Verslag Evenement: Castlefest 2018

Ik ben een fanatiek bezoekers van conventies, maar had nog nooit een fantasyfestival meegemaakt. Tijd om dat eens mee te maken! Castlefest is een fantasyevenement in Lisse bij Kasteel Keukenhof en voor Fantasywereld mochten mijn fangirl en ik het evenement bezoeken, waarbij we niemand minder dan Alwyn Hamilton mochten interviewen! Hier later meer over, want nu wil ik het vooral hebben over Castlefest zelf, want dit was een ervaring die een nieuwe wereld voor mij heeft geopend!

 

Castlefest is een festival vol fantasy. Het heeft een prachtige locatie (midden in de bossen, dichtbij een kasteel, inclusief mooie tuinen en grasvelden), perfect voor fantasyliefhebbers. De ingang was vrij soepel, we kwamen een half uurtje na de openingstijd op de zaterdag aan en konden meteen naar binnen. Er zou wel een tassencontrole zijn, maar er werd niks gecontroleerd. Misschien niet slim, want bezoekers hadden met gemak verboden voorwerpen naar binnen kunnen slepen! De kraampjes met eten werden betaald met muntjes die je dichtbij de ingang kon verkrijgen. Sommige kraampjes hadden gelukkig wel een optie om te pinnen of met contant te betalen, zodat je niet was gebonden aan het halen van een aantal muntjes.

Op Dutch Comic Con kan je bijvoorbeeld los fotograferen, maar op Castlefest zijn ze iets strikter. We haalden een fotopas bij de infostand, zodat we foto’s mochten maken van bezoekers (die wel toestemming moeten geven) en van alle locaties. We begonnen met een rondje over het terrein. Wat was het toch mooi! Het kasteel geeft het terrein een sprookjesachtige uitstraling en de bomen zijn ideaal voor fotoshoots als je in cosplay bent. Er waren verschillende gebieden op het festival. Een gebied/paadjes met kraampjes, een middeleeuws terrein en verschillende locaties met een podium voor muzikanten. Binnen een dagje kan je zeker het terrein hebben verkend, maar er is wel genoeg te zien!

De kraampjes waren heel divers en hadden veel bijzondere voorwerpen. Grote kleden, heksenhoeden, mede, middeleeuwse kleding of dierenhuiden, er was zo veel te vinden! Er was veel meer aandacht voor fantasygerelateerde merchandise, heel anders dan de conventies die ik normaal bezoek. Castlefest is overduidelijk een heel ander evenement voor de nerds en geeks onder ons!

Ik vond ook dat er ontzettend veel verschillende eetkraampjes te vinden waren. Van normale drankjes tot bier geschonken in een hoorn, van broodjes tot gebraden vlees en groentemaaltijden, er was zo veel te eten! Erg fijn, want iedereen zou wel een lekkernij kunnen krijgen bij een van de vele kraampjes. Ook was de cosplay echt prachtig. Het was vrij warm op de zaterdag, maar sommige mensen hadden grote kostuums aan. Furry’s, trollen, prinsessen, elfen en meer, er was zo veel te zien! Je ziet echt dat mensen los gaan op hun cosplay, sommige mensen zaten ook helemaal in hun rol. Daarbij heeft muziek een grote rol op Castlefest. Meerdere podia maakten plaats voor allemaal bijzondere bands die de sfeer nog fantasierijker maakten. 

Castlefest is vier dagen, dus voor de fanatieke bezoekers is er zelfs een camping waar ze kunnen overnachten. Wij waren er zelf voor één dag, wat ook prima is. Ik snap wel dat de grote fantasyliefhebbers meerdere dagen kunnen rondstruinen! Tijdens ons dagje Castlefest hadden we wel wat activiteiten op de planning staan. Zo konden we een uur lang Alwyn Hamilton interviewen. Een uur! Hoewel ik dacht dat we deze tijd niet konden vullen, lukte dat juist met gemak. Alwyn is een hele aardige en gezellige vrouw die er vrolijk op los kan babbelen. Het interview zie je deels op Fantasywereld (klik hier voor het interview), maar ook deels op mijn blog, maar deze zal later komen.

Na ons interview was het tijd voor een YA-panel met verschillende auteurs. Alwyn Hamilton was van de partij, maar ook Jeroen van Unen (bekend van De Nachtuilen) en Manon Spierenburg (bekend van Out There).

De panel werd gepresenteerd door Marte Jongebloed (auteur van De Heksenpiegel-trilogie). Een uur lang hadden de auteurs gepraat over fantasy, schrijven en de YA-lezers. Dit panel kan je teruglezen op Fantasywereld. Ik vond het in ieder geval erg interessant (deels omdat ik van de meeste auteurs boeken heb gelezen), maar het was af en toe wat chaotisch. Alwyn spreekt Engels, maar de auteurs spraken dat maar half. Wel jammer, want de gesproken taal was daardoor niet heel strak.

Ook had het publiek weinig tijd om vragen te stellen, maar over het algemeen vond ik het een leuk panel. Daarna was het tijd om boeken te laten signeren door de auteurs. Zo liet ik mijn boek De Nachtuilen en Out There signeren. Erg leuk auteurs, ik kan ook niet wachten op de volgende delen in hun series. 

Maar goed, wat staat er de komende weken op de planning? Op de zaterdagen staat mijn blog in het teken van Alwyn Hamilton en haar boeken! Deze schrijfster is echt geweldig en ik heb genoeg te vertellen over haarzelf en haar boeken. Recensies van haar trilogie, Fandomavonturen, een interview met Alwyn… De komende zaterdagen komen dus Alwyn-blogjes online, zodat je helemaal ready bent voor het derde deel van haar trilogie die begin september uit gaat komen in Nederland. Kijk daar dus zeker naar uit!

Castlefest was een nieuwe en leuke ervaring. Ik wil nu wel vaker fantasyevenementen bezoeken! Ik vond de sfeer er heel fijn (iedereen accepteerde elkaar en hield rekening met elkaar), de kraampjes waren uniek, er waren veel eetkraampjes en muziek en natuurlijk veel prachtige cosplayers! Dit evenement ga ik in ieder geval vaker bezoeken…

Ben jij naar Castlefest geweest, hoe vond jij het?

2 reacties

  1. Ik ga al jaren naar Castlefest, het is veruit mijn favoriete fantasy/middeleeuwse festival. De sfeer, de muziek, de mensen.. Heerlijk!

  2. Ik ben dit jaar ook weer geweest, het hele weekend. En inderdaad, je kan er ook echt het hele weekend bezig zijn! Al ga ik volgend jaar denk ik weer maar één dag 😉

    Oh ja, die fotopas is dus alleen als je een (grote) camera met verwisselbare lens hebt. Met gewoon je telefoon of compact camera is het wel nog steeds netjes om te vragen of je een foto mag maken, maar heb je geen fotopas nodig …

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.