Hoewel ik ontzettend veel geweldige boeken lees, komt het soms voor dat ik een boek lees dat totaal niet in mijn straatje ligt. De Selectie is een boekenserie die bijvoorbeeld niet bij mij past. Als man vind ik een verhaal over prinsessen en liefdesdriehoeken niet bepaald een fijn verhaal om te lezen. De Selectie is wel een populaire serie met ontzettend veel fans, alleen heb ik dus niks met deze serie. Wat ik een flink nadeel vind aan deze boeken, is de onlogische wereld waar De Selectie zich afspeelt. Ik vertel je graag over de onlogica van deze wereld. Mocht je een diehard-fan zijn van deze boeken, bewijs me vooral het tegendeel! Ik ben heel benieuwd of fanatieke lezers mij kunnen overtuigen over de geloofwaardigheid van De Selectie. Vertel ook vooral als ik iets mis heb over de wereld van America en Maxon, aangezien ik de originele trilogie drie jaar geleden heb gelezen.
De Selectie speelt zich af in futuristisch Amerika, waarbij de VS nu Illea heet. Er is geen parlement meer, maar er is een koningshuis. De maatschappij bestaat uit kasten. Kaste 1 is het koningshuis en geestelijkheid, terwijl kaste 8 bestaat uit de onderlaag van de maatschappij. Als de prins de huwbare leeftijd bereikt, komen er 35 meisjes vanuit heel het land naar het kasteel om het hart van de prins te winnen. Het meisje dat als laatste in het paleis blijft en waar de prins verliefd op wordt, wordt de prinses en zal later ook koningin worden. Een prima wereld voor een prinsessenliefdesverhaal, maar ik zie er maar veel onlogische aspecten in…
Laten we beginnen met de vorm van heersers in Illea. Een rijk ter grootte van de Verenigde Staten wordt bestuurd door een koning. Dat is dus heel Amerika, hoe kan dat nou bestuurd worden door één heerser? In de geschiedenis is het vaak voorgekomen dat een heerser uiteindelijk zijn rijk niet kon uitbreiden, omdat het een te moeilijke taak is om zo’n groot land te besturen. Waarom zou dat nu wel lukken? Een koning moet volledig in zijn eentje een continent handhaven, dat is toch onmenselijk? De koning kan vast wel een soort raad van bestuur hebben, maar het lijkt me heel raar als een koning toch alle problemen in zijn land kan oplossen.
Een ander aspect aan de wereld van De Selectie, is de Selectie zelf. Ik vind het echt enorm merkwaardig dat een jongeman na waarschijnlijk jaren opsluiting en constant toezicht wordt losgelaten op 35 meisjes die maar al te graag zijn vrouw willen worden. Ik vind dit op meerdere punten verkeerd. Ten eerste zijn de beweegredenen van de kandidates niet altijd gemeend. Veel meisjes komen puur voor de rijkdom van de koning, of doen mee aan de Selectie in de hoop na het verliezen met een andere rijke (en wellicht leukere) man te trouwen die het meisje heeft opgemerkt tijdens de Selectie. Stel dat de prins niet aantrekkelijk is, zouden de dames dan nog vrijwillig naar het paleis gaan omdat ze echt van de prins houden? Daarbij vind ik het ook vreemd dat de prins maar kan zoenen met wie hij wil en dat dat allemaal wordt goedgekeurd. Een voorbeeld: in een Selectie-novelle is er een prins die is gaan slapen met een meisje, alleen weet niemand wat daar precies is gebeurd. Het meisje die meedoet aan de Selectie krijgt de wind van voren, maar de prins krijgt totaal geen straf, terwijl hij ook regels overtreedt. De prins kan dus lekker losbranden met zijn opgehoopte hormonen, terwijl de dames op hun vingers getikt worden als ze iets fout doen. Dat is toch oneerlijk?
Tot slot, het meest belachelijke aan heel Illea, is het systeem van de kasten. Ik vind het sowieso heel gek dat er in de toekomst een systeem zou zijn met verschillende rangen in de maatschappij. Dit vind ik al vreemd, maar de volgorde al helemaal. De koning en de geestelijkheid staan bovenaan, gevolgd door beroemdheden, politici en mensen zoals brandweermannen en politie. Zie je hier al de vaagheid? In welke wereld verdienen politieagenten evenveel als beroemde artiesten, acteurs en modellen? Kaste drie bestaat vooral uit wetenschappers en hogeropgeleiden. Kaste vier bestaat uit ondernemers, gevolgd door kaste vijf met musici, zangers, kunstenaars en meer. Maar wacht, zangers doen toch hetzelfde als de artiesten in kaste twee? Hierin zie ik weer flink wat onlogica. Kaste zes en zeven bestaan uit lageropgeleiden, gevolg door kaste acht: alle geestelijk/lichamelijk zieke mensen, verslaafden, weglopers en daklozen. Deze kaste wordt echt verwaarloosd en deze mensen leven in barre omstandigheden. In welke wereld zorg je niet voor zieke mensen, maar laat je ze gewoon rotten in armoede? Daarbij vind ik je vrijheid op gebied van je toekomst zeer klein. Het gebeurt niet snel dat mensen naar een hogere kaste komen. Zit je in een lage kaste, maar heb je een goed stel hersens en heb je het in je om uitvinder te worden? Jammer, blijf jij maar in je lage kaste zitten. Ben je de zoon van een beroemdheid, maar kan je zelf helemaal niks, hoor je dan alsnog in de tweede kaste, puur omdat je ouders hierin zitten? We leven niet in de middeleeuwen hoor…
Dus, ik vind de Selectie dus niet zo logisch. Toch zijn er ontzettend veel fans rondom deze boekenserie, dus bij deze hoor ik graag van alle fans. Heb ik ongelijk, klopt de maatschappij van Illea? Ik hoop graag wat van je te horen door middel van een reactie of door een berichtje op social media. Ik hoor graag wat je te zeggen hebt, want ik zou het echt tof vinden als iemand mij compleet weet te verbazen door goede argumenten die de Selectie heel goed maken.
