Het leven van een Fanboy: De verslaving die ”lezen” heet

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat ik een enorme Fanboy ben. Mijn blognaam heeft niet alleen ”Fanboy” in zich zitten, ik ben namelijk ook een Fanboy in hart en nieren. Hoewel sommige mensen denken dat Fanboys een simpel leventje leiden, is dit juist niet het geval. Een Fanboy is complex en heeft veel te veel interesses, hobby’s en passies (je mag het ook gerust obsessies noemen). In ”Het leven van een Fanboy” neem ik je mee naar een bepaald kant van mijn leven die onvergetelijk is voor een Fanboy. Mijn eerste onderwerp is dan ook lezen, aangezien ik daar een groot deel van mijn tijd aan besteed.

Ten eerste moet je weten waar mijn grote obsessie voor boeken lezen vandaan komt. Als klein jochie werd ik al vaak voorgelezen door mijn moeder, want zij is namelijk een bibliothecaresse (aangezien zij mijn leesverslaving heeft opgewekt kan ik haar gewoon de schuld geven als ik weer met enorm veel boeken thuis kom…). Boeken lezen vond ik als kind dus best leuk, maar het werd erger toen ik begon met Harry Potter, want toen had ik het genre Young Adult en Fantasy gevonden. Ja, dan begint het echte werk pas! Nadat ik vorig jaar ook begon als recensent bij YoungAdultBooks werd mijn enthousiasme voor boeken nog groter en dit is ook de reden dat ik dit jaar al meer dan 125 boeken heb gelezen. In boeken kan je nieuwe werelden ontdekken die zelfs mooier zijn dat je eigen leventje! In een boek ben ik even niet op Aarde en treed ik buiten mezelf en leef ik me helemaal in het personage en bevind ik me in een geweldig verhaal. Ik voel wat de personages voelen, zie wat zij zien, ik ben compleet in een andere wereld! De realiteit bestaat dan even niet, en dat is af en toe echt heerlijk. Voel je je ziek? Lees een boek! Heb je een rotdag? Lees een boek! Wil je wat dingen uit je eigen leven even doen vergeten? Lees een boek! ๐Ÿ™‚

Maar goed, je bent een boekenwurmpie. En dan? De eerste tekenen van een obsessie voor boeken worden al snel opgemerkt door anderen. Vroeger nam mijn moeder altijd boeken mee van de bibliotheek, maar de laatste 2 jaar heb ik daar weinig gebruik van gemaakt. Want wat blijkt: ik lees nu alleen nog maar gekochte boeken. Wat? Ja, sinds vorig jaar ga ik telkens boekenfestijnen af en dan koop ik… een hoop… stapeltje boeken worden stapels met boeken… Maar het erge is ook, dat mijn leestempo de laatste tijd met grote sprongen vooruit is gegaan. Vroeger kon ik echt weken doen over een bepaald boek, nu lees ik soms wel een boek in รฉรฉn dag! De laatste tijd gaat lezen dus een stuk sneller en weet ik op de รฉรฉn of andere manier telkens weer wat tijd vrij te maken om boeken te verslinden.

De bezorgde blikken van mijn ouders wanneer ik WEER een nieuw boek lees komen steeds vaker voor, en ik word vaak vriendelijk verzocht ”met je handen van al die boeken af te blijven, we hebben al geen ruimte meer voor nieuwe boeken!” Je kan dus wel concluderen dat ik een Obsessive Reading Disorder heb. Oeps!
Mijn verslaving voor boeken is dus al enorm en ik vermoed dat zelfs ik nog verslaafder kan worden aan boeken. Of ik genezen wil worden? Nee! Alleen Mundanes/Mortals/Muggles willen weinig lezen, maar deze Fanboy strijdt voor zijn Nerderigheid en passie voor lezen! Ik ga dus zeker de strijd aan, en hoe ik vecht? Door te lezen! Veel lezen… MUWHAHAHAHA!
(Serieus, ik ben niet gek… denk ik… ik ben… toegewijd…)


Heb jij ook last van een Obsessive Reading Disorder?

22 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik las ook eerst heel veel uit de bieb, maar op een gegeven moment wilde ik in de originele talen gaan lezen (Engels, Japans), en dat had de bieb niet. Dus ben ik meer boeken nieuw gaan kopen (eerst kocht ik vooral veel boeken op de rommelmarkt), en ja dan groeit je TBR pile wel wat sneller ๐Ÿ˜›
  Aangezien mijn kasten nu toch wel echt vol raken, MOET ik er boeken uithalen. Boeken die ik dus niet meer leuk vind, boeken waar ik echt nooitnooit meer in kijk, boeken die ik niet nog een keer wil lezen etc, probeer ik dus te verkopen op Marktplaats, maak ik Bookcrossingboeken van, of breng ik ze naar de Weggeefwinkel (al kom ik ook altijd met een stapel boeken terug als ik naar die laatste ben geweest! Het is net een gratis bieb/boekenwinkel ^o^).
  Verder hou ik een uitgebreide database van mijn boeken bij op Librarything. Echt heel erg handig! Gisteren zocht iemand boeken over vogels, dus ik kijk op Librarything of ik nog een aantal boeken vergeten was te pakken. Librarything vind ik zelf handiger dan Goodreads, omdat ze meer databases voor Nederlandse en Japanse boeken hebben (en ook alle andere talen zoals Spaans, Duits, Frans, Chinees, etc, mijn collectie is namelijk nogal veeltalig!).

