Evenement: YALBAL

Vrijdagavond was de avond om netjes gekleed naar een boekenevent te gaan, YALBAL was aan de gang! Deze avond was de start van de Literatour, veel schrijvers (zoals Laure Eve, Kass Morgan, Helen Vreeswijk, Mirjam Mous en vele anderen), de uitreiking van de Diorapthe Literatour Prijs en vele andere dingen leuke dingen! Ik was op mijn allernetst gekomen, compleet in rokkostuum met Pokémon-strikje. De avond begon om 8 uur en ik vertrok samen met Inge en haar vriend vanuit Leiden om naar YALBAL te gaan, een avond om niet te vergeten!

 

Vanuit Amsterdam Centraal hoefden we alleen nog maar de veerpont te nemen naar het evenement, maar de sukkels die wij zijn namen de verkeerde veerpont en gingen opeens een hele andere kant op! Gelukkig kwamen we nog ruim op tijd aan en wist ik meteen een praatje te maken met andere YA-lezers en boekbloggers. De Tolhuistuin zag er echt chique uit, een ideale plek voor een boekenbal! De grote zaal leek wat op concertzalen zoals in de Melkweg of Paradiso, het was niet al te groot zodat iedereen goed het uitzicht over kon hebben op het podium. Buiten de zaal was er nog een plekje om te relaxen en had MyMovieStuff hun eigen kraampje met vele leuke merchandise in het teken van fandoms.

img_7853

img_7854 img_7855

Andrew Makkinga was de presentator van de avond, een hele goede keuze! Andrew was erg grappig, was erg geïnteresseerd in alle auteurs en had echt wat research gedaan over alle boeken. Tijdens boekevenementen rondom YA zijn er vaak presentatoren die nauwelijks wat weten over de boeken van de auteurs, maar Andrew wist er juist een hele leuke avond van te maken.

De avond begon met het interviewen van wat auteurs die de komende week langs veel middelbare scholen gaan voor de Literatour, waaronder een van mijn favoriete schrijvers, namelijk Buddy Tegenbosch! De auteurs kregen vragen gesteld over de scholen die ze gaan bezoeken, tips voor de auteurs die voor het eerst langs scholen gaan en Andrew was ook erg geïnteresseerd in de pilotenbaan van Buddy.

Daarna was het tijd voor 3PAK, het boekenweekgeschenk van de Literatour. Hierbij werd Dagmar naar voren gehaald, die de illustraties in 3PAK heeft gemaakt. Ze had de auteurs centraal gesteld en voegde wat elementen uit het verhaal van de schrijvers in haar illustratie, echt prachtig om te zien! Ze gaf daarna de eerste twee exemplaren aan Mirjam Mous en Helen Vreeswijk, die alvast wat vertelden over hun korte verhaal en Mirjam Mous las zelfs het begin voor.

img_7856

Daarna was het de beurt aan Laure Eve (auteur van De Graces) en Kass Morgan (auteur van De 100). Ze vertelden over hun drukke schrijfleven (aangezien ze naast het schrijven van boeken allebei een baan hebben), hoe ze hun verhalen bedenken (Kass kreeg bijvoorbeeld het idee voor De 100 van de uitgeverij, Laure Eve bedenkt zelf het concept van haar verhaal) en hoe bijvoorbeeld dyslexie je niet tegen moet laten houden als je wilt gaan schrijven.

Daarna was er speciaal bezoek, de cast van de musical Vals (van het boek van Mel Wallis de Vries) kwam het podium op en hebben voor het eerst een liedje uit de musical gezongen voor de zaal! Vals verschijnt in vele theaters, ik ben best benieuwd naar het toneelstuk! Mel Wallis de Vries kwam erna ook het podium op en vertelde hoe blij ze was met deze musical en hoe goed de meiden het hebben gedaan met het zingen.

img_7861

Na het zingen was het tijd voor de uitreiking van de Diorapthe Literatour Prijs. In de categorie vertaald won Waar het licht is van Jennifer Niven, in de categorie Nederlandstalig won Ernest van der Kwast met De ijsmakers. De publieksprijs ging naar Waar het licht is, dubbel feest voor uitgeverij Moon! De vertaler kreeg een mooie prijs in ontvangst en Ernest van der Kwast was er niet, maar hij werd wel op het podium gebeld voor het nieuws dat hij had gewonnen!

