Evenement: YA010 #2

Evenementen rondom YA-boeken zijn altijd een feest om te bezoeken. De leuke mensen uit het boekenvak die je kan ontmoeten, de gezellige boekenliefhebbers waarmee je kan kletsen, er is altijd genoeg te doen! Een aantal maanden geleden ging ik naar YA010, het YA-evenement in Rotterdam bij de bibliotheek. Dit was echt een groot succes, dus ik wilde zeker naar een nieuwe editie gaan. Afgelopen zaterdag was de tweede editie aan de gang, dus daar moest ik gewoon bij zijn!

Het evenement was weer goed geregeld, daarbij is het helemaal gratis! Tijdens YA010 ga je speeddaten met mensen uit het boekenvak. Schrijvers, een schrijfworkshop, bloggers, uitgevers, genoeg mensen waar je kennis mee kan maken! De groep werd verspreid in groepjes van ongeveer vijf personen, die allemaal aan een tafel konden zitten met mensen uit het boekenwereldje.

Mijn groepje begon bij drie auteurs: Buddy Tegenbosch (bekend van Pokerface, Oog om oog en Livestream), Cis Meijer (bekend van vele YA-thrillers) en Jen Minkman (bekend van onder andere De jongen uit het woud, Schaduw van de tijd en de uitgeverij Dutch Venture Publishing). Hierin konden we praten over boeken, schrijven en meer. Het werd een gezellig gesprek waarin de auteurs het niet alleen over hun boeken, maar we hadden het ook over hun schrijfproces, schrijfambities van de mensen die er waren, soorten covers die je wel/niet aanspreken en meer. De auteurs vroegen ook aan ons dingen over boeken, dus ook zij leverden input voor een leuk gesprek.

 

Mijn standaardvraag voor auteurs die ik stelde: als je een personage uit een van je boeken in een ander boek van een andere auteur kan stoppen, welk personage zou je dan in welk boek stoppen? Buddy vertelde dat hij Scrabble maar al te graag in andere boeken zou willen stoppen. Het maakt haast niet uit welke, Scrabble claimt met gemak een grote rol in elk boek waarin hij zou belanden! Uiteindelijk koos Buddy voor de boeken van Harry Potter, Scrabble zou een goede Slytherin zijn! Jen Minkman vertelde dat haar hoofdpersoon in Schaduw van de tijd een jongen is en zo in Twilight kan en Jacob daar kan vergezellen (ze lijken namelijk op elkaar). Cis zou haar personages graag in boeken als Divergent stoppen zodat ze wat sterker worden. Haar personages moeten altijd wat meer lef krijgen, dus een inwijding in Onverschrokken zou ze goed doen!

Tijdens de tweede ronde kregen we een schrijfworkshop van The Writer’s Guide to the galaxy, die veel schrijfworkshops en schrijfavonden verzorgen in Rotterdam. Hierin kreeg ik een opdracht om een brief van mijn toekomstige ik naar mijn huidige ik te schrijven. Best lastig, maar toen ik eenmaal aan de slag ging schreef ik lekker door. Iedereen had een andere opdracht en het was erg leuk om te zien hoe iedereen zijn/haar opdracht invulde.

Na de twee rondes was het tijd voor een kleine pauze, waarin je boeken kon kopen bij verschillende standjes. Zo was Storm Publishers aanwezig en boekhandel Donner, waar je veel boeken kon kopen. Hierin kreeg je ook nog een drankje bij en ik maakte gebruik van de pauze door nog even te kletsen met Buddy en hem mijn exemplaar van Livestream te laten signeren. Ook kon je lekker babbelen met andere bookjunkies, ontzettend gezellig!

Na een drankje gingen we door naar de derde en laatste ronde van het evenement, namelijk een gesprek met Kelly, een van de twee bloggers van Bright Blue Books. Hier hadden we het over boeken die we leuk vinden, maar ook hoe het is om te bloggen. Mij lijkt het bijvoorbeeld niks om in samenwerking te bloggen, maar Kelly en Manon vinden dat juist heerlijk! We hadden ook nog een bakje met verschillende vragen die we aan elkaar konden stellen, dus gesprekken vielen nooit echt stil.

Na de drie speeddates was het tijd voor een lekker rustig einde. Hierin kon je ook weer boeken kopen, boeken laten signeren (Lis Lucassen sloot bijvoorbeeld aan!)  en er was ook nog live muziek. Ook weer een ontspannen sfeertje, je kon vrijuit op bijvoorbeeld auteurs afstappen als je daar een praatje mee wilde maken. Ook kreeg iedereen een goodiebag mee, een tas vol met foldertjes, posters en boekenleggers! YA010 was weer erg leuk en ik kijk uit naar nieuwe evenementen die de bibliotheek gaat organiseren rondom YA-lezers. Volgende keer ben ik er zeker weer bij!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.