NerdyGeekyFanboy feitjes – Nerds, Geeks en Fanboys

De laatste jaren worden de nerds, geeks en fanboys steeds wat meer bekender op het internet. Nerds waren vroeger al redelijk bekend en werd het meestal al iets negatiefs beschouwd, maar nu wordt dit woord steeds positiever aanschouwd. Sinds enige jaren verschijnt de term ‘’Geek’’ en ‘’Fanboy’’ ook steeds vaker op het internet, alleen wat later dan het woord ‘’Fangirl’’. Maar wat betekenen deze woorden nou eigenlijk, wat zijn de verschillen, en belangrijker nog: is het mogelijk dat je een nerd, geek en fanboy/fangirl tegelijkertijd bent? 
Laten we beginnen met het woord ‘’Nerd’’.  Een nerd is een persoon (meestal jong) die niet meedoet aan de algemene cultuur van jongeren (mainstream).  Nerds zijn meestal introvert en zijn niet snel geneigd om de hedendaagse trends en mode te volgen. Nerds doen meestal aan aparte of zeldzame hobby’s.
Er zijn ook misstanden als het gaat om nerds. Vele mensen vinden nerds personen die alleen maar met hun neus in de studieboeken zitten en het geweldig vinden om te leren. Dit is niet het geval. Nerds werken over het algemeen wel wat meer aan school/studie, maar dit betekent niet dat ze erg strevend zijn naar hoge cijfers.
Het woord ‘’Nerd’’ wordt wel wat positiever beschouwd. Typische nerds als Bill Gates en Mark Zuckerberg zijn erg rijk, en nerds worden over het algemeen steeds meer beschouwd als creatieve mensen met een sterk karakter.

Het woord ‘’Geek’’ wordt meestal gebruikt voor iemand die erg geïnteresseerd is in wetenschap en technologie, een variatie op het woord ‘’Nerd’’. In Amerika wordt ‘’Geek’’ ook gebruikt voor iemand die erg enthousiast of zelfs obsessief met een bepaalde hobby.  Dit woord is ook vrij nieuw en heeft ook niet een echt goede definitie gekregen. Gamers worden meestal ‘’Geeks’’ genoemd en zo ook mensen die fan zijn van een bepaalde televisieserie.
Een ‘’Fanboy’’ is ook redelijk gekoppeld aan ‘’Geeks’’. Een ‘’’Fanboy’’ is namelijk een persoon die erg obsessief is in één of meerdere fandoms. Gamers geven het woord een negatieve bijklank. Het is ook de mannelijke vorm van het woord ”Fangirl”, wat veel meer aanhang heeft.

Zoals je ziet lijken deze drie stijlen redelijk op elkaar, elke stijl zet zich wat af van de algemene groep en is erg enthousiast over een bepaalde hobby of fandom. 
Verschillen zijn er dus ook. ”Nerds” zijn dus erg gericht op een bepaalde hobby en hebben een ongebruikelijke kledingstijl, ”Geeks” zijn daarbij wat meer gericht op technologie en ”Fanboys” zijn erg obsessief over één of meerdere fandoms. 
Ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik zowel een ”Nerd, ”Geek” als ”Fanboy” ben. Ik heb namelijk al vanaf jongs af aan nooit echt meegedaan aan groepsgedrag en ik volg altijd mijn eigen weg. Ik ben ook redelijk introvert en creatief, en daarbij ben ik ook schuldig aan het feit dat ik veel aan school zit. Ook ben ik een ”Geek”, ik raak altijd enthousiast als ik nieuwe gadgets bijvoorbeeld zie (ik probeer altijd wel de nieuwste feiten te zien over de Google Glass) en daarbij ben ik uiteraard ook een grote fan van fantasy, boeken en series, wat me daarbij ook een enorme ”Fanboy” maakt. Nu weet je dus gelijk waarom de titel van mijn blog ook NerdyGeekyFanboy heet!
Het is jammer dat deze woorden soms nog als negatief worden beschouwd, terwijl ik het juist erg positief vind als je een ”Nerd”, ”Geek” of ”Fanboy/girl” bent. Je durft je tenminste wat af te zetten van de algemene groep, je durft je eigen gang te gaan en probeer je dan vooral niks aan te trekken van wat anderen van je vinden. Je bent juist zeldzaam, uniek, creatief en ook vast een goed persoon. Dus, beste nerd/geek/fanboy/fangirl, ga vooral zo door! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.