Evenement: YA Summer Bookloving Event Glitter and Glamour

Afgelopen zondag ging ik naar Eindhoven voor een lange YA-boekenevenement. Bij Boekhandel van Piere was er namelijk een middag en avond georganiseerd waarbij je bedolven raakte onder de boeken. Signeersessies, standjes van uitgeverijen, workshops en meer, er was genoeg te doen! Graag vertel ik je over mijn bevindingen van dit YA Summer Bookloving Event met het thema Glitter and Glamour.

 

Het begin van het evenement was een bezoekje aan de bioscoop, aangezien de boekhandel een samenwerking had met bioscoop Vue. Een kaartje voor het evenement was 12,50 en daarbij was een bioscoopbezoek inbegrepen van de film Love, Simon, inclusief een klein M&M-zakje! Je kon je kaartje ophalen bij de kassa, waarbij je ook een goodiebag kreeg met bonnetjes. Om drie uur konden we naar binnen. Na het ophalen van wat eten en drinken en gefotografeerd worden door een professionele fotograaf, kwam Myrthe (uitgever van Blossom Books) de zaal in om een woordje te doen over deze film. Zij heeft namelijk het bijbehorende boek uitgegeven. Daarbij speelden we het spel ”Over de streep”. Als een stelling op jou (of iemand die je kent) van toepassing was, liep je naar de andere kant van de zaal. Dit was alleen vrij chaotisch, aangezien iedereen vanaf hun stoel naar voren moest lopen… Het was wellicht handiger geweest als iedereen kon blijven zitten en gewoon hun hand op zou steken, aangezien er ook meer druk op je wordt gelegd als je naar de andere kant loopt. De stellingen hadden allemaal te maken met acceptatie voor seksualiteit en een vrolijke stelling op het einde ”ik ben ooit ontzettend verliefd geweest” en ”Iedereen verdient een meeslepend liefdesverhaal”. Een mooie instapper voor de film!

Ik zal nog een filmrecensie schrijven over Love, Simon, maar ik kan je al vertellen dat ik erg heb genoten van de film. Veel lezers moesten huilen en ik hoorde van iedereen hele positieve verhalen over hun filmervaring. Daarna ging iedereen terug naar de boekhandel en kon je met een bonnetje uit je goodiebag brood met soep halen. Ook kon je al rondlopen en je bonnetjes inleveren bij standjes van uitgeverijen. Je kon je naam opschrijven op je bonnetje, zodat je ook meedeed aan de loterij. Daarbij kreeg je bij elke uitgeverij nog leuke goodies, echt een hoop! Erg leuk ook om vele uitgeverijen bij elkaar te zien, de sfeer was in ieder geval goed aanwezig. Je kon ook weer gefotografeerd worden door de fotograaf met allemaal props, ontzettend leuk! Mijn fangirl en ik hadden ons ook flink uitgeleefd op het thema, vooral mijn fangirl kreeg erg veel complimentjes over haar mooie jurk.

Al snel was er een boekpresentatie van uitgeverij Dutch Venture Publishing. Hierbij waren auteurs van de verhalenbundel Brave New Love, een boek vol korte verhalen waar diversiteit een belangrijke rol in speelt. Hierin vertelden de auteurs over hun eigen verhalen en hun ervaringen met diversiteit. Zo is er een auteur die in een rolstoel zit, een auteur die een vriendenkring vol diversiteit heeft en meer. Erg tof dat nu ook Nederlandse auteurs laten zien dat zij zich willen inzetten voor diversiteit! Daarna was er een interview met Vanessa Gerritsen over haar derde deel in de Vleugelstrilogie, een fantasyverhaal over engelen met steampunkelementen.

 

Daarna was het de tijd voor de eerste workshopronde. Je had vier opties om uit te kiezen, mijn fangirl en ik deden een workshop bij de happiness goeroe van Jette Schröder! Hierin maakten we een zakje met allemaal spulletjes om je gelukkig te maken. Steentjes, veertjes, bellenblaasje en meer, iedereen ging aan de slag en de creativiteit spatte er vanaf. Iedereen was ook erg vrolijk en er werden blijheidtips voor elkaar gemaakt, zodat je nog blijer wordt! De workshop was erg leuk om te doen, ondanks dat alle glitters en roze kleurtjes niet helemaal wat voor mij waren. Iedereen eindigde de workshop met een fijne glimlach en een leuk aandenken om mee naar huis te nemen.

De tweede workshopronde besteedde ik aan het schrijven van een historisch verhaal. Linda Dielemans is naast schrijfster van historische boeken ook archeoloog, een mooie combinatie! Ze vertelde dat voorwerpen uit het verleden een mooie inspiratiebron kunnen zijn voor verhalen. Ze had drie voorwerpen meegenomen: schoentjes uit het Midden Oosten rond de Middeleeuwen, een belletje uit de twintigste eeuw en een mes uit de prehistorie. De opdracht was om een kort verhaal te maken aan de hand van een van deze voorwerpen. Na een kwartiertje schrijven konden mensen hun stuk voorlezen. Ik had een stuk over de prehistorie en had mijn verhaal voorgelezen, waar veel mensen om konden lachen. Mijn stuk zal ik ook online zetten, dus die kan je ook op mijn blog zien! Ik vond het ook erg leuk om de verhalen van anderen te horen, er zat flink wat schrijftalent in de groep!

Tot slot was er een loterij waarin elke uitgeverij prijzen weggaf. Ik won een boek van Dutch Venture Publishing, namelijk Hart van Glas! Deze kon ik dus meenemen naar huis. Iedereen kreeg nog een ijsje mee om te eten richting huis.

Ik heb echt genoten van deze YA-dag. Veel schrijvers en uitgeverijen, workshops en meer! Er waren heel veel aanwezigen en ik ben heel benieuwd wat de boekhandel voor komende events gaat doen. Het paste namelijk allemaal net, maar wat was het toch leuk! Een hele geslaagde dag, hierbij een bedank aan alle uitgeverijen, de boekhandel, schrijvers, de fotograaf en alle andere mensen die hebben meegeholpen aan dit geweldige evenement!

Was jij ook aanwezig bij het YA Summer Event?

2 reacties

  1. Leuk verslagje! De workshop bleek ook niet helemaal wat voor mij te zijn, ik had gedacht dat je wel meer van alle dingetjes kon voelen die je in je gelukzakje stopte. Helaas , alleen echt goed bij de veertjes. De rest was heel erg gericht op het visuele, en dat kon ik natuurlijk niet weet van tevoren. Is niet erg, maar ik vond het toch jammer.

  2. Nee, jammer genoeg niet. Ik heb het nog even overwogen om er toch enkele uren trein voor over te hebben maar was nadien blij dat ik het niet had gedaan vermits ik dan uiteindelijk toch had moeten afzeggen door de hitte.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.