Mijn tweede studiejaar, here we go!

Vandaag is de allerlaatste dag van mijn vakantie, die ik feestelijk afsluit met een dagje Amsterdam Comic Con. Morgen moet ik er weer aan geloven, het studiejaar gaat weer beginnen! Ik kan weer colleges bijwonen, meedoen met practicalessen, leren voor tentamens en weer vaak naar mijn studentenvereniging. Op deze laatste dag van mijn zomervakantie kijk ik even terug naar het afgelopen schooljaar, maar kijk ik ook naar de toekomst.

 

Het afgelopen studiejaar

Als je mij al lang volgt, weet je dat ik voor de tweede keer begon aan de studie Economie & Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens mijn eerste jaar kreeg ik een maagontsteking en had ik chronische buikpijn waardoor ik moest stoppen met mijn studie, maar gelukkig kon ik het jaar erna opnieuw beginnen. De buikpijn en maagontsteking was weg gegaan, dus in september 2015 begon ik weer te studeren. Het eerste blok had ik grotendeels al gehad het jaar ervoor, dus ik kon beginnen met een rustige start waarbij ik veel herhaling had. Dit was erg fijn, want ik hoefde niet al te veel werk te verrichten. Ik kreeg mooie cijfers in het eerste blok, kreeg een bijbaantje achter de kassa bij een supermarkt in de buurt en werd officieel lid van mijn studentenvereniging. Naast het studeren, werken en feesten, blogde ik elke dag, las ik veel boeken, keek ik veel series en bezocht ik vele evenementen, zoals conventies, boekpresentaties en meer. De laatste twee blokken waren dit jaar wat stressvol (mijn cijfers waren toen wat lager dan ervoor), maar ik heb gewoon mijn propedeuse gehaald en ik kon door naar het tweede jaar! De studie vind ik erg leuk en interessant en hoewel ik soms erg vermoeid was door het drukke studentenleven, wist ik enorm te genieten. 

Mijn kamerzoektocht in Rotterdam

Vanaf oktober was ik actief op zoek naar een kamer in Rotterdam. Elke dag drie uur reizen liet mij enorm veel energie verliezen en het was soms erg moeilijk om naar mijn studentenvereniging te gaan als ik al snel de trein terug naar huis moest pakken. Na vele reacties op advertenties en hospiteren wist ik via mijn vereniging een kamer te krijgen in Rotterdam, hoera! Ik woon nu een half jaar op kamers in Rotterdam en ik heb het er enorm naar mijn zin. Ik heb heel veel geluk gehad met mijn kamergenootjes, want ze zijn allemaal ontzettend aardig, gezellig en soms net zo gek als ik. Ons huis is netjes, we eten vaak samen en doen leuke activiteiten met het hele huishouden en maken er elke dag een feestje van! Mijn kamer is ook lekker ruim (zie hier wat foto’s) en elke keer als ik terug in Rotterdam ben en mijn kamer binnenstap, voelt het echt als thuiskomen. In het weekend ben ik meestal bij mijn ouders (zodat ze even de vuile was kunnen doen en waarbij ik lekker kan eten), maar doordeweeks in Rotterdam zijn is echt heerlijk! Het hele huishouden (boodschappen doen, koken, schoonmaken) leek mij eerst een hele opgave, maar dat valt echt enorm mee. Doordat ik nu ook een kamer heb, kon ik steeds vaker naar mijn vereniging toe en tot in de late uurtjes er feesten als ik dat wilde. Die vrijheid van op kamers gaan is ontzettend lekker, helemaal als ik dat kan meemaken met geweldige huisgenootjes.

Het tweede studiejaar, hoe gaat die verlopen?

Dit jaar kan ik weer hard aan de bak met mijn studie. Aan de ene kant hoef ik nu niet ontzettend hard te werken, aan de andere kant wel. Aangezien ik mijn propedeuse heb gehaald, mag ik blijven studeren aan de Erasmus en heb ik nu minder verplichtingen meer dan vorig jaar. Ik moet minder vaak aanwezig te zijn bij lessen, dus ik heb wat meer vrijheid dan ervoor. Toch ga ik dit jaar heel hard werken om hoge cijfers te halen, aangezien ik nu een gemiddelde sta van een 6.87. Dit is voor mij nog te laag, ik wil namelijk een gemiddelde hebben van een 7 of hoger. Waarom? Vanaf dat gemiddelde mag je namelijk buiten Europa studeren in het derde jaar. Al sinds mijn middelbare schoolperiode wil ik dolgraag naar het buitenland gaan om te studeren en dit hoop ik waar te kunnen maken volgend jaar. Het liefst ga ik een paar maanden studeren in Tokyo (Japan), want dit land lijkt mij prachtig, en daarbij kan ik dan eindelijk een Pokécentre bezoeken en allemaal buurten in het thema van anime zien. Er zijn twee universiteiten in Tokyo, dus ik ga mijn best doen om het gemiddelde van een 7 te halen. Het lijkt mij ook gaaf om te studeren in Washington DC, dat wordt waarschijnlijk mijn tweede keus qua land. Mocht ik niet het gemiddelde van een 7 halen, hoop ik naar Londen te gaan voor mijn keuzevakken in het derde jaar. Het wordt dus even flink blokken en studeren, hopelijk gaat dat helemaal lukken!

Een nieuwe bijbaan!

Ook heb ik een nieuw bijbaantje voor het komende studiejaar, ik ga namelijk bijles en huiswerkbegeleiding geven voor basisscholieren en leerlingen van de middelbare school! Ik word een tutor bij de site Nimbles, waar je een bijlesleraar kan vinden voor je kind als je in de buurt van Rotterdam of Amsterdam woont. Ik hoop dit meerdere uren in de week te gaan doen, zodat ik wat bij kan verdienen (oftewel: sparen voor leuke conventies, vakanties en meer). Het studentenleven kost aardig wat geld, dus ik vind het wel fijn als ik niet met een lege portemonnee ergens ben. Daarbij lijkt het mij heel leuk om leerlingen te begeleiden met hun huiswerk, aangezien ik zelf een goede planner qua huiswerk werd toen ik op de middelbare school zat. Een mooie bijbaan, ik kan niet wachten om te beginnen!

 

Een druk studiejaar gaat het zeker worden, maar vast ook eentje waarbij ik veel leuke dingen kan gaan doen. Ik vind het wel wat stressvol dat ik mezelf wat druk opleg wat mijn cijfers betreft, maar hopelijk is dat het allemaal waard als ik eenmaal naar het buitenland zou kunnen gaan om daar te studeren! Ik hoop ook nog dagelijks wat op mijn blog te kunnen zetten, maar mocht het studeren even te veel worden, zet ik bloggen misschien op een wat lager pitje (maar om je gerust te stellen: dit zei ik vorig jaar ook, maar toen bleef ik met gemak dagelijks bloggen). Op naar studiejaar 2!

Wat ga jij aankomend jaar doen?

1 reactie

  1. Heel veel succes dit jaar, ik hoop dat je je droom kan waarmaken en in Japan kan gaan studeren 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.