen was. Nu maar hopen dat er meer events gaan komen in de boekhandel, want daar wil ik zeker bij zijn!
2 reacties
Ik vond het best jammer dat ik niet kon! Maar ik moest helaas werken.
Ik kon helaas niet, maar dat was toch echt mijn eigen schuld. Ik was het helemaal vergeten! Dus had al twee andere afspraken. Baal er wel van, want die presentatie van Chinouk en Sascha klinkt wel echt heel interessant.