Star Wars Identities – The Exhibition

Ik ben al wat jaartjes een Star Wars-fan. Toen ik hoorde dat er een tentoonstelling kwam van deze franchise, wilde ik uiteraard een bezoekje brengen bij Utrecht Leidsche Rijn. Tijdens Valentijnsdag was er een actie waarin je twee kaartjes voor de prijs van één kon bestellen. Nou, dat hoef ik niet een tweede keer te horen! Afgelopen woensdag was het dan zover, de Star Wars tentoonstelling!

 

De ontvangst verliep soepeltjes. De woensdagochtend was heel rustig qua bezoekersaantal, dus er was genoeg ruimte voor jezelf. We konden meteen naar binnen, waar we een oortje kregen voor een audiotour met een polsbandje waarmee je je eigen identiteit kon maken. Ja, de tentoonstelling laat niet alleen dingen zien van Star Wars, maar is ook een soort lesje in biologie/psychologie. Deze tentoonstelling gaat namelijk over de vraag hoe een persoon ontstaat en hoe die zich vormt. Zo begon de tentoonstelling met de vraag hoe je oorsprong is en welke invloeden ervoor zorgen dat jij bent wie je bent. Er waren video’s over genetica en dergelijken en via je polsbandje kon je telkens meer inhoud stoppen in het personage dat je aan het maken bent. Supertof! Het is dus absoluut geen standaard tentoonstelling, maar is juist ontzettend interactief.

Er zijn verschillende factoren die je identiteit bepalen. Welk wezen ben je, wat zijn je genen, wie zijn je ouders en hoe ben je door hen opgevoed, wat is je cultuur/thuisplaneet, wie zijn je vrienden, wat is je karakter, welke gebeurtenissen waren belangrijk in je leven en hoor je tot de goede of slechte kant? Al deze vragen werden behandeld, waarbij je met je opties je eigen keuzes kon maken wat betreft je personage.

De audiotoer was ook heel goed geregeld. Je hoorde niet constant een stemmetje, maar juist op plekken die duidelijk waren aangegeven kreeg je wat te horen over een bepaald kostuum/schets/personage. Heel fijn, want zo kon je ook gewoon makkelijk met mensen praten tijdens de tentoonstelling. De audio werd vaak bijgestaan door filmpjes, waar naast uitleg over een aspect van je identiteit, nog beelden van de films werden afgebeeld.

De rekwisieten, kostuums en schetsen waren echt prachtig om te zien. Zo tof om Star Wars zo nog beter te ontdekken! De informatie was heel leuk om te lezen en de audiotoer vertelde ook leuke feitjes over de films. Het is ook duidelijk te zien aan de tentoonstelling dat de makers aan zo veel details hebben gedacht. Er is zelfs nagedacht over de subtielste kleuren bij kostuums en wezens die maar eventjes in de films voorkomen. Wat een meesterwerk is Star Wars toch!

De tentoonstelling was echt een perfecte mix van kijken, luisteren en doen. Ik denk wel dat het niet heel lekker is om er rond te lopen als het heel druk is (aangezien je alle punten af moet gaan wat betreft je identiteit om die compleet te maken), maar ik denk dat het ook wel het wachten waard is. Doordeweeks is het in ieder geval erg rustig, dus dat zijn wel de ideale momenten om een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling.

Een klein nadeel? De meest recente films zijn niet meegenomen in de tentoonstelling. Geen porgs dus! Aan de andere kant is dat ook geen probleem, want de oude films hebben ook genoeg te bieden. Ik zat in ieder geval constant alles te bewonderen. Ik had gewoon spontaan zin om alle films weer te gaan kijken!

Aan het einde zie je vooral de krachten van de force. Darth Vader krijgt uiteraard zijn eigen plekje en als laatste beslissing voor je karakter, moet je bepalen of je aan de goede of slechte kant staat. De tentoonstelling weet in ieder geval spectaculair af te sluiten!

Na de tentoonstelling kon je jouw personage via de mail opsturen, zodat je thuis nog even kan kijken hoe jouw personage is. Zo leuk om dat achteraf nog te zien! Daarna kon je uit bij een winkeltje met genoeg Star Wars merchandise, waarvan veel is afgeprijsd. Deze laatste weken moet je zeker nog even langs gaan, sommige dingen kan je voor de helft van de prijs halen! Zo kocht ik de catalogus van de tentoonstelling voor maar 10 euro, een mooi aandenken aan de tentoonstelling.

Maar ja, misschien vraag je je nu af: wie ben jij dan geworden Joost? Nou, ik laat je graag mijn personage zien met de daarbij behorende informatie. Er zijn vele keuzes in het bepalen van een identiteit, dus elk personage is uniek. Ontdek dus snel jouw eigen identiteit! Tot 11 maart is de tentoonstelling in Utrecht te zien, daarna zou je naar Brussel moeten om de tentoonstelling te bezoeken. Hier kan je naar de site voor de ticketverkoop.

 

Dus, zie hier mijn personage:

JOOST
MANNELIJKE TWI’LEK

Ik ben opgegroeid op de rijkelijke begroeide planeet Naboo, waar de mensen in mijn omgeving hun geld verdienden als ontwerpers van het vele culturele erfgoed op de planeet. Tijdens feestdagen gingen mijn beste vriend en ik altijd naar de onderzeebootrace in het Gungan-gebied kijken.

Mijn ouders lieten me mijn gang gaan, maar gaven me ook steun, en ik heb van hen mijn goede motorische vaardigheden meegekregen. Later heb ik tijd doorgebracht met de wijze Jedi Master Obi-Wan Kenobi, die me dingen heeft geleerd die ik nog elke dag gebruik in mijn werk als Jedi Knight.

Ik kan me nog herinneren toen ik zag hoe een wrede tiran mijn planeet verwoestte. Ik trok me daar niet zo veel van aan, in plaats daarvan trainde ik een leger Rebels en verzon een plan om de tiran af te zetten.

Mensen zeggen vaak dat ik over het algemeen onzelfzuchtig en gedienstig ben, maar dat ik soms ook avontuurlijk en nieuwsgierig ben. Maar het allerbelangrijkste voor mij is universalisme: iedereen heeft gelijke rechten, niemand heeft speciale privileges.

De Force is heel sterk in mij, dus het verbaasde me niet dat de Emperor op zoek is gegaan naar mij. Toen hij me totale macht bood in ruil voor mijn loyaliteit verzette ik me tegen de verleiding om me bij hem en zijn kwaadaardige volgelingen aan te sluiten en sloeg ik zijn aanbod af.

 

Ben jij al naar de tentoonstelling van Star Wars Identities geweest?

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Aaah echt jammer dat ik die actie heb gemist zeg! Ik wil er best heen maar ik vind het te duur… Maar het ziet er wel heel leuk uit! Zo’n interactieve tour vind ik wel beter dan alleen maar luisteren naar continue gezwets ^^

    1. Ja, het is zo leuk dat je ook zelf aan de slag kan! Dat maakt de tentoonstelling echt af 🙂

  2. Nee, maar blijkbaar komt het uiteindelijk toch nog naar België toe en dan gaan we waarschijnlijk wel. Tof dat je tijdens de exhibition je Star Wars identiteit kan bepalen.

    1. Jaaa, hierna gaat de tentoonstelling naar België! Zeker gaan! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.