Skypegesprek met Patrick Ness bij de ABC in Amsterdam

Vorige week was voor mij een echt schrijversweekje. In het weekend kon ik Julie Kagawa en L9 The rest of us just live here Patrick Nesseigh Bardugo ontmoeten, maar op de donderdag kon ik ook een schrijver spreken, en dan ook echt één van mijn favoriete schrijvers! Patrick Ness is onder andere bekend van A Monster Calls (Zeven minuten na middernacht) en de Chaos-trilogie. More than this is niet van hem vertaald en zo ook nog niet zijn nieuwe boek, The rest of us just live here. Dit boek heb ik voor het Skypegesprek gekocht en snel gelezen, ik vond het een topboek! Hier kan je mijn recensie lezen. Op de donderdag ging ik dus een dagje Amsterdam onveilig maken en kon ik eindelijk Patrick Ness spreken!

 

Het Skypegesprek was niet in de winkel zelf, maar net om de hoek, waar ze een eigen pandje hebben waar ze zulke evenementen kunnen houden. Ik werd samen met GravityFalls-maatje Corline ontvangen door Tiemen met een hapje (de meest lekkere zelfgemaakte cake van de wereld) en een drankje en we konden wachten totdat Patrick Ness online kwam op Skype. Via EpicReads kon de ABC een Skypegesprek houden met Patrick Ness. EpicReads was zo enthousiast dat ze meteen wat goodies hadden gestuurd, hoe tof is dat! We maakten al gauw een praatje over de boeken van Patrick Ness met de boekmedewerkers van de ABC en de andere bookjunkies die kwamen voor het gesprek. We waren met een man of tien, maar dit kleine clubje maakte het wel erg knus. Niet iedereen had het nieuwe boek van Patrick Ness gelezen (ik was één van de weinigen), dus iedereen probeerde nog snel vragen te bedenken voordat Patrick online kwam. Toen we eenmaal contact met Patrick hadden, kon het gesprek beginnen en zat iedereen op het puntje van zijn stoel!

 

Eerst werden er wat vragen gesteld over het nieuwe boek van Patrick Ness, we waren namelijk benieuwd hoe Patrick op het idee kwam voor een boek die zich focust op juist de kleine personages in een verhaal. Hij vertelde dat de tijd waarin je bijna klaar bent met je middelbare school, een hele bijzondere maar ook moeilijke periode kan zijn. Je gaat studeren, je gaat je vrienden misschien nooit meer zien omdat iedereen ergens anders naartoe gaat, je zal een periode in je leven moeten afsluiten en dat kan best eng zijn. Patrick Ness zei dat de Chosen One zich hier het minst druk om maakt, omdat iedereen tegen diegene opkijkt en die toch wel op zijn pootjes terecht komt. Patrick wilde juist schrijven over een normale jongen (Mikey) die moeite heeft met het einde van zijn middelbare school.

Patrick Ness heeft af en toe wat grappige verwijzingen in zijn boek gestopt naar andere YA-boeken, de ”belangrijke helden” in zijn boek zijn soms vernoemd naar andere YA-hoofdpersonages. Hij zei ook dat het geen pretje is om een Chosen One te zijn, als je het boek leest kom je al snel achter waarom…

 

Patrick Ness is erg druk bezig met schrijven. Hij heeft zelfs een eigen appartement in Londen waar hij speciaal komt voor het schrijven. Hij is al bezig met een nieuw boek (hij wilde jammer genoeg niets weggeven wat de inhoud betreft), schrijft aan een script voor DOCTOR WHO (OMG) en hij heeft ook meegewerkt aan de film A Monster Calls, die volgend jaar uit zal komen. Hij heeft er al wat van gezien en hij was erg blij met de beelden, ik kan gewoon niet wachten om die film te gaan zien!

 

Patrick Ness is ook erg actief op social media, dat is vooral een punt waarop hij erg werd bewonderd door zijn fans (ik volg hem ook op Twitter en hij is af en toe hilarisch). Hij laat ook veel foto’s van zijn kat zien op bijvoorbeeld Instagram. Hij had zijn kat niet bij zich, die was gewoon thuis, maar hij rende gewoon de kamer door om wat foto’s te pakken van zijn kat. Uiteraard moesten we een opmerking maken over honden (dit snap je waarschijnlijk als je The knife of never letting go/Het mes dat niet wijkt hebt gelezen). Zelf vroeg ik of Patrick Ness in 2016 naar YALC zal komen, waarop hij antwoordde dat hij zeker komt als hij weer wordt gevraagd. Ik zei dat ik er vorig jaar was, maar dan alleen tijdens de Harry Potter dag. En ja hoor, Patrick Ness liep die dag ook even rond op YALC… Ik had hem gewoon gemist! We hebben maar aan elkaar beloofd dat we elkaar in 2016 wel tegen gaan komen. Ook vroeg ik in welk afdelingshuis van Zweinstein zat, hij vond zichzelf een Ravenklauw.

 

Nadat we klaar waren met het gesprek, konden we de coole goodies van Epicreads meenemen en meldde Tiemen dat hij al snel nieuwe evenementen organiseert. Zaterdagmiddag 21 november is er een book club (boek moet nog gekozen worden) en zaterdag 19 december kan je een Skypegesprek hebben met Sara Raasch, bekend van Snow like ashes! Achteraf moesten we ook nog even een bezoekje brengen aan één van de leukste boekhandels van Nederland… 😉 

Wil je ook op de hoogte zijn van alle evenementen zoals book clubs en Skypegesprekken met schrijvers? Hier kan je je aanmelden zodat je automatisch meldingen krijgt als er iets op de planning komt te staan! Ik heb in ieder geval heel veel plezier gehad tijdens het evenement en ik wil zeker vaker komen! Zie ik jou dan ook? Psst…. Er is echt hele lekkere cake.

2 reacties

  1. Hoe cool?! Het lijkt me zo gaaf om een schrijver van zulke goede boeken te ontmoeten!! Ook als het via een beeldscherm is, natuurlijk 😉

    1. De ABC zal vaker dit soort dingen organiseren, dus wie weet kan jij het ook eens meemaken! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.