  Maar nee, ORD heb ik niet want niet alle punten zijn van toepassing op mij ๐Ÿ˜› Alleen nr 2 zeker wel (heb ook e-books op mijn telefoon voor als mijn tas te klein is voor een boek).

  1. Autsj, boeken verkopen, nee, dan koop ik toch liever een extra boekenkast erbij!

  2. Haha, tsja ik woon helaas klein, maar zolang het kan is het natuurlijk wel een goed idee om extra boekenkasten te kopen ๐Ÿ˜‰ Maar dan raad ik Billy-boekenkasten af: die planken zakken door/worden krom als je er dubbele of driedubbele rijen boeken op zet.

  3. Billy-boekenkasten worden hem voor mij ook niet. Ik heb een mooie grote Hemnes op het oog ๐Ÿ™‚

 2. *zwaait heftig met beide armen* Ja ik ben ook verslaafd! Ik werd als klein meisje ook veel voorgelezen en dat zorgde ervoor dat ik boeken geweldig vond. Toen ik zelf kon lezen ging ik bijna elke week naar de bieb, haalde drie boeken en ging de volgende week weer terug ( die goede oude tijd toen ik nog veel tijd had om te lezen ). Tegenwoordig koop ik mijn boeken ook altijd, ik lees iets minder veel omdat ik inmiddels ook werk en mama ben van twee kleine kindjes. Maar elk vrij momentje vind je mij met mijn neus in een boek ( of ik ben Supernatural aan het kijken mijn andere verslaving. ) Dus ik herken me helemaal in je verhaal, hier wordt ook gezucht als ik weer nieuwe boeken meeneem van het winkelen of de pakketbezorger weer eens aan de deur staat haha.

  1. Haha, een boekengek in hart en nieren dus ๐Ÿ˜‰ Series kijken is bij mij af en toe ook wel een verslaving hoor!

 3. Nee, hij is niet gek ^^

  1. Bedankt Ellis voor je opmerking, dat wordt dus nog meer lezen…. MUWHAAHHAHAHAH!

 4. Haha, wat schrijf je super leuk zeg !

  1. Bedankt! ๐Ÿ™‚ Binnenkort komen er meer ”Het leven van een fanboy”-posts ๐Ÿ™‚

 5. *steekt handje omhoog* ๐Ÿ™‚

  1. * geeft een high five en pakt daarna gelijk weer een boek om te gaan lezen *

 6. Oops, ik herken het maar al te goed. Wat een fijn artikel! ๐Ÿ™‚

  1. Bedankt voor het compliment ๐Ÿ™‚ Fijn, nog een boekenverslaafde te vinden!

 7. Oef! En hoe! En mensen blijven maar vragen waar ik de tijd vandaan haal. Nou, zie punt 1 ;-).
  Volgens mij zijn er mensen die zich oprecht zorgen om me maken. Maar geen nood hoor. Als ik wat belangrijkers te doen heb, gaat dat voor…..

  1. Iets beters te doen dan lezen? Bestaat dat? ๐Ÿ˜‰

  2. Dát bedoel ik ๐Ÿ™‚

 8. Ik ben een enorme moeilijke boekenkoper (wat als het geen leuk boek is ?? 15 euro voor niets uitgegeven en dan staat het een beetje te verstoffen in mijn kast) dus ik ga bijna alleen maar naar de bibliotheek. Dit betekent alleen wel dat ik lijdzaam moet wachten totdat alles in het Nederlands vertaald is want aan boeken online kopen doe ik ook niet (ik bedoel er is niets beter dan een leuk boek vinden in de winkel en het dan ook nog kopen en het vasthouden maar bij online bestellen…mwah dan heb ik dat gevoel niet echt haha).

  1. Ja, zo kan het ook ๐Ÿ™‚ Ik ga meestal op zoek naar flink afgeprijsde boeken, zoals het boekenfestijn. Gemiddeld betaal ik dan 4 euro per boek, dat vind ik dan wel de moeite waard om te kopen ๐Ÿ™‚

 9. Je bent zeker niet de enige hoor Joost. Langs de ene kant zal je moeder het super vinden dat je zo’n zwak voor boeken hebt. De reden dat je commentaar op al je aankopen krijgt is waarschijnlijk dat ze haar werk niet mee naar huis wil nemen en jij binnenkort een eigen bibliotheekje in je kamer hebt met al je leuke aanwinsten.

  Ik vind het net super om een privé-bibliotheekje in huis te hebben. Op die manier ben ik altijd zeker dat ik leesvoer binnen handbereik zal hebben.

  1. Precies! Ik word gewoon een concurrent van de bibliotheek ๐Ÿ˜‰

 10. Hahaha! Dat lijst je met “Signs Of ORD”: geniaal! Die kende ik dan weer niet. =3

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.