O help, ook ik ben begonnen met een Bullet Journal

Een paar maanden terug hoorde ik voor het eerst het woord bullet journal voorbij komen. Dit is een notitieboekje waarin mensen hun leven als het ware bijhouden. Het is als een soort dagboek, maar ook een takenlijstje, TBR-lijst en meer. Op internet zag ik vele creaties voorbij komen van hoe mensen hun bullet journal gebruikten. Mijn mening toen? Wat veel moeite voor een simpel notitieboekje. Ik had echt het idee dat een bullet journal was voor mensen die te veel tijd hadden en een soort ”zin in het leven” probeerden te zoeken door te laten zien dat ze in hun bullet journal vet veel konden schrijven. ”Wow, kijk mij eens, ik heb een boekje waarin staat hoe goed ik mijn leventje wel niet lijd!” was voor mij de typerende uitspraak voor mensen met een bullet journal. Als ik sommige pagina’s van bullet journals zag, had ik ook het idee dat er meer tijd besteed werd aan het mooi maken van een pagina dan daadwerkelijk het lijstje met taken uitvoeren… Oké, nu moet ik echt drastisch mijn mening veranderen, want deze bullet journal-hater is langzamerhand een bullet journal-lover geworden.

De afgelopen maanden had ik vaak het idee dat ik niet productief genoeg was. Ja, ik studeerde, zette dagelijks een blogje online, las boeken en series en meer, maar soms had ik het gevoel alsof ik veel meer zou kunnen doen. Daarbij was mijn agenda echt een chaos. Soms vergat ik compleet dat ik een afspraak had staan en simpele dingen zoals het versturen van een mailtje vergat ik ook te doen. Ik had totaal geen orde in mijn leven, totdat ik voor mezelf wekelijkse doelen ging opstellen in mijn notitieblok van college. Ik zou een minimaal aantal uur per week willen studeren, lezen, series kijken en bloggen. Na twee weken merkte ik al dat ik al veel meer deed dan dat ik ervoor deed. Ik hield al mijn activiteiten bij en zorgde ervoor dat ik ook gemotiveerd was om bijvoorbeeld aan mijn studie te zitten. Maar naast die minimaal aantal uren wilde ik meer noteren. Ik wilde een overzicht van taken die ik moest doen, een planning voor de week, een lijstje met boeken/merchandise dat ik maandelijks koop en meer. Toen besloot ik een notitieboek te kopen bij de Hema met wat pennen. Met een beetje onderzoek wat bullet journallen betreft zette ik mijn eigen bullet journal in elkaar en dat pakt tot nu toe heel goed uit.

De meeste mensen die een bullet journal hebben, willen een boekje met volledig witte bladzijdes, of eventueel met wat lichte puntjes voor het tekenen van blokjes, tekeningen en meer. Ik had genoeg aan een boekje met lijntjes. Ik wilde geen overdreven creatieve inhoud, maar meer wat duidelijke pagina’s zonder al te veel poespas. Aangezien de pennen bij de Hema goedkoop waren (2 euro per pakje), besloot ik wel allemaal verschillende kleuren te gebruiken om het nog een soort van ”mooi” te maken. Daarbij doe ik ook nog ontzettend mijn best om een net handschrift te hebben, wat resulteert in een bullet journal die eerder zou passen bij een regenboogmeisje, haha! Ik ben nu wel overgestapt op een ander schriftje voor mijn bullet journal, maar deze zal ik uitgebreid in de maand mei laten zien zodat je ziet hoe ik mijn bullet journal indeel. Wie weet help ik jou dan nog wel op weg als je een bullet journal zou willen beginnen! Daarbij ga ik (waarschijnlijk) elke maand een overzicht maken van de afgelopen maand met foto’s van mijn bullet journal van die maand. Verwacht dus binnenkort meer blogjes hierover, want ik heb genoeg pagina’s gevuld met schema’s die mijn leven veel overzichtelijker maken.

In de paar weken dat ik ben begonnen met een bullet journal, begin ik al aardig het verschil te merken. De chaos in mijn hoofd is juist gestructureerd geworden en ik weet steeds meer wat voor dingen ik moet doen in een maand/week/dag. Ik studeer opeens veel meer, weet veel meer te lezen, mijn blogs kan ik echt veel verder vooruit plannen (dit blogje heb ik bijvoorbeeld al in maart geschreven), ik heb eindelijk het overzicht in mijn leventje goed te pakken! Ik was dus heel sceptisch over bullet journals, maar nu zie ik zeker het nut er van in. Ik hoef alleen geen extra versieringen te maken zoals anderen doen, ik houd het gewoon zo simpel als ik wil. Heb jij een bullet journal en zo ja, hoe deel jij die precies in? Ik sta altijd in voor nieuwe ideeën die ik misschien ooit kan gebruiken in mijn bullet journal zodat ik nog productiever door het leven ga, dus vertel het me vooral in de reacties!

Doe jij ook aan een bullet journal?

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Een serietracker zou voor mij ook wel handig zijn… al gebruik ik er ook een app voor. 🙂

    1. Ik gebruik er zelfs meerdere apps voor, maar vind het toch wel lekker om zo met al die kleurtjes te zien hoe ver ik ben 😀

  2. Oh wat is je handschrift netjes 😮 die van mij lijkt wel op zo’n doktershandschrift, zelfs ik kan het soms niet eens meer lezen!
    Ik ben nu ook wel benieuwd hoe je nieuwe bullet journal eruit ziet ^^ altijd leuk om te zien die bullet journals maar ik begin er zelf niet aan. Tijdens vakanties heb ik al een travel journal en dat vind ik wel genoeg 🙂

    1. Haha, dat is best grappig om te horen, want een travel journal zou dan juist weer niks voor mij zijn 😛

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.