Interview met Sarah Crossan

Sarah Crossan was aanwezig op Yalfest2018 en ken je wellicht van haar boeken EEN en Nieuwe Maan, boeken die zijn geschreven in vrije versvorm. Op de zaterdag was zij aangekomen (met haar schattige dochtertje) in Nederland en ik kreeg de mogelijkheid om haar te interviewen! Emmy (Zon en Maan) was ook aanwezig, zij mocht na mij Sarah interviewen, maar we besloten onze krachten te bundelen en samen Sarah te gaan interviewen. Ik behandel mijn vragen op mijn blog, terwijl zij haar vragen behandelt op haar blog. Lees dus vooral ook nog het interview met Sarah op Emmy’s blog, zodat je nog meer weet over deze geweldige schrijfster!

 

Ik vroeg eerst mijn standaardvraag aan Sarah Crossan: Als je een van je personages in een ander boek van een andere schrijver moet plaatsen, wie zou dat dan zijn en waarom? Sarah vertelde dat ze Joe uit haar boek Nieuwe Maan graag naar een magische plek wilde sturen. Het liefst naar een wat koudere plek, zoals Narnia. Zweinstein is wellicht ook een optie. Joe zou een goede Slytherin zijn!

Ook waren Emmy en ik benieuwd waarom Sarah voor een vrije versvorm koos voor haar boeken. Ze vertelde dat er weinig boeken waren in vrije versvorm, terwijl dit juist een hele mooie manier is om een verhaal over te brengen op de lezer. 

Ik was erg benieuwd hoe haar schrijfproces is. Zou ze alles uitplannen en dan pas schrijven, of zou ze gewoon gaandeweg het schrijven weten hoe het verhaal zou gaan? Sarah vertelde dat dit verschillend is. Breath (een dystopian verhaal met een normale schrijfwijze) was bijvoorbeeld heel uitgepland, terwijl haar boeken in vrij versvorm heel chaotisch is. Ze schrijft twintigduizend woorden, schrapt de helft, begint soms van voor af aan en past weer dingen aan. Ze schrapt en herschrijft heel veel, of ze maakt willekeurige gedichten en kijkt of ze alles in een lopend verhaal kan stoppen.

Ik vroeg me af hoe haar research naar haar boeken was, aangezien ze over vrij bijzondere en soms ook heftige onderwerpen gaan. Zo keek ze voor Nieuwe Maan naar veel documentaires en heeft ze voor EEN veel onderzoek gedaan naar Siamese tweelingen. Ze is heel lang in de bibliotheek geweest om daar naar medische verslagen te kijken en heeft ook met dokters gesproken die zijn gespecialiseerd in het splitsen van Siamese tweelingen en ook met het transplanteren van organen. Zij kon met al haar praktische vragen bij hen terecht. 

Na het schrijven van EEN kreeg ze later een mail van een moeder van een Siamese tweeling, die haar dankbaarheid uitte omdat Sarah met zo veel respect schreef over Siamese tweelingen. Dit vond Sarah heel mooi en fijn om te horen, omdat ze het best spannend vond wanneer eenmaal mensen die Siamese tweelingen kennen dit boek lezen.

Sarah heeft nog vele schrijfplannen voor de toekomst. Zo wil ze eens een kinderboek, prentenboek en een boek voor volwassenen schrijven. Ze vertelde ook waar haar volgende boek over gaat, dit is een YA-boek. Het gaat over een dementerende vrouw die bevriend raakt met een tienermeisje. De vrouw denkt dat het tienermeisje een jeugdvriendin is uit haar verleden. Beiden hebben elkaar meer nodig dan gedacht en er ontstaat een mooie vriendschap tussen de twee. Dit boek wil ik nu al gaan lezen!

Het beste boek dat Sarah ooit heeft geschreven, is haar nieuwste boek. Ze vindt het raar als schrijvers zeggen dat hun eerste boek het beste boek is, want als schrijver wil ze zichzelf constant verbeteren.

Ook was ik erg benieuwd hoe zij staat tegenover de diversiteitsbeweging die nu in YA-land aanwezig is. Ze zei dat ze veel mensen een stem wil geven die normaal niet aan bod komen in YA-boeken. Ze vindt de One Voices-beweging (een mening die zegt dat je als auteur moet schrijven over de geaardheid/ras/geslacht etc. die je zelf hebt, omdat je anders bepaalde groepen niet op een goede manier weet te verwoorden in je boek) niet heel goed. Ze schreef zelf een boek over Siamese tweelingen om hen een stem te geven, maar zou de wereld moeten wachten op een Siamese tweeling die een boek over Siamese tweelingen gaat schrijven, puur omdat zij dat zelf niet is? Ze heeft veel onderzoek gedaan om respectvol om te gaan met Siamese tweelingen en ze zou het zonde vinden als schrijvers niet over personages mogen schrijven waar ze zelf geen overeenkomsten mee hebben. Ook vind ze het naar dat sommige schrijvers zo worden aangevallen door hun boeken, de YA-community kan op bepaalde manieren echt te ver gaan. Zo zijn er auteurs die haast niet hun boek willen uitbrengen of uitgeverijen die bepaalde boeken niet willen uitbrengen, puur door de diversiteit.

Ook vroeg ik me af of Sarah nog haar personages uit EEN kon indelen in Zweinsteinhuizen. Ze gaf toe dat ze niet een grote Harry Potter fan is, maar Tippi zou een Slytherin zijn en Grace een Hufflepuff.

Ik wilde ook weten welk personage uit de boeken van Sarah ze zelf zou willen ontmoeten. Ze zou Kasienka uit The Weight of Water willen ontmoeten. Toen ze Kasienka ‘verliet’ (oftewel, toen ze het boek had uitgeschreven), was zij nog maar 13 jaar. Nu zou Kasienka 19 jaar zijn, dus Sarah zou graag met haar willen kletsen. Ze hoopt dat het beter gaat met Kasienka. Sarah schreef zelf dit boek (haar debuut) toen ze een minder goede periode had. Kasienka had het ook niet heel goed in het boek, dus ze hoopt dat dit meisje is opgegroeid tot een gelukkige jonge vrouw waarmee het hele goed gaat. Autsj mensen, mijn hart, de feels!

Tot slot vroeg ik of Sarah nog schrijfadvies had voor jonge schrijvers. Een simpel antwoord: Just do it. Iedereen is een schrijver als die eenmaal aan het schrijven is. Als je nooit begint, kom je ook nergens.

Wat heb ik toch genoten van Sarah Crossan! Ze is een hele lieve, spontane en zorgzame vrouw en kan lekker babbelen. Bedankt Pepper Books voor deze kans! En vergeet niet de blog van Emmy te lezen, want dan lees je nog meer over Sarah Crossan.

Heb jij EEN en Nieuwe Maan al gelezen?

 

3 reacties

  1. Klein beetje teleurgesteld dat ze niet zo’n fan is van Harry Potter…
    O en haar nieuwe YA-boek klinkt inderdaad heel tof!

    1. Haha, dat hadden wij dus ook! Ze zat ook meteen ”Oh, sorry…” 😛

  2. Wat een leuk interview, leuke foto’s ook! Een vond ik echt geweldig en ik kan niet wachten om Nieuwe Maan ook te lezen. k ben nu ook al echt heel benieuwd en enthousiast naar haar nieuwe YA boek!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.