Evenement: Yaltival 2019

Afgelopen zondag stond ik vroeg op, want ik ging namelijk naar Yaltival. Dit is de eerste editie van een YA-evenement in Eindhoven die is georganiseerd door Dynamo (waar het evenement plaats vond) en boekhandel van Piere. Mijn fangirl is een van de organisatoren, dus we moesten al snel aanwezig zijn om alles klaar te zetten. Ik kan het nu al verklappen: Yaltival was fantastisch en ik kijk enorm uit naar volgend jaar!

 

Ik was al om negen uur aanwezig bij Dynamo, dus ik hielp mee met de voorbereidingen, zoals het zetten van de stoelen in de main stage. Dynamo is een lekker groot gebouw met een podiumzaal, een kelder voor de signeersessie en meerdere kamers waar workshops gehouden konden worden. Iedereen liet hun kaartjes scannen bij de boekhandel, kregen een goodiebag en konden daarna naar Dynamo toe. In het atrium (de hal op de begane grond) was met de standjes van Letters and Lights en Tillanddill, waarbij er ook ruimte was voor signeertafels voor Nederlandse auteurs (die later op de dag kwamen). 

Het programma begon met het podiumprogramma. Emmy (Zon en maan) en Chinouk Thijssen interviewden Stephanie Garber, Emily Barr en Alice Broadway. Alle drie de dames waren zo leuk! Emily Barr vertelde dat ze bij elk YA-boek dat ze schreef naar het desbetreffende land schreef waar het zich afspeelde. Zo ging ze naar India en zelfs de Noordpool! Alice Broadway vertelde dat ze voor het eerst in twintig jaar in het buitenland was en ze het enorm naar haar zin had. Ze vertelde ook dat ze zelf tatoeages heeft en een fascinatie heeft voor het menselijk lichaam en aanpassingen daaraan, wat waarschijnlijk ook een thema is wat terug zal komen in haar nieuwe boeken (ze heeft laatst een idee geopperd aan haar uitgeverij, dus nu afwachten of dat idee werkelijkheid wordt!). Stephanie Garber is een hele enthousiaste vrouw die zei dat ze houdt van magie en dat Caraval zelfs is gebaseerd op Amsterdam! Ook is Jacks haar lievelingspersonage en Donatella het personage waar ze het meest om geeft. Dat is toevallig, ik was aan het cosplayen als Jacks, en mijn fangirl als Donatella! Ook zei Stephanie dat ze zeven verschillende eindes had voor Meester Legende, die enorm van elkaar verschilden. Die wil ze alleen nooit online plaatsen, want ze schaamt zich er enorm voor, haha!

Na het podiumprogramma begon het signeren. Dit was helaas langer dan verwacht, dus was het programma iets opgeschoven en kon ik aan het eind van de dag mijn boeken laten signeren. Mensen die lang moesten wachten konden bij Dynamo en wat eten en de kraampjes af gaan, of in de stad lunchen. Om drie uur begon de eerste workshopronde, waaronder mijn workshop! Ik gaf de workshop boekbloggen en er kwamen best wel wat mensen op af. Ik vertelde over het starten van een blog, hoe je een goede blogplanning maakt, hoe je je blog uitbreidt en hoe je in contact kwam met uitgeverijen. Er werden nog wat vragen gesteld en ik kon nog even kletsen met mensen die wat later aankwamen bij de workshop, maar heel graag nog het begin wilde horen. Ik vond het erg fijn dat iedereen zo enthousiast mee deed en de vragen vond ik ook erg leuk, bedankt deelnemers!

Daarna was de cosplay wedstrijd aan de gang. Ik deed mee als Jacks en er waren acht andere kandidaten die meededen. Ik ging als een echte Jacks arrogant het podium oplopen, het applaus in ontvangst nemen en in een appel bijten terwijl ik Stephanie goed aankeek. Heel leuk om te doen!

Vervolgens begon de tweede workshopronde. Doordat ik zelf een workshop gaf had ik me niet aangemeld voor de tweede ronde, maar ik ben wel even wezen kijken bij Daniëlle Bakhuis en Buddy Tegenbosch die vertelden over thrillers schrijven, maar ook over schrijven in het algemeen. Ze hadden een presentatie, maar wilden vooral vragen horen vanuit het publiek. Erg tof, want zo was er lekker veel interactie en kreeg iedereen te horen wat hij of zij wilde weten. Ook liet ik nog mijn boeken signeren bij Nederlandse auteurs, zoals Chinouk Thijssen, Wendy Brokers en Daniëlle Bakhuis.

Tot slot was de afsluiting, waarbij de winnaar van de cosplaywedstrijd werd genoemd en de loterij zou dan ook zijn. Ik had de beste performance van de dag, maar twee dames die prachtige jurken aan hadden wonnen als Donatella en Scarlet! Na de loterij konden de laatste personen boeken signeren, waaronder ik! Het was erg gezellig om met de auteurs te kletsen en Stephanie vond onze cosplays fantastisch en ze was heel blij om ons te zien. Dit was een van mijn meest memorabele ontmoetingen met een auteur, Stephanie was zo enthousiast, vrolijk en lief!   

Het was een lange dag, maar wel een hele leuke! Hoewel de signeersessie wat uitliep, was het programma ontzettend tof en was de middag goed gevuld. En goed nieuws, want 5 juli 2020 zal de volgende editie van Yaltival plaatsvinden! Het was een geslaagde dag, bedankt Dynamo, boekhandel van Piere, alle auteurs, workshopgevers, uitgevers, vrijwilligers en alle bezoekers die er een geweldige dag van maakten!

Wat was jouw leukste herinnering aan Yaltival?

1 reactie

    • Merel Kuitert op juli 3, 2019 om 10:46 am
    • Reageer

    Was gezellig 🙂 en Stephanie was zoooo leuk!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.