Het leven van een Fanboy: De zeldzaamheid van een Fanboy

Ik kan het wel bevestigen: leven als een Fanboy is zeldzaam. Ooit een menigte gezien vol met Fanboys? Nee, ik ook niet. Door alle verslavingen en de debiele persoonlijkheid van een Fanboy krijg je een speciale combinatie van een persoon, een Fanboy dus. Deze creatie van eigenschappen, obsessies en Fandoms is erg zeldzaam en daarom kom je Fanboys in het wild niet vaak tegen. Het leven van een Fanboy gaat deze keer over de zeldzaamheid van een Fanboy.

Een speciaal geval zijn was voor mij al bekend. Als baby zaten artsen al voor een raadsel wat voor ziekte ik nou werkelijk heb, en nog steeds zijn ze er niet over uit. Daarbij was ik erg klein, zo licht als een veertje en zo wit als sneeuw (nee, ik ben geen prinses aan het worden, Sneeuwwitje kan namelijk alleen van het vrouwelijk geslacht zijn. Ik ben misschien wel net zo klap, maar daar valt over te discusseren). Toen ik eenmaal in de kleuterklas terecht kwam met mijn sonde zag ik er ook anders uit dan de rest. Gelukkig vonden al mijn klasgenootjes het slangetje bij mijn neus normaal, maar een apart jochie was ik wel, vooral als je de grote hunk op het speelplein was en geliefd was bij de hele klas (ja, toen had ik al fangirls die joelden wanneer ik voorbij liep).
Door de jaren heen werd mijn leventje wel wat normaler. Ik groeide gelukkig wat meer en mijn groeiachterstand was ik wel aan het inhalen, mijn sondevoeding kon eruit en ik was een stukje minder schattig (vaarwel babyface!) zodat ik mijn fans gedeisd kon houden. Je kon zeggen dat het speciale jongetje opgroeide tot een doodnormale man die een rustig leventje leidde en saaie hobby’s had. Nou, dan heb je het even mis. In plaats van op te groeien tot een normaal persoon, transformeerde (de Pokémaniac prefereert eigenlijk het woord ”evolueert”) ik tot een Fanboy. Juist, mijn ouders waren eindelijk minder bezorgd over mijn gezondheid, maar dan wordt hun zoon een Fanboy die weer genoeg rare trekken heeft!

Wat maakt een Fanboy nou zo speciaal? Ten eerste zijn enorme toewijding (oké, ik geef het toe, de Fanboy heeft gewoon obsessies) voor boeken, series, films, games en muziek. Als klein jochie zei ik nog dapper dat ik Pokémontrainer ging worden als ik 10 werd (ach wat schattig), nu moet mijn moeder me thuis opsluiten omdat ik anders met mijn rugzak de wereld ga verkennen om Pokémonmeester te worden (geen grapje, mijn rugtas ligt al klaar. Kan iemand even de deur open doen en mij vrij laten? Ik wil een Mewtwo vangen…). De Fanboy is in de ban van alle boeken die hij leest, en wanneer je een Fanboy treurig ziet kijken, betekent dat a) een favoriet karakter in een boek/serie is gestorven, of b) een serie of boek is uitgesteld en hij lang moet wachten voor een nieuw boek/aflevering.
Ten tweede heeft de Fanboy een bijzondere persoonlijkheid. De Fanboy kan wat emotioneel overkomen door alle gevoelens die hij van fictieve personages heeft gekregen (OMG THE FEELS I JUST…. I CAN’T EVEN… AARRGGHH!!!), heeft een aantal openingszinnen bij de hand die je alleen snapt als je een bepaald boek hebt gelezen of een serie hebt gezien (en is daarentegen ontzettend awkward als het om flirten gaat), barst vol met humor die hij heeft opgedaan uit boeken en series en door al zijn verslavingen is hij wat introvert en zit op een vrije zaterdagavond liever een goed boek te lezen dan enorm te feesten (tenzij het een feest is waarin iedereen in cosplay gaat, dan is de Fanboy er zeker bij!).
Als laatste kan je de Fanboy ook speciaal vinden door zijn uiterlijk. Fanboys hebben vaak dagen dat hun haar er slecht uit ziet en dat ze er belabberd uit zien, en dat is allemaal de schuld van het vele lezen en series kijken! Na een marathon heeft de Fanboy namelijk echt geen tijd/zin meer om aandacht te besteden aan zijn uiterlijk. De Fanboy gaat vaak gekleed in kleding wat hoort bij een bepaalde Fandom, zodat hij daarin ook weer op kan vallen. Maar pas op als je een compliment maakt, doe dit alleen wanneer de Fanboy niet bezig is met een boek/serie, want dan wordt hij gestoord.

Een Fanboy zijn is dus iets wat je niet vaak voorbij ziet komen, en dit merk ik maar al te goed. Ik moet enorme zoektochten maken om mede-Fanboys te vinden. Er zijn genoeg Fangirl-groepjes die samen boekenhandels onveilig maken of marathons houden van series. Heb je dat ook Fanboys zien doen? Nee? Same here. Dat is misschien nog wel het meest vervelende van een Fanboy zijn: er zijn weinig andere Fanboys te vinden die je kunnen vergezellen in jouw Fandom-madness, je moet goed zoeken! Ik ben in ieder geval een trotse Fanboy die zijn enthousiasme deelt met de wereld. Misschien ben ik ook wel een fanatieke Fanboy, een extreem geval… Dus, mocht je ooit van plan zijn om een Fanboy te worden, kan je nog genoeg van me leren.

Ken jij naast NerdyGeekyFanboy andere fanboys?

3 reacties

  1. Nee ik ken eigenlijk geen fanboys in mijn omgeving. Ik heb hier in huis alleen een tweejarige Fangirl rondlopen ( frozen ) je kan niet vroeg genoeg beginnen haha.

  2. Weer een entertaining artikeltje Joost! Erg leuk! Als antwoord op je vraag, ik ken idd ook geen andere fanboys, maar in de plaats waar ik woon zijn fangirls ook al ver te zoeken! Dus ik snap het helemaal!

    Groetjes

    Irene @ IJskoude passie.com

  3. We zijn een zeldzaam ras, maar wat je zegt, het is eerder obsessie dan toewijding. Al liggen die twee heel dicht bij elkaar natuurlijk.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.