Evenement: Yalfest 2018

Zondag was de derde editie gaande van Yalfest, het grootste Nederlandse YA-boekenevenement! Op de vrijdag waren de auteurs van Yalfest al in een evenement in Antwerpen, maar nu kon iedereen naar Studio Aalsmeer om daar een dag te genieten van auteurs, boeken, masterclasses en meer! Ik was er (uiteraard) bij, dus hierbij mijn bevindingen en ervaringen van de dag.

 

Studio Aalsmeer is ten eerste een prachtige locatie. Meerdere zalen, een grote zaal voor de Q&A met auteurs, veel ruimte om even te zitten en genoeg gelegenheden om wat te eten of te drinken te halen. Ikzelf was als Peeta aan het cosplayen van The Hunger Games, dus ik kon wat eerder naar binnen om te kleden in het bakkerskostuum. Om half 11 gingen de zalen open, maar daarvoor waren al genoeg lezers aanwezig. Ik heb er weinig van meegekregen, maar volgens mij ging de entree vrij soepel en was iedereen snel binnen. Mensen konden hun jas achterlaten in de garderobe en hun koffers in een aparte ruimte laten (waar vroeger de standjes waren). Iedereen kon de merchandisezaal verkennen en al snel ging iedereen naar de hoofdzaal, waar we een interview hadden (door Bart) en waarbij het publiek ook nog vragen kon stellen.

Het uurtje waarin de auteurs op het podium waren was ontzettend leuk. De auteurs waren grappig, gaven elkaar lekker de ruimte om hun verhaal te doen en de antwoorden waren zeer interessant. Zo waren er verschillende schrijfroutines voor schrijvers. Sommigen schrijven al vroeg in de ochtend voordat ze gaan werken, terwijl anderen juist in de avond schrijven.

Alle schrijvers vinden het ontzettend fijn dat lezers in Nederland ook hun boeken kunnen lezen door de vertalingen. Laura Steven zei meteen dat haar fans de versie moeten lezen van hun moedertaal, zodat ze al haar grappen goed kunnen begrijpen. Taran Matharu vertelde ook dat de auteur veel minder geld krijgt voor een Engelse editie die in het buitenland wordt verkocht, dan een Nederlands boek in Nederland. Alle auteurs vonden het prachtig dat hun boeken omgezet kunnen worden naar een andere taal en sporen de lezers ook aan hun boeken te gaan lezen in het Nederlands. Hierdoor kunnen ook zulke geweldige evenementen zoals Yalfest ontstaan!

Na het hoofdprogramma was er ruimte om te lunchen. Er waren verschillende broodjes en iedereen deed zijn of haar eigen ding. Je kon de middag namelijk helemaal indelen zoals jij wilde. Wilde je al je boeken laten signeren bij de auteurs? Dan ging je de hele middag in de rij staan voor de auteurs. Is het wachten niet jouw ding? Dan kan je masterclasses volgen, allemaal standjes afgaan met leuke bookish merchandise of je kon een plekje zoeken om uit te rusten. Ook waren er genoeg activiteiten die je kon doen. 

Ikzelf had om 1 uur een fotoshoot met alle cosplayers. Er waren acht cosplayers aanwezig: ik als Peeta, een Katniss Everdeen, een Bellamy en Octavia uit De 100, een Cinderella, een Aurora en een Belle, een Alice en Asha uit Iskari. Een ontzettend leuke groep! Ik wacht nog met spanning op de foto’s, maar volgens mij hebben we een aantal leuke kiekjes kunnen schieten. Helaas was het niet echt tot de bezoekers doorgedrongen dat er cosplayers waren. Veel mensen herkenden mij en ook andere cosplayers, maar er werden niet echt foto’s gemaakt, terwijl dat juist mocht. De cosplayers zijn wel in een rijtje met activiteiten genoemd, maar ik denk dat weinig mensen het opviel. Hopelijk kan dit volgend jaar meer gepromoot worden, zodat de cosplayers nog meer hun werk kunnen doen.

Ik heb samen met andere cosplayers een moordspel gedaan van Cis Meijer en Margje Woodrow. We moesten allemaal kleine puzzels kraken en toen we het eenmaal Tony hadden gevonden (oftewel, Tony Chocolonely chocola) werd onze tijd stil gezet. We waren helaas niet de snelsten geworden van alle groepjes, maar het was wel ontzettend grappig om het spel te spelen. Een quote van mij: ”Kan iemand even mijn afgehakte vingers overnemen?”

Ook was ik aanwezig bij twee verschillende masterclasses. Eerst bezocht ik de masterclass over thrillers schrijven met Daniëlle Bakhuis (bekend van De Eliminatie) en Buddy Tegenbosch (bekend van Pokerface, Oog om oog en Livestream). Beide auteurs kunnen geweldig schrijven en gaven het publiek tips over het schrijven van thrillers. Maak je hoofdpersoon het niet te gemakkelijk, vermoord personages wanneer de lezer zich net aan die persoon gaat hechten, tips voor het opbouwen van een spanningsboog, het was heel interessant! Er werd al snel overgegaan op een vragenuurtje, waarbij de auteurs vragen kregen van het publiek. Buddy kon af en toe de meest droge grappen maken, wat ik zelf enorm kan waarderen. Beide auteurs zijn heel tof en ik kreeg echt de schrijfkriebels van hun masterclass!