Vind jij de wereld van De Selectie wel logisch of snap je mijn kritiek?
8 reacties
Naar het reactie formulier
Ik zou absoluut niet in deze wereld willen leven, het slaat inderdaad nergens op!
Helaas zijn die kasten nog altijd realiteit in bijvoorbeeld India, en worden landen als China en Rusland (even groot en groter dan) ook voor het beeld door 1 persoon geregeerd. Dus zo heel onlogisch is de wereld van de Selectie niet. Op die manier kan je elke dystopische wereld wel neerschieten; hoe hebben mensen het kunnen laten gebeuren dat kinderen elkaar af moeten maken in een arena? Ik denk dat De Selectie best wel speelt met een wereldbeeld die wij niet ervaren, maar voor veel mensen nog realiteit is; onderdrukking, geboren worden in het geluk of nooit hoger op kunnen komen. In de selectie laat Cass juist zien dat het wel mogelijk zou moeten zijn om te ontsnappen uit je kasten en juist dat deze onderdrukkende manier van leven niet oke is.
En vervolgens: een artiest en een zanger hoeven niet gelijk te zijn. Zie de 2 als insta fame; de mega popsterren. En de zangers uit kast 5 als iemand die komt optreden op het 50-jarige huwelijk van je oma.
De Selectie is voor mij niet helemaal je van het, maar zo gek vind ik die wereld niet uitgedacht. Heel onlogisch is hij niet. Hij is rot, hij is moeilijk voor te stellen (omdat wij boffen om in Nederland te wonen), maar het zou zo maar kunnen gebeuren. Macht doet vreemde dingen met de mens.
Auteur
Kijk, op zulke reacties zat ik dus te wachten! 🙂 Ja, met een Westerse instelling is het inderdaad wat veraf, ik vraag me alleen af of een heerser al zo makkelijk een heel kastesysteem kan maken terwijl het eerst een republiek was (ik zie Trump bijvoorbeeld niet snel een koninkrijk bouwen, haha!)
Haha ja, wat Emmy zegt! Maar het is wel een bizarre wereld hoor. Maar dat deel over ‘het meisje wordt aangesproken, de prins mag zijn gang gaan’ – daar heb je wel een punt. Lekker seksistisch ook. En ja, een prins op 35 meisjes laten losgaan.. eh.. beter niet! 😉
Ik denk dat je je nog eens kan vergissen in meneer Trump. Als hij echt zou willen… (Napoleon heeft zichzelf immers ook tot keizer gekroond).
Ik snap waarom je niet zoveel met de boeken van deze serie hebt, het is echt heel erg meisjesachtig. Ik vond het prima leesvoer, maar nu ik je artikel lees, realiseer ik me dat je volkomen gelijk hebt. Ik las deze serie vorig jaar, toen ik nog niet blogde en nam alles voor lief. Nu lees ik denk ik toch wat kritischer en besef ik me hoe onlogisch het allemaal eigenlijk is. Super jammer, want dit zijn best wel wat flaws. Ik vond de boeken toen supertof, maar terugkijkend vind ik ze toch wat minder. Ik heb inmiddels betere series gelezen. Dit komt denk ik mede door de onlogica en de 200% voorspelbaarheid. Want zeg nou zelf, het is echt immens voorspelbaar.
Dit vind ik echt een goed stuk, Joost! Lekker kritisch 😀 Ik ben het vooral met Emmy eens wat betreft het maatschappelijk systeem: het is niet heel onrealistisch. Het is wel echt een verknipt systeem, maar zo zijn er wel meer samenlevingen helaas. Wat je zegt over dat de prins mag rommelen met wie hij wil, dat vind ik ook wel een beetje anti-feministisch inderdaad, en sowieso is de selectie natuurlijk niet erg goed voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Overigens wordt dat in de twee andere boeken – De Prinses en De Kroon – wel realistischer neergezet, omdat het dan gaat om een Selectie met een prinses en 35 mannen in plaats van meisjes.
Auteur
Dank je wel Vivian! Het systeem vind ik nu wel wat meer logica hebben 🙂 En je maakt me nu wel nieuwsgierig naar de andere delen, vraag me af hoe het daar aan toe gaat!