Interview met Paul Bühre

Afgelopen dinsdag was voor mij een drukke, maar geweldige dag. Ik zat al een week flink te leren voor mijn tentamens, maar de dinsdag had ik even een leerpauze. Op de dinsdagochtend kon ik namelijk Paul Bühre, de jonge puberauteur van het hilarische, herkenbare en ook leerzame boek Puber Leaks interviewen in Amsterdam! Ik had hier enorm veel zin in. Ik had al een idee dat Paul een flinke nerd was en dol was op comics, series en boeken. Ik kon het daarom ook niet laten om mijn Game of Thrones shirt en polsband en trui van Breaking Bad aan te doen (hij is fan van beide series).

 

Ik kon Emmy (Zon en Maan) aflossen van haar interview en mijn interview kon van start gaan. Paul complimenteerde me meteen met mijn kleding (ja ja, ik was goed voorbereid) en we namen plaats aan tafel om het interview te houden. Als Fanboy wilde ik eerst wat normale vragen stellen en daarna overstappen op het coole Fandom-gedeelte, daar was Paul ook erg blij mee! Hij vond het achteraf ook één van de origineelste interviews die hij heeft gehad, dat is nog eens een compliment!

2. Puberleaks Paul Buhre

Paul Bühre begon met schrijven toen hij stage liep bij Die Zeit. Die Zeit had nog nooit stage gegeven voor middelbare scholieren dus ze wisten eerst niet wat ze met Paul aanmoesten. Hij controleerde eerst artikelen van andere journalisten, maar dat werd al snel saai. Zijn stagebegeleider vroeg aan hem of hij zelf wat wilde schrijven over zijn dagelijkse leven en uit zijn collectie met artikelen is het boek ontstaan. Het sloeg enorm aan in Duitsland en nu is zijn boek dus ook al vertaald, en dat toen hij pas 15 jaar oud was!

 

In zijn boek heeft hij het vaak over zijn ouders (die maar al te vaak domme dingen doen in het ouderschap) en zijn klasgenoten. Hij vertelde mij dat de Paul en de personages in het boek heel anders zijn in het echt. In zijn boek zijn het eerder fictieve karakters die geïnspireerd zijn op mensen uit zijn leven. Daarbij schrijft Paul heel eerlijk, persoonlijk en open. Onderwerpen zoals verliefdheid, alcohol en meer, hij vertelt veel over bepaalde dingen die wel spannend zijn om over te schrijven. Hij zei dat het ook wel spannend was om zo eerlijk te schrijven (je stelt jezelf behoorlijk bloot), maar hij wilde zijn lezers een realistisch en goed beeld te geven van de puberteit en wat daar allemaal bij komt kijken. Zijn ouders en vrienden zijn er ook behoorlijk positief over. Hij heeft tot nu toe alleen nog maar toffe reacties gekregen.

 

Paul had nooit verwacht dat zijn artikelen zo succesvol zouden worden. Hij vond het al speciaal dat Die Zeit een artikel van hem wilde plaatsen, laat staan dat zijn artikelen een boek zouden vormen! Later voegde hij wat tekeningen aan zijn verhaal toe om zijn boodschappen wat nadruk te geven, wat hij naar mijn mening ontzettend goed heeft gedaan! Hij wil ook zeker doorgaan met tekenen en schrijven. Hij is van plan om later comics te tekenen en verhalen te schrijven (hij heeft al een idee voor een fantasyverhaal). Hij moet na dit schooljaar nog één jaar naar de middelbare school en heeft nog geen idee waar hij wilt studeren, hoewel hij waarschijnlijk in Berlijn wil blijven of naar Oxford wilt gaan (zodat hij in de grote zaal van Zweinstein kan zitten). Ook zou hij graag eens een lange tijd in China willen wonen.

 

Na de algemene vragen die ik stelde, werd het tijd voor de fandomvragen. Ik begon met een rijtje met fandoms die hij leuk vond. Hij moest daarbij vertellen welk personage uit de fandom zijn favoriet was en welk stukje hij het leukst vond uit dit boek/deze serie.

Breaking Bad: Hank Schrader (de politieagent en zwager van de hoofdpersoon Walter White) is het favoriete personage van Paul. Hij vindt dat Hank een grote verandering ondergaat in de loop van de serie. Zijn favoriete stuk was dat er een bepaalde moord wordt gepleegd door één van de grootste vijanden in het verhaal, omdat hij dat totaal niet zag aankomen.

Game of Thrones: Paul vond het meteen erg moeilijk om hier zijn favorieten uit te kiezen (logisch, er zijn zo veel leuke personages en stukjes uit deze serie!), maar zijn favoriet is Oberyn Martell en zijn eindscène. Ik zal hier niets over spoileren, maar ik kan Paul zeker begrijpen! Die scène is namelijk legendarisch.

Hemlock Grove: Deze serie kende ik niet, maar Paul raadde de serie zeker aan. Zijn favoriet is Peter, een weerwolf en hij vond de scène waarin Peter zijn transformatie ondergaat heel gaaf.

Dracula: De naam komt mij uiteraard bekend voor, maar ook deze serie heb ik zelf niet gezien maar door Paul wil ik de serie zeker gaan kijken. Pauls favoriete personage is de butler, een ”tall black dude”. De scène waarin Dracula zijn butler komt redden vond hij het coolste stukje.

The Walking Dead: Paul is halverwege de serie gestopt met kijken, maar hij vond Daryl zijn favoriete personage, daar waren we het dus zeker met elkaar eens!

In de naam van de wind (Patrick Rothfuss): Dit boek is één van Pauls favoriete boeken en zijn lievelingspersonage is Bast, omdat hij hem zo mysterieus vindt.

