Hungry Readers Leesclub leest Bunkerdagboek

De leesclub in Hoofddorp bij boekhandel Stevens is altijd een heel gezellig groepje en afgelopen week was er weer een nieuwe bijeenkomst van de leesclub. Iedereen las het boek Bunkerdagboek, waar je hier een recensie over kan lezen. Na het lezen van het boek heb je behoorlijk veel stof tot nadenken, dus we konden genoeg discussiëren over het boek. De leesclub is altijd op een vrijdag in de avond en je wordt verwelkomd met een hapje en een drankje. Al snel zaten alle Hungry Readers aan tafel en konden we beginnen met de leesclub! Ik waarschuw je wel dat in de komende alinea’s wat spoilers kunnen zitten over Bunkerdagboek. Mocht je dit boek nog willen lezen en je wilt absoluut niet dingen te horen krijgen over de inhoud van het boek, lees dan verder na de lijn met allemaal streepjes.

 

In Bunkerdagboek volg je een verhaal van een jongen die samen met vijf andere personen in een bunker zit en nauwelijks contact kan krijgen met hun ontvoerder die ergens boven zit. Al snel vroegen we ons af wie die persoon is en wat de connectie is tussen de personages. Eline vertelde dat de auteur heeft gezegd dat de ”man boven” staat voor God en dat de mensen in de bunker het leven zijn. Ze denken dat er boven een man is, maar of hij echt bestaat? Dat weten ze dus niet. De bunker staat dus symbool voor het leven, dat verklaart ook de Bijbel die in elke kamer ligt.

De connectie tussen de personages zou kunnen zijn dat de zes personen een weerspiegeling zijn van de samenleving, aangezien de personen erg divers zijn (leeftijd, geslacht, gedrag), maar het zou ook kunnen dat elk personage een bepaalde zonde van de mensen vertegenwoordigt. Ook probeerden mensen connecties te zien door bijvoorbeeld familieleden, voor hetzelfde geld waren bepaalde personages in het dagelijks leven toch redelijk gekoppeld aan elkaar, maar echt duidelijkheid hadden we niet.

De vraag ging ook of we iets aan het einde zouden willen veranderen. Sommige lezers hadden een wat vrolijker einde gewild, maar de meeste mensen vonden het einde prima zoals die is. We kregen naarmate de avond vorderde wel wat meer kritiek op het boek, want het had nog veel spectaculairder gekund. Wat nou als er binnen de bladzijdes allemaal aanwijzingen zouden zitten over de identiteit van ”de man erboven”? Dit boek had een hele puzzel kunnen zijn naar dit antwoord, maar dit was jammer genoeg niet het geval. De meeste leesclubmensen gaven wel hoge cijfers, maar we hadden ook genoeg op- en aanmerkingen kunnen maken aan het boek.

 

——————————————————————————————————————————

Bunkerdagboek was echt een uitstekend boek voor de leesclub. We hadden genoeg te vertellen en de theorieën die mensen hadden bedacht waren heel interessant om te horen. Daarnaast konden we de avond flink kletsen. De gemiddelde leeftijd was wel wat rond de 16 jaar, dus af en toe kon ik het overdreven drukke en jonge geklets niet helemaal bijhouden, maar ik vond het erg leuk om al het gekwebbel aan te zien. Na de bespreking hadden we nog uitgebreid de gelegenheid om door de boekhandel te lopen en had ik nog lang met een aantal leden kunnen praten (over Gravity Falls, conventies, anime…), het is een heel gezellig groepje! Ik raad je daarom van harte aan om ook eens naar Boekhandel Stevens te gaan voor de leesclub. De volgende keer bespreken we Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld en wordt dit groot uitgepakt, want Jennifer (de organisator van de boekhandel) wil allemaal hapjes maken. De entree wordt dan wel 5 euro, dus ik hoop eerlijk gezegd wel dat het dan inderdaad een hele bijzondere avond gaat worden. Ik vond het in ieder geval een geslaagde avond en ik kijk enorm uit naar de volgende Hungry Readers Leesclub!

Ben jij al eens bij Boekhandel Stevens geweest?

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Jaaaaaaaaaa :)) I spotted youu hahah. Die boekhandel is echt mooi 🙂

  2. Dat de man van boven God is wist ik niet! Soms is het niet echt handig om het eerste uur van een bespreking te missen. :’) Nu weet ik dat je het verhaal niet al te letterlijk moet nemen.
    Ik verheug me erg op de volgende bespreking, ook al mis ik dan weer het eerste uur, maar ja, ik ben er gewoon voor de gezelligheid. Ik neem aan dat je dan ook aanwezig bent?

    1. Ja volgende keer hoop ik er weer bij te zijn! 🙂

  3. Die theorieën over de man van boven en de zonden van de mens vind ik echt heel interessant. Nu ik dat gelezen heb, heb ik misschien toch iets meer waardering voor dit boek. Persoonlijk vond ik het verhaal namelijk behoorlijk tegenvallen.. *sorry*

    1. Haha, er waren meer mensen die het boek juist helemaal niets vonden, dus ik snap het best! Het boek is in principe niet bijzonder, maar je kan wel heel lang over het boek discussiëren en er theorieën achter bedenken, dat vind ik wel heel tof! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.