Spoilers in recensies? Doe maar niet

Recensies schrijven doe ik maar al te vaak. Ik recenseer al drie jaar boeken en sinds twee jaar ook andere dingen zoals series, films en meer. Zelf lees ik ook genoeg boekrecensies van andere bloggers. Hoewel ik het altijd heel fijn vind om recensies te lezen (en als mensen mijn recensies lezen), merk ik wel dat sommige lezers niet snel een recensie van een boek lezen die ze nog niet hebben gelezen, omdat ze denken dat er spoilers in de recensie zitten. Ik vind het zelf heel gek als er spoilers in een recensie staan, dus dat wilde ik even aan de orde brengen.

 

Waar recensies voor bedoeld zijn

Als boekblogger deel je je mening over bepaalde boeken door middel van een recensie. Hierin bespreek je het boek en vertel je aan de lezer wat er zo leuk is aan dit boek of juist niet. Ik vind het zelf maar al te leuk om een prachtig boek gelezen te hebben en daar mijn recensie als het ware het boek te verkopen. Dit had ik bijvoorbeeld enorm bij De appeltaart van hoop. Dit boek vond ik zo geweldig en zo mooi, dat mijn recensie heel enthousiast was en daardoor heb ik al meer dan vijftig mensen het boek laten kopen (althans, vijftig mensen die tegen mij zeiden dat ze het boek hadden gekocht door mij). Ik vind het fantastisch om te zien dat mensen een boek gaan lezen doordat ik er zo lovend over was, dat is precies het doel achter de recensies die ik maak: ik wil mensen overtuigen om wel/niet een boek te gaan lezen. Hierbij houd ik dus rekening met het feit dat mijn bloglezers niet dingen in een recensie willen lezen die pas halverwege in het boek gebeuren.

Ook kan het zijn dat mensen die al het boek hebben gelezen, daarna je recensie lezen, om te kijken of de meningen verschillen. Dit is ook iets wat ik zelf vaak doe (zeker als het een boek is dat net is verschenen) en is natuurlijk helemaal prima, alleen ga ik er wel vanuit dat de recensie zonder spoilers zit, maar dat ik uit de context wel kan halen wat de recensent vond van bijvoorbeeld het einde (zo ga ik ervan uit dat een recensent Team Ginny is als de blogger meldt dat Harry op het einde voor het juiste meisje heeft gekozen).  

Spoilers, de grootste marteling voor een boekenwurm

Hoewel ik zelf nooit spoilers neerzet in mijn recensie, heb ik wel meegemaakt dat andere bloggers dat deden. Zo las ik bijvoorbeeld in een recensie van het laatste deel van een trilogie dat een bepaald personage dood ging en waar de hoofdpersoon mee eindigde. Helemaal als je pas halverwege het tweede deel bent met lezen, kan dat je nogal geïrriteerd maken. Hierdoor mis je een verrassingselement uit een boek en  verderft je leesplezier. Dit is ontzettend zonde en ik hoop dat ik zulke dingen niet snel meemaak. Spoilers zouden echt verboden moeten worden…

Maar wat wel sociaal geaccepteerd is

Hoewel ik geen spoilers in mijn recensies heb zitten, zijn er wel kleine gevallen waarin kleine spoilers kunnen. Zo vertel ik in de beschrijving van het boek wat er ongeveer de eerste 50 bladzijdes kan gebeuren en kijk ik naar de achterflap van het boek zodat ik niet veel extra dingen meldt. Daarbij kunnen er spoilers over eerdere delen van een serie in de beschrijving van het boek zitten, alleen meld ik van te voren wel dat er in dat stuk wat lichte spoilers kunnen zitten als je de vorige delen nog niet hebt gelezen. En mocht het nou zo zijn dat ik echt los wil barsten over een bepaalde gebeurtenis of een personage, zet ik pas helemaal onderaan de recensie mijn mening daarover, waarin ik nadrukkelijk meld dat dit het spoilergedeelte is. Dit deel ik bijvoorbeeld bij Harry Potter and the Cursed Child, omdat ik gewoon MOEST vertellen waar ik mij aan stoorde tijdens het lezen van dat boek.

 

Nu ben ik wel benieuwd naar hoe jij recensies leest. Ga je ervan uit dat er spoilers in recensies zitten, lees je alleen recensies van boeken die je al hebt gelezen of doe jij dit anders? Laat het me vooral weten!