Harry Potter: Snape is de favoriet van Paul. Hier kan ik eigenlijk weinig aan toevoegen, Potterheads snappen deze keuze waarschijnlijk wel!

Lord of the Rings: Paul is gek op Middle Earth en vindt Legolas en ”the bow guy” de leukste personages.

Naruto: Door Paul wil ik zeker Naruto gaan zien, want hijzelf heeft onwijs veel afleveringen ervan gezien en vindt het geweldig. Zijn favoriet is Itachi.

Death Note: Ook deze anime heeft Paul gezien, maar hij heeft het gekeken totdat zijn favoriete personage dood ging.

Fullmetal Alchemist: Alfonse is zijn favoriete personage in deze geweldige anime.

 

Na de Fandomlijstjes ging ik specifiekere vragen stellen over bepaalde fandoms.

Als je een fictief personage levend kon maken (zonder de vele gevaarlijke krachten die de persoon bezit) levend kon maken, wie zou je dan kiezen?

Wolverine! Wolverine heeft veel levenservaring en is haast één met de natuur. Ik zou hem graag willen ontmoeten.

Als je in een fictieve wereld kon stappen, naar welke wereld zou je dan naartoe gaan?

Harry Potter! Jep, ik wil leren toveren. In welke afdeling ik zou zitten? Gryffindor. Ja, ik weet het, heel onorigineel, maar daar wil ik wel in zitten. Ook lijkt me de wereld van X-men fantastisch. Een game waar ik in zou stappen zou zeker Star Wars worden, dan kan ik een jedi worden!

Als je een vrouwelijk karakter levend kon maken zodat je met haar kan trouwen, wie zou dat dan zijn?

Hermoine zou ik wel leuk vinden, hoewel zij ook irritant kan zijn. Een superheld zoals Spidergirl lijkt me ook wel wat.

Welk fictief karakter zou je aartsvijand zijn?

De Joker. Batman houdt hem in leven terwijl hij juist afgemaakt zou moeten worden!

Als je je ouders kon vervangen met fictieve ouders, welke ouders zou je dan willen?

Mijn ouders zijn echt geweldig, hoewel de ouders van Super Man echt super zouden zijn. (see what I did there?)

Als je je broer kon vervangen met een fictief karakter, wie zou het worden?

Mijn broer zal ik nooit vervangen met iemand anders.

Welke beroemdheid zou je willen ontmoeten?

Patrick Rothfuss is een geweldige schrijver, die zou ik graag willen spreken. Wat acteur betreft lijkt me Jake Gyllenhal en Scarlett Johansson erg gepast.

Ben je wel eens naar een conventie geweest?

In Berlijn heb je een comic con, maar die is jammer genoeg erg klein.

 

Als je een spreuk uit Harry Potter kunnen gebruiken (destructief als handig), welke spreuk zou je dan uitspreken?

Een handige spreuk die ik zou gebruiken zou Expelliarmus zijn. Een destructieve spreuk zou Sectumsempra worden, aangezien dat wel de meest gevaarlijke spreuk is die je maar zou kunnen uitspreken.

Als je een element uit Avatar zou beheersen, welk element zou dat dan worden?

Water!

Als je in de Game of Thrones wereld zou belanden, in welke familie zou je zitten?

Ik wil graag in Winterfell wonen, dus ik zou één van de Starks worden. Jammer genoeg hebben die meestal niet het meest geweldige leventje…

Stel: er is een zombieuitbraak zoals The Walking Dead, hoe zouden je overlevingskansen zijn en wat wordt je wapen?

Ik hoop dat ik het overleef, maar dat weet ik echt niet zeker. Een katana lijkt mij handig, hoewel een honkbalknuppel ook goed van pas zou komen.

Je hebt de mogelijkheid om een magisch wezen te worden. Wat word je?

Een vampier.

Welke Pokémonstarter neem je mee op je Pokémonreis?

Ik heb weinig van Pokémon meegemaakt, maar ik zou kiezen voor Bulbasaur.

Welk Fandom-voorwerp zou je willen kopen als je er het geld voor had?

Het ijszwaard uit Game of Thrones, die ziet er supervet uit!

 

Als afsluiter vroeg ik nog of hij zijn kansen bij de dames hoger inschatte nu hij een succesvolle schrijver is, waarop hij nee zei. Ik moest erg hard om lachen, hij blijft gewoon normaal! Toen ik ook zei dat hij al veel meer bereikt had in zijn leven dan ik, zei hij ook meteen ”Nee joh!”. Ik merkte duidelijk dat hij ondanks zijn geniale boek nog onwijs bescheiden is gebleven. Het is een gewone puberjongen en een flinke nerd, we hadden het erg naar ons zin en konden als twee Fanboy-gasten flink praten over zijn coole leventje en vele Fandoms! Wie weet laat ik hem eens nog wat coole winkels zien in Amsterdam als hij met zijn familie weer een keer Amsterdam bezoekt (zijn moeder en hij zeiden allebei ”Tot de volgende keer!” toen ze vertrokken, hoe tof is dat!). Met wat geluk zie ik deze toffe gozer nog een keer in de toekomst, dat is nog eens een goede afsluiter van een interview! Bedankt uitgeverij Boekerij dat ik Paul kon interviewen, ik heb ervan genoten! En jij beste lezer, ga snel Pauls boek lezen! Ik weet zeker dat je het een geweldig boek gaat vinden.

2 reacties

  1. Superleuk interview! Even een tipje: het is hij wil, niet hij wilT. 🙂

    1. O, heb ik dat er serieus in staan? Jemig, op de middelbare is dat bij mij er echt ingepeperd 😛

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.