Interview met V.E. Schwab bij boekhandel Kennemer in Haarlem!

V.E. Schwab is een auteur die ik vele jaren geleden leerde kennen op YALC, maar toen had ik niet echt met haar gesproken. Sinds haar boek De kleuren van magie is verschenen in het Nederlands, ben ik haar wel enorm gaan waarderen. Afgelopen zaterdag had ze een signeersessie bij boekhandel Kennemer in Haarlem, maar daarvoor waren een paar Instagrammers uitgekozen om vooraf met haar te kletsen. Daar zei ik geen nee tegen! V.E. Schwab spreken was een hele goede beslissing, want nu ben ik nog meer fan geworden van haar boeken!

Er werd eerst een vraag gesteld over de personages van Victoria. Met welk personage kon zij zich het meest identificeren? Ze vertelde dat elk personage wel wat van haar had. Lila heeft haar behoefte aan vrijheid, Kell het gevoel dat ze nergens bij hoort, Rhy heeft haar zorgen om anderen naar de zin te maken en Holland heeft haar verdriet.

V.E. Schwab reist de hele wereld rond voor haar boeken. Ze deed een tour door dertien landen en ze ziet veel verschillen tussen fans internationaal. Fans in Latijns-Amerika zijn heel knuffelig, terwijl mensen in Engeland juist heel rustig en stil zijn. Ze is zelf ook heel internationaal aangelegd. Ze woont nu in Edinburgh, haar familie woont in Frankrijk en ze heeft ook in de Verenigde Staten gewoond. Ze staat gewoon niet stil!

Ik vroeg aan haar welk personage uit haar boeken, ze in een ander boek zou willen stoppen. Ze zou graag Lila en Kell in de boeken van Leigh Bardugo willen stoppen, en dan het liefst in de Kraaien. Ze zouden een goede combinatie zijn met Kaz en Inej. V.E. Schwab vertelt dat zij en Leigh Bardugo veel overeenkomsten hebben, maar ook veel verschillen. Ze vraagt zich af hoe hun personages met elkaar zouden omgaan, dus een fanfiction mag er zeker van komen!

Ik vroeg ook het volgende: als de personages van De Schemering-trilogie in de Hongerspelen belanden, wie zou deze dan winnen en wie zou als eerste sterven? V.E. Schwab vertelde dat Lila sowieso zou winnen en dat Rhy als eerste zou sterven omdat hij geen magie bezit. Maar Rhy zou wel winnen als de persoon die hij is in het derde deel! Victoria wilde niks verklappen, maar ze liet doorschemeren dat ze ervan houdt om meningen over personages te veranderen. Zo vind je Holland in het eerste deel de bad guy, terwijl je misschien heel anders over hem denkt aan het einde van de trilogie. Schwab bedenkt haar personages op het einde van de serie en gaat daar vanuit naar het begin werken. Personages die in eerste instantie goed of slecht zijn, zijn dat uiteindelijk wellicht niet meer!

Tot slot vroegen we nog naar de tatoeages van Victoria. Ze heeft er namelijk zeven! Zo heeft ze ”Rise up” staan op haar linkerpols, die ze liet zetten toen Trump president werd (het is ook haar schrijfhand, haar vorm van rebellie), Hermesvleugels op haar enkels (als symbool voor inspiratie voor schrijvers), twee vogels op haar armen die twee persoonlijkheden van haar omschrijven en een sleutel die symbool is voor haar familie. De meest bijzondere tattoo is een Latijnse uitspraak die ze op haar negentiende liet zetten. Ze had haast en schreef de quote snel op om deze te laten zetten, maar er zit dus een spelfout in. Een u moest een o worden en binnen tien minuten kan ze dat laten bijwerken, maar ze kiest ervoor om haar tattoo nooit aan te passen, omdat het een reminder voor haar is dat ze nooit snel beslissingen moet nemen die haar leven kunnen veranderen. Zo grappig, maar zo gaaf!

Tot slot gingen we naar de boekhandel (waar een hele hoop lezers klaar stonden voor de signeersessie, het was echt propvol! V.E. Schwab signeerde mijn boeken vol vreugde en we maakten nog snel even een foto voordat ik weer weg ging.

Wat is Victoria toch een toffe vrouw! Haar antwoorden op elke vraag waren magisch en ze had zo veel interessants te vertellen. Ontzettend bedankt boekhandel Kennemer voor deze kans, het was fantastisch om Victoria te ontmoeten!

Heb jij de boeken van V.E. Schwab al gelezen?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.