Waarom ik een leesdip hebben maar onzin vind en tips om die niet-bestaande leesdip tegen te gaan (huh?)

Boekbloggers en YA-lezers komen soms in aanmerking met een leesdip. Ik hoor er maar al te vaak over. ”Help ik heb een leesdip, kan iemand mij boeken aanraden?”, of ”Heeft iemand tips om van mijn leesdip af te komen?”, of ”Ik heb een leesdip en kom er niet uit, maar ik geef toch tips om eruit te komen!”, dit soort berichten lees ik maar al te vaak. Afgelopen maand had ik ook wat last van een leesdip. Nou ja, was het wel een leesdip? Bestaat een leesdip wel, of is het gewoon een soort excuus om te zeggen dat ik gewoon niet wilde of kon lezen? Ja mensen, ik heb toch het idee dat de hele term ‘leesdip’ een tikkeltje onzin is, maar uiteraard kan ik het dan ook weer niet laten om tips te geven zodat jij altijd in een lekkere leesflow zit. Beetje dubbel? Ja, wel een beetje, maar hopelijk maak ik dat goed met een mooi doordachte onderbouwing.

 

Ten eerste wil ik zeggen dat ik uiteraard niemand ergens op aanspreek. Heb je zelf een leesdip of heb je die gehad? Helemaal prima. Ik heb alleen het idee dat een leesdip niet de goede benaming is voor het feit dat je weinig of zelfs niks leest. Ik maak mijn conclusies vanuit mijn eigen ervaringen, dus uiteraard zou dat kunnen verschillen met hoe jij een leesdip ervaart.

Oké, laat ik even mijn eigen situatie erbij pakken: ik ben een fanatieke lezer en als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik altijd wel rond de 10 boeken per maand lees. Zeker als boekblogger zijn er maar genoeg boeken die ik wil lezen, dus ik probeer altijd lekker veel te lezen. Nou denk je misschien: ja vet leuk Joost maar rot even op met je ”o ik lees zo veel echt vet leuk nooit leesdipje enzo”, maar vorige maand had ik toch een leesdip gehad. Althans, dat dacht ik. Ik was bezig met een boek maar ik kwam er niet echt doorheen. Maar achteraf gezien? Ik had ten eerste nauwelijks tijd vanwege tentamens, werk en meer. Ik kon haast geen tijd vrijmaken om even te lezen. Daarbij had ik wellicht niet het ideale lekker-weglees-boek te pakken, waardoor ik ook in eerste instantie niet zo’n zin had om te gaan lezen. Het wilde maar niet lukken! Maar ja, uiteindelijk is deze over gegaan. Hoe dan?

 

Nou, het antwoord is vrij makkelijk: ik ging lezen. Ja, je hoort het goed, wow! Echt de meest briljante oplossing ooit (beetje sarcasme, merk je het?). Ik besloot na mijn tentamens gewoon een boek erbij te pakken en gewoon te gaan lezen. Ook al had ik het idee dat ik in een leesdip zat, ik ging gewoon aan de slag. Drie keer raden wie na een uurtje weer net zo fanatiek aan het lezen was als eerst? Oh wow, wat goed beste lezer, dat was ik dus (man, wat een sarcasme allemaal dit. Je bent vast ook slim beste lezer, want de meeste bloglezers van mij bestaan uit 100% coole mensen die houden van lezen, echt verrassend)!

Wat het dus gewoon was? Ik had geen tijd om te lezen en had wellicht niet het juiste boek waardoor ik niet de behoefte had om een boek op te pakken. Maar eenmaal begonnen met lezen, kon ik haast niet het boek wegleggen. Heb ik dan last van een leesdip, of ben ik gewoon een luie sukkel die niet zichzelf aan het lezen kon zetten? Als ik een groot probleem als een leesdip binnen een uurtje al kon oplossen, hoe serieus moet ik dan een leesdip nemen? Is het daadwerkelijk dat ik door een leesdip gewoon niet meer zou kunnen lezen, of is het een excuus om andere redenen te verbergen (zoals tijdtekort of even geen zin om te lezen)?

Vanaf nu zal ik (hopelijk) niet meer zeggen dat ik een leesdip heb. Mocht ik een tijdje niet lezen? Dat komt vast doordat ik het te druk heb met andere dingen, of ik heb niet het ”juiste” boek te pakken. Maar een leesdipje? Nee, die bestaat niet voor mij, aangezien ik met gemak weer lekker kan lezen als ik eenmaal weer begin. 

Goed, dit is dus mijn situatie, maar het kan natuurlijk anders zijn voor jou of andere lezers. Maar misschien kan je kritisch voor jezelf zijn en nagaan wat de aard is van je leesdip. Is het echt dat het lezen gewoon niet lukt, of is er een andere reden waardoor je een tijdje haast niks gelezen hebt? Ik denk dat je door deze aanpak misschien wel snel van een leesdip afkomt, zodat je weer mee kan fanboyen/fangirlen met andere lezers over YA-boeken. 

Ik ben natuurlijk een prima kereltje, dus ik geef je uiteraard wat tips om die leesdip tegen te gaan (of moet ik nu ”leesdip” zeggen met haakjes omdat het een leesdip toch een beetje onzin is?). Ik hoop dat ze werken voor je, voor mij in ieder geval wel!