De andere masterclass die ik heb bezocht was ondernemen. Hierin leerde ik alles over het opzetten van een webshop en hoe je langzamerhand zelfstandig ondernemer kan worden. Erg interessant, maar ik merkte wel dat de masterclass vooral gericht was op grafisch vormgevers. Als je dus niet een studie/opleiding had in die richting, waren veel dingen niet volledig aan jou besteed. Ik vond het wel interessant om de praktische zaken te zien van het hebben van een onderneming (zeker als econoomstudent), dus ik heb zeker kunnen genieten van alle informatie. De middag werd afgesloten door een bingo, waarin ik even heb gedemonstreerd hoe je ”BINGOOOOOOO!!!” moest roepen. Ja mensen, dat is echt een kunst! Ik heb met mijn titel als bingokoning niks gewonnen, maar de winnaars hadden echt leuke prijzen te pakken. Boeken, canvassen van de Yalfestboeken en zelfs een treinticket en kaartje voor YALC in Londen!

De merchandisezaal heb ik ook vaak bezocht. Er waren ontzettend veel standjes, maar de variatie was wel iets laag. Er waren vooral boekige kaarsen, boekenleggers en boekenthee. Prima hoor, maar ik hoop dat er volgend jaar net wat meer variatie kan zijn in de standjes. Zo zag ik helemaal geen Funko Pops, die ik wel graag had willen zien. Uiteraard ging ik nog even op de foto met Lisa met haar standje Proud Book Junk, waar ik REP van ben! Ik heb flink wat geld uitgegeven in deze zaal, dus binnenkort zie je meerdere blogjes van mijn aankopen. In deze zaal was ook de signeersessie, maar het leek wel wat te druk. De rijen moesten uiteindelijk stoppen bij de muur aan de overkant, maar iedereen was wel erg bij elkaar gepropt, waaronder de tafels van de auteurs. Dit zou volgend jaar misschien iets breder kunnen (of als de auteurs juist een kwartslag draaien zodat een langere rij kan ontstaan. Ook kan er misschien (net zoals het Marissa Meyer event) nummers worden uitgedeeld, zodat er geen lange rijen kunnen ontstaan. Ik hoorde wel van mensen dat de signeerrij altijd lekker doorging, dus dat ze niet onwijs lang moesten wachten.

Na het dagprogramma was het tijd om pasta te eten en je om te kleden naar wat nettere kleding. Het wachten tot het avondprogramma duurde wel iets te lang (het had in principe een half uurtje eerder kunnen beginnen, want iedereen kreeg een inkakmoment), maar eenmaal begonnen ging het dak al snel los. Iedereen ging snel dansen op pianomuziek en iedereen pakte een drankje. Uiteindelijk kwamen de auteurs er ook aan en gingen zij meefeesten. Uiteindelijk heb ik nog Kass Morgan kunnen spreken (die zei dat ze zo blij was met alle aandacht die ik gaf aan haar boeken) en Sara Holland (die heel geïnteresseerd was in het leven van haar lezers en waar ik een heel gezellig praatje mee had).

 

Yalfest 2018, wat was je mooi! Ik kan nu al niet wachten op volgend jaar. Ik ben heel benieuwd hoe het dan gaat zijn, want elk jaar maakt de organisatie verbeteringen aan het programma. Ik heb een hele leuke tijd gehad en ga nu nog even goed nagenieten van deze lange, maar o zo gezellige dag. Tot volgend jaar Yalfest!

Hoe vond jij Yalfest 2018?

 

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik vond het ook wel jammer dat er geen items als funko’s te koop waren. Had ik ergens wel verwacht, maar achteraf was er natuurlijk geen (web)shop aanwezig die daarin gespecialiseerd is. Hopelijk volgend jaar wel! En qua variatie; helemaal mee eens! Al hoop ik dat de bezoekers er toch van hebben genoten (en van de popcorn). Ik heb zelf een zo veelzijdig mogelijke kraam proberen neer te zetten.

  1. NIET DE POPCORN NOEMEN EMMY, WEET JE NOG DAT IK NET TE LAAT DAARVOOR WAS :'(

   1. Jaaaaa zo stom dat hij niet meer goed werkte 😭

 2. Ah superleuk om te lezen! Ik vond het ook erg geslaagd, al was het voor mij soms iets te druk (qua mensen bij het signeren etc.) Ik zou het ook echt leuk vinden als er Funko;s verkocht zouden worden. Ik vond de cosplayers ook echt een leuke toevoeging, misschien is het voor de volgende keren leuk als zij wat meer aandacht krijgen, haha 🙂

  1. Ik heb je helemaal niet gezien joh! :O Maar fijn dat je het leuk vond! Laten we het hopen, zou tof zijn als er volgend jaar nog meer cosplayers zijn 😀

 3. Was leuk je weer even te zien Joost! 😀

  1. Zeker, echt weer leuk om je weer even te spreken 😀

 4. Leuk om jouw verslag van YALFest te lezen. Ik vind het echt tof als schrijvers hun vertaalde boeken zo waarderen. 🙂

 5. Super leuk.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.