Fandomtheorie: Ash Ketchum van Pokémon zit in een VR-simulatie?

Toen ik mijn enquete over mijn blog deelde, kreeg ik een aanbeveling om Harry Potter-theorieën te doen. Hoewel ik niet meteen aan Harry Potter dacht, had ik wel het idee om eens te bloggen als ik een bepaalde theorie had over een fandom. Op YouTube zie ik vaak genoeg video’s voorbij komen van fans die een theorie hebben bedacht over een fandom. Zo zag ik eens een video van iemand die het idee had dat Ash in een coma lag en zijn Pokémonavontuur beleeft vanaf het moment dat hij werd geëlektrocuteerd werd door Pikachu in de eerste aflevering. Vanaf dat moment zou hij in een coma liggen en de rest van de afleveringen spelen dus allemaal af in het hoofd van Ash. Een prima theorie, maar ik vond hem iets te overdreven. Na het kijken van een aflevering van Black Mirror en mijn liefde voor Sword Art Online kwam ik op een verbeterde versie van deze theorie waardoor ik kan verklaren waarom Ash al die tijd tien jaar oud is gebleven: hij zit in een VR-simulatie…

 

In Pokémon reis je mee met Ash, een tienjarige jongen die Pokémonmeester wilt worden. Hij heeft al vele regio’s bezocht, maar hij is nog steeds tien. Huh, hoe dan? Als je kijkt naar alle avonturen die hij heeft meegemaakt, zou je denken dat hij minimaal zestien moet zijn. In Black Mirror seizoen 3 episode 4 is de technologie zo vergevorderd dat mensen hun brein kunnen overzetten naar een digitaal landschap, waar ze net zo leven als de echte wereld, alleen dan digitaal (dit kan je misschien herkennen als je Unplugged van Donna Freitas hebt gelezen). In Sword Art Online hebben de personages een VR-bril waardoor ze ook zich volledig afsluiten van de echte wereld en in een gamewereld leven. Hierdoor kwam ik op het idee dat Ash ook in zo’n simulatie kan zitten. 

Stel je een wereld voor waarin de games van Pokémon bestaan, maar waarin de serie van Pokémon niet bestaat. Niemand kan dus kijken naar afleveringen van Ash en Pikachu en ook Pokémon Yellow zou dan niet bestaan. In deze wereld bestaat Ash Ketchum, een jongen die woont in het gebied dat gebaseerd is op Kanto, de eerste regio van Pokémon in Japan. Hij woont samen met zijn moeder en een huisdier. Zijn vader heeft de familie verlaten toen Ash klein was, waardoor hij zonder vaderfiguur leeft. Het is het jaar 2050 en de technologie is zo vergevorderd, dat je het ”brein” van mensen in een chip kan zetten, waar ze voor eeuwig digitaal kunnen leven. Dit kan ook echt in 2050 gebeuren, aangezien elk jaar de snelheid van computers haast verdubbeld. In dit tempo kan over dertig jaar een computer net zo snel denken als een mens, waardoor er kunstmatige intelligentie is en je dus ook je eigen brein zou kunnen koppelen aan een chip. Best wel eng, maar dit kan dus realiteit zijn. 

Goed, in de wereld kunnen mensen zichzelf overzetten op een chip en Ash leeft dus samen met zijn moeder en woont in een klein dorpje. Hij ziet vaak muizen rond zijn huis en hij is gek op de Pokémongames. Hij is tien jaar oud en heeft haast alle games verslonden (en ja, dat zijn er een hoop, aangezien over dertig jaar er waarschijnlijk vele andere games zijn uitgekomen). Hij kent alle Pokémon, weet alle plekken en regio’s en is gewoon een expert als het gaat om Pokémon. Hij fantaseert zelfs over Pokémon en zou graag in die wereld leven. 