 • Plan een leesmomentje in elke dag. Even voor het slapen gaan (daardoor kan je trouwens lekkerder slapen), of juist wanneer je wakker wordt, wat voor jou het beste uitkomt! Door zo’n regelmaat zou je ook niet snel in een leesdip raken.
 • Neem altijd een boek mee. Ik lees vaak als ik moet reizen met de trein, dus dan wat hoofdstukken lezen is prima vermaak in de tussentijd.
 • Lees een boek dat je al meerdere keren hebt gelezen, of een dun boekje waar je zo doorheen bent. Deze boeken heb je zo uit, met het herlezen van boeken weet je sowieso dat je plezier hebt tijdens het lezen van dat boek en het is een goede opwarmer om weer andere boeken te lezen.
 • Lees boekenblogs, kijk naar video’s van BookTubers, ontdek nieuwe boeken op Goodreads of kijk naar een catalogus van een YA-uitgeverij. Zo krijg je weer dat enthousiasme om bepaalde boeken te gaan lezen!
 • Kreeg je een leesdip door een boek waar je maar niet doorheen kwam? Leg die maar weg! Het wordt tijd om een ander en leuker boek te lezen. Dat andere boek komt nog wel!
 • Trakteer jezelf op een boek en ga die lezen. Wat hoor ik je zeggen, je ouders willen niet dat je nog een boek koopt? Ah joh, gewoon doen en als ze erachter komen zeggen dat het van mij moest. Je mag zelfs mijn blog aan ze laten zien, dan hebben ze ook wat te lezen (en wie weet gaan ze dan ook vet veel YA-boeken lezen, vet nice).
 • En de belangrijkste tip die ik je kan meegeven: geef een schop onder je kont en ga lezen. Ga er gewoon voor zitten, boek erbij, mobiel weg, andere vormen van afleiding weg en ga lezen. Op het begin gaat het misschien niet helemaal, maar uiteindelijk kom je wel in het verhaal en lees je weer zoals vanouds. 

Heb jij een leesdip of ”leesdip”?

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik zit soms in een ‘leesdip’, al zou je het ook wel een bookhangover kunnen noemen. Dan heb ik net een heel goed boek uitgelezen (of soms juist het tegenovergestelde) en weet ik niet wat ik wil lezen. Wat dan het probleem is, is dat ik mij niet meer kan concentreren op alle boeken die ik dan besluit te lezen, omdat mijn hoofd de druk en vol voelt en boeken… Tja, stil en rustig zijn. Ik laat ze dan maar liggen en lees ik dus niet meer.
  Mijn tip zou inderdaad ook die van het herlezen van boeken zijn, want dat is precies wat ik heb gedaan toen ik in mijn bookhangover zat en onmiddellijk had ik weer zin om te lezen.

  Vorig jaar had ik hetzelfde probleem en toen besloot ik maar filmboeken te lezen en de dunste boeken die ik kon vinden, waardoor ik weer zin kreeg. Die tip werkt dus ook heel erg goed.

  O, en een tip, die hier nog niet staat, is dat je soms een ‘leesdip’ krijgt doordat je een bepaald boek ontzettend graag wil lezen. Als je weet welke het is en het al verschenen is, wacht dan niet, maar ga het gewoon lezen. Dat helpt ook al heel veel.

  Verder ben ik het overal wel mee eens. 🙂

 2. Haha wat een leuke en originele blogpost. Ik heb soms wel eens last van een “leesdip” inderdaad, maar vaak helpt ‘gewoon lezen’ het beste om hier vanaf te komen…

 3. Ik spreek zelf van een leesdip wanneer ik wel wil lezen maar me echt niet kan concentreren op een boek. Meestal komt dat door mijn gezondheid. Teveel pijn durft wel eens een iets te grote afleiding vormen en op zo’n moment lukt het me wel om door social media heen te scrollen maar niet om een boek te lezen. Soms komt het er gewoon ook niet van omdat je een drukkere agenda hebt maar dan beschouw ik het zelf niet als een leesdip.

 4. Leesdip is natuurlijk gewoon een algemene benaming voor iets wat veel redenen kan hebben 🙂 . Zo waren oorzaken voor mij in het verleden: Stress, zwangerschap, hoofdpijn, werk, depressie enzovoort.

 5. Ik heb nog nooit een leesdip gehad, of in ieder geval: die term komt niet in mijn vocabulaire voor! Eigenlijk gebeurt het ook niet zo vaak dat ik geen zin heb om te lezen, soms lees ik een dag niet en een enkele keer lees ik zelfs een week niet, maar langer dan dat is me nog nooit overkomen.

 6. Ik ben het wel met je eens: vaak zit er iets achter een leesdip wat je makkelijk kunt oplossen en hop, je hebt weer een flow te pakken. Maakt niet uit of het komt doordat je weinig tijd hebt, weinig energie, weinig zin… of, zoals bij mij vaak het geval is, dat je niet het goede boek leest op dat moment. En ach, het gaat vanzelf weer over 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.