Na het uitreiken was het tijd voor feest. Alle stoelen werden aan de kant gezet en iedereen kon door de zaal lopen, boeken kopen, boeken laten signeren en praten met andere boeknerds. Zelf sprak ik onwijs veel schrijvers, medewerkers van uitgeverijen en andere boekbloggers. Er waren genoeg drankjes, er werden genoeg boeken verkocht, het was echt een feest! Buiten de zaal kon je nog naar een Harry Potter tentoonstelling komen, maar deze was erg klein. De silent disco die zou komen was helemaal niet te bekennen, dus ik heb vooral in de grote zaal gezeten en veel mensen gesproken (en ook nog een beetje gedanst). Ik werd vaak gecomplimenteerd om mijn pak, ontzettend leuk om te horen! Ook werd ik geïnterviewd voor de Literatour, ook een hele ervaring!

img_7868

Aangezien veel mensen eerder weg gingen aangezien het hoofdprogramma snel was afgelopen, werd het al snel erg rustig. Het had misschien wat beter geweest als de uitreiking van de prijs wat later op de avond zou zijn, zodat veel mensen wat meer aanleiding hadden om te blijven hangen. Ik vond YALBAL echt fantastisch, maar de volgende keer zou ik wel wat meer willen zien voor het echte YA-publiek. De nominaties voor de Diorapthe Literatour Prijs zaten vol boeken die meer vallen onder literatuur, en niet voor de echte YA-lezers. Als je jongeren wilt laten lezen, moet je juist komen met toffe boeken die echt bedoel zijn voor pubers! Ik vond het publiek in de zaal wel heel gevarieerd, er waren oudere mensen, jongeren, mannen, vrouwen, het was een mooi evenwicht en dat maakte de avond heel leuk!

YALBAL was een ontzettend leuke avond en ik ben heel blij dat ik hiervoor ben uitgenodigd. De avond was iets eerder afgelopen dan verwacht, maar hierdoor kon iedereen wel nog op tijd naar huis. De rest van de Literatour wordt vast fantastisch, maak er in ieder geval een mooie week van! Er zijn genoeg evenementen bij verschillende boekhandels, je kan het boekenweekgeschenk halen, veel boeken zijn goedkoper, deze week is een topper voor YA-lezers! YALBAL zal ik in ieder geval niet snel vergeten…

Was jij bij YALBAL en wat vond je ervan?

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Het is dat ik met leuke mensen was.. Want zelf vond ik de invulling van de avond erg tegenvallen.

    1. Ik had me vooraf ingesteld dat ik na het gewone programma vooral kon kletsen met auteurs, medewerkers van uitgeverijen en andere bloggers, dus voor mij voldeed YALBAL zeker aan mijn verwachtingen! Hoe had jij het dan anders willen gezien? Daar ben ik wel benieuwd naar 🙂

  2. Ik ben helaas niet naar YALBAL gegaan, maar zo te horen leek het een beetje op Dag van de Jonge Jury (als je daar ooit bent geweest). 🙂

  3. Helaas kon ik er niet bij zijn, maar ik ben er zeker bij op YALFest 🙂

  4. Hahahha ja, we waren nogal sukkels toen we op de verkeerde veerpond stapten xD

    De prijs later uitreiken had misschien inderdaad een beetje beter geweest. Maar al met al vond ik het hoofdprogramma erg leuk! Jammer dat die silent disco niet te vinden was, en de Harry Potter expositie zo klein was.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.