8 reacties

Naar het reactie formulier

    • Gaia op februari 26, 2017 om 11:13 am
    • Reageer

    Ik ben het helemaal met je eens, er moeten geen spoilers in een recensie tenzij het duidelijk is aangekondigd. Ik heb zelf een hekel aan spoilers, dat ontneemt echt een deel van mijn vreugde van het lezen, als ik voor een boek een spoiler heb gelezen (of gehoord). Het is waar dat sommige boekenbloggers soms spoilers in hun recensies stoppen, en daarom lees ik van hen niet meer zo vaak een recensie van een boek dat ik nog niet gelezen heb. Die van jou lees ik echter altijd, omdat ik weet dat je er niet zomaar onaangekondigd spoilers in stopt!

  1. Ik ga niet per definitie uit van spoilers, tenminste, niet bij alle bloggers. Zelf probeer ik ze echt uit mijn reviews te houden, en ik weet dat jij – en met jou een aantal andere bloggers – dat ook doen. Soms gaat dat niet helemaal inderdaad, maar ‘ik vond het zo jammer dat die-en-die dood gaan in het boek, en dat die personen samen eindigen’ … nah, doe maar niet nee.

    • Bianca Ronday op februari 26, 2017 om 12:18 pm
    • Reageer

    Spoilers kunnen soms zo killing zijn. Je kan best een rode draad aanstippen, maar nooit een plot uit de doeken doen of dat mensen wel of niet bij elkaar komen verraden. Het is wel een goeie van je om de eerste 50 pagina’s samen te vatten.

  2. Ik probeer er ook altijd rekening mee te houden dat ik niet meer vertel dan wat er op de achterkant van een boek vermeld staat. Wel geef ik aan dat wanneer ik een tweede deel van een serie lees, het zou kunnen voorkomen dat er spoilers in zitten die over het eerste boek van de serie gaan. Ik geef daarom altijd een waarschuwing dat mensen de recensie alleen moeten lezen wanneer ze het eerste boek van de serie gelezen hebben. (Of ze moeten het niet zo erg vinden, maar dat is aan hen zelf.) Overigens zag ik ook dat sommige bloggers een soort blur gebruiken bij spoilers en je die op kan heffen wanneer je op de blur klikt. Dat vind ik ook een slimme manier om te voorkomen dat lezers spoilers te zien zullen krijgen.

  3. Ik lees nooit recensies van vervolgden waar ik het t eerste deel ook nog niet van heb gelezen. Ik lees namelijk ook nooit de achterflap van die delen dus zelfs al wordt je dan niet gespoilerd voor dat deel, dan misschien wel voor de vorige delen. Ik vind spoilers niet erg als het maar heel DUIDELIJK aan geeft.

    • nickyvbezouw op februari 26, 2017 om 2:04 pm
    • Reageer

    Eigenlijk vermijd ik ook de recensies van boeken die ik nog niet gelezen heb, maar dat is vooral omdat ik zonder verwachtingen aan een boek wil beginnen.
    Het laatste boek in de Hongerspelen trilogie is enorm voor mij gespoiled en dat vond ik echt niet leuk!

  4. Sommige bloggers/BookTubers maken recensies met spoilers, maar zeggen dat wel duidelijk (bijvoorbeeld in de titel) en ik vind het vaak fijn om na het lezen van het boek naar zo’n filmpje te kijken, omdat alle hoogtepunten daarin genoemd worden en het dan een ‘o ja!’ gevoel geeft. (Dit zijn trouwens meestal recensies of booktalks, zoals ze genoemd worden, van die bekende boeken zoals ACOTAR, Harry Potter en Percy Jackson.)
    Maar als het een normale recensie is is het inderdaad ontzettend vervelend als er spoilers in staan. Zelf zet ik bovenaan dat er spoilers in zitten, maar je weet maar nooit of er mensen overheen lezen.
    Wat ook ontzettend stom is zijn de ‘Trigger warnings’, omdat die meestal het verhaal al weggeven. Zo zei iemand een keer: ‘Trigger warning, the book is about self harm and suicide’, terwijl dát juist het verrassingselement van het verhaal moest zijn. *zucht*

    • Henrieke op februari 27, 2017 om 9:09 pm
    • Reageer

    Ik lees recensies van boeken die ik misschien wil gaan lezen. Doorgaans wil ik dan lezen hoe iemand het boek beoordeelt en waar het globaal over gaat. Spoilers wil ik dan natuurlijk niet lezen. Zoals jij het deed bij Harry Potter stoorde het mij overigens totaal niet. 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.