Mijn avonturen in Riga #2

Riga was een kort maar krachtige vakantie. Ik had twee hele dagen om deze stad te bezoeken, dus ik had alles uit de kast gehaald. Tijdens mijn eerste dag in Riga had ik al veel van de binnenstad gezien, op de tweede dag wilde ik juist nog wat andere bezienswaardigheden verkennen in de stad.

 

Ik ging met een groep vrienden eerst naar de markthallen die tegen Old Town aangrenzen. Ik was heel benieuwd naar alle kraampjes en etenswaren in de hallen. De hallen waren vrij simpel en de soorten eten waren goed van elkaar verdeeld. Zo was er een grote hal met alleen maar viswaren, in een andere hal was er vooral ruimte voor fruit en groenten. Buiten de hallen waren nog allemaal kraampjes te vinden. Hoewel we niks kochten op de markt, vond ik het wel leuk om al het eten te zien. Er was zelfs een vis die gewoon nog leefde!

Na wat rondgesnuffeld te hebben over de markt, namen we de taxi met z’n vieren naar de overkant van de rivier. We wilden namelijk de nationale bibliotheek bezoeken. Zeker als boekenwurm was ik ontzettend nieuwsgierig, helemaal omdat mijn moeder bibliothecaresse is! Het gebouw is in ieder geval heel modern en het lijkt wat onpraktisch, maar de ruimtes binnenin zijn goed benut.

Op vertoon van onze studentenpas mochten we gratis naar binnen. Bij de ingang is er een aankomsthal met aan de binnenkant een open ruimte. Zo kon je al helemaal omhoog kijken! Er waren lockers voor je tas en we doken al gauw een tentoonstelling over het boek in op de begane grond. Het zat achter een donker gordijn en we kwamen uit bij een ruimte die ons alles vertelde over materialen van boeken en dat je al je zintuigen wel gebruikte tijdens het lezen van een boek.

In deze tentoonstelling was er een opmerkelijk ding waar ik mij uren kon vermaken. Er was een ronde ruimte met een groot boek in het midden. In dit boek waren er meerdere fragmenten van verschillende boeken. Wanneer je een bepaald fragment las en de bladzijde opensloeg, werd de sfeer van het boek geprojecteerd op het scherm. Zo zag ik het Zwerkbalveld tijdens het lezen van Harry Potter! Een ultieme leeservaring, zoiets zou ik nou eens willen hebben thuis, want dan beleef je de magie van boeken nog iets meer dan ervoor. 

Na de tentoonstelling hebben we de verdiepingen erboven bezocht. Er waren meerdere tentoonstellingen, mediaruimtes met spelletjes en ook een prachtig uitzicht over de rest van de stad. Je verveelde je zeker niet in de bieb! Ik vond het echt heerlijk om rond te snuffelen in de bieb (en Letse versies van YA-boeken te zien), een fantastische ervaring!

Na de bieb aten we nog een pizza in een eettentje in de buurt van de bieb en gingen we weer richting het vakantiehuis. Ik had echt een heerlijke vakantie in Riga. Ik was er niet al te lang, maar ik heb wel intens genoten, zeker met allemaal gezellige mensen om mij heen waarmee ik de stad kon ontdekken. Een vakantie met studenten is druk, actief, gek en vooral heel leuk. Ik kreeg weer helemaal zin om veel citytrips te maken de komende jaren, want het is zo fijn om weer wat nieuws van de wereld te zien. Een vakantie om niet te vergeten!

Zou jij ook zo genieten in de bibliotheek van Riga?

3 reacties

  1. Wow, die bibliotheek! :0

  2. Leuke foto’s en wat is die bibliotheek prachtig <3

    1. Dank je en jaaaa, de bieb was echt een van de leukste bezienswaardigheden in Riga! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.