Maar dan gebeurt er iets ergs: wanneer Ash terugkomt van school, wordt hij aangereden door een auto. Hij wordt in coma naar het ziekenhuis gebracht en er is een grote kans dat Ash nooit meer de oude kan worden. De dokters praten veel met de moeder van Ash en ze komen op een idee: Ash kan verder leven, maar dan wel digitaal. Zijn moeder is erg bedroefd, maar wil liever dat Ash in een veilig omgeving kan blijven leven dan in coma blijven, ook al leeft hij dan digitaal. De moeder van Ash gaat ermee akkoord dat Ash in een chip komt te zitten en digitaal gaat verder leven, onder één voorwaarde: Ash mag leven in de Pokémonwereld. Met behulp van veel programmeurs wordt er speciaal voor Ash een Pokémonwereld gemaakt. Hierin zijn alle regio’s van Pokémon en is deze wereld iets minder gevaarlijk dan de games. De programmeurs bedenken wat veranderingen in de games (zoals gymleaders die Ash kunnen vergezellen op zijn reis), zodat Ash denkt dat de Pokémonwereld de echte wereld is. Ze veranderen wat herinneringen van Ash zodat hij ervan is overtuigd dat de Pokémonwereld zijn wereld is en zorgen ervoor dat hij niks weet over zijn coma en het feit dat hij is afgezonderd van de echte wereld. 

Goed, de digitale wereld van Ash is gemaakt. Zijn brein wordt getransplanteerd in een chip, waar de Pokémonwereld in is geprogrammeerd. Hij begint aan zijn Pokémonreis, heeft Gary als rivaal, krijgt Pikachu als Pokémon (aangezien hij nog positieve gevoelens heeft wat betreft de muizen in zijn oude leven) en maakt veel vrienden en bezoekt vele regio’s. Al deze avonturen die Ash beleeft in zijn digitale wereldje, is de anime van Pokémon waar miljoenen fans naar kijken. En al die avonturen? Die spelen zich allemaal af in een chip, gemaakt voor het brein of de ziel van Ash, die staat in de woonkamer van de moeder van Ash, die ondanks haar verdriet blij is dat haar zoon eindelijk leeft in de wereld waar hij al die tijd van droomde.

Zo, de avonturen van Ash spelen zich dus altijd af in een digitale wereld. Hoe reëel kan deze theorie zijn? Nou, ik verwacht niet dat de makers van Pokémon deze gedachtegang hadden achter de anime, maar ik denk wel dat dit een mogelijke situatie zou kunnen zijn voor de anime. Ash is namelijk al seizoenen lang 10, dat valt nu te verklaren door het feit dat hij in een digitale wereld zit (hij kan mentaal gezien zijn hersenen niet verder ontwikkelen, dus hij zal altijd 10 blijven). Ook is het te begrijpen dat Ash nooit echt geld moet betalen voor een verblijf in een hotel, of moet betalen voor eten in restaurants. Haast iedereen is beleefd tegen Ash en op tienjarige leeftijd de hele wereld verkennen? Dat is heel gevaarlijk en onredelijk, maar in een digitale wereld kan het. Team Rocket is ”gevaar”, maar die zijn zo zwak dat Ash ze altijd de baas kan zijn en hij heeft dan nog steeds het idee dat hij veel avonturen met een uitdaging beleeft. Waarom Ash nooit de league wint? Simpel, de programmeurs zorgden ervoor dat Ash nooit zijn ”einddoel” kan halen, anders is zijn droom klaar en heeft hij haast geen doel meer in de Pokémonwereld. De technologie kan in de toekomst werkelijkheid worden, dus het is en plausibele verklaring voor de anime.

Wat vind jij, denk je dat deze theorie kan kloppen, of heb ik dingen gemist die deze theorie ontkrachten? Ik ben erg benieuwd of je deze fandomtheorie leuk vindt om te lezen, want dan zal ik zeker weer zulke blogjes maken als ik een theorie bedenk.

Hoe vind jij deze fandomtheorie?

3 reacties

    • Gaia op maart 15, 2018 om 8:54 am
    • Reageer

    Wat een superinteressante theorie! Het zou zeker een hoop verklaren.

  1. Wow oke, je hebt hier inderdaad wel veel meer verklaard en ik vind het zeker een interessante theorie! Ik denk inderdaad ook niet dat de makers het zo bedoelde, maarja hoe willen zij verklaren dat hij altijd 10 blijft? Je hebt me in ieder ge al echt nieuwsgierig gemaakt aan alle theorieën die er over pokemon zijn.

    1. Hahah, ik zag je al los gaan op Twitter, heerlijk! xD

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.