Waarom je dus nooit om goodiebags moet zeiken

Als je net als ik vaak naar evenementen gaat die te maken hebben met boeken, heb je vast wel eens op een evenement een goodiebag gekregen toen het evenement eenmaal was afgelopen. Leesclubs, Yalfest of boekenfeestjes, vaak ga je naar huis met een tas met allemaal spullen. Wanneer bloggers een verslag maken over een evenement, wordt ook altijd de goodiebag besproken. Ik zie soms vaak ook kritiek op de goodiebag staan. Er zat geen boek in, er was te weinig in de goodiebag of er zat te veel promotiemateriaal erin, ik heb het allemaal gehoord. De vraag die bij mij al snel opkwam, was: Waarom is er überhaupt kritiek op goodiebags die niet in de smaak vallen? Want goodiebags zijn juist een extra geschenk en daar zou je dankbaar voor moeten zijn.

Goodiebags zijn er in vele soorten en maten. Sommige goodiebags bestaan uit een simpele papieren tas, af en toe zijn er ook linnen tasjes die als goodiebag gebruikt worden. Sommige goodiebags bevatten een of meerdere boeken en bijna elke goodiebag bestaat met wat promotiemateriaal van een uitgeverij, zoals foldertjes, boekenleggers en meer. Vaak wordt er op social media gemeld over een goodiebag dat hij niet genoeg gevuld was, of dat er bijvoorbeeld een boek miste. Maar waarom eigenlijk? Goodiebags zijn een leuke extra aan een event, en geen vereiste.

Laten we even een concreet voorbeeld erbij nemen, zodat we een mooie situatie hebben. Yalfest 2017, een groot boekevenement met meerdere internationale auteurs die naar Nederland kwamen. Een heel dagprogramma was vastgesteld, het evenement was in een geweldig gebouw, er waren masterclasses en je kon je boeken laten signeren door de auteurs. Je had zelfs nog een avondprogramma, waarbij je nog kon kletsen met de auteurs. Deze dag was rond de 40-50 euro als ik het mij niet vergis. Een mooie prijs vind ik, zeker omdat je er zo veel voor terugkrijgt. Ter vergelijking: een grote conventie van ochtend tot avond is rond de 40 euro, en daarbij moet je nog betalen om met bekenden te praten. De locatie van Yalfest was ook nog erg mooi en er waren genoeg activiteiten. Een prima prijs dus! Al die auteurs moesten natuurlijk naar Nederland komen (bijna allemaal met het vliegtuig), ze hadden overnachtingen die betaald moesten worden, een gebouw dat gehuurd moest worden, genoeg kosten die de uitgeverijen moesten maken. Maar hé, naast al die kosten werden er nog goodiebags samengesteld. En dat inbegrepen in de prijs? Ja, dat lukte.

Zoals je aan de foto’s kan zien, zat er dus veel in de goodiebags. Een linnen tasje is zo’n 5 euro. Daarbij kreeg je twee boeken, die bij elkaar zo rond de 25 euro waren. Vervolgens krijg je een bon voor het maken van een fotoalbum, foldertjes, boekenleggers, bookplates van auteurs (die je in principe zelfs nog zou verkopen waarbij fanatieke lezers best veel voor willen betalen), dus laten we een ruime schatting maken van een goodebag van rond de 40 euro. Ten slotte moeten alle foldertjes en ander promotie-materiaal gemaakt worden, betaald door de uitgeverij. 40 euro staat dus bijna gelijk aan het bedrag wat je moest betalen voor Yalfest. Maar hé, een bookjunkie als ik betaalt al met gemak dat bedrag voor de hele dag zelf, ik had dus totaal niet de goodiebag meegerekend in de prijs. Je betaalt dus eigenlijk voor een geweldige dag vol boekendingen en je krijgt een goodiebag voor hetzelfde bedrag erbij!

Wat wil ik hiermee zeggen? Een goodiebag is een mooi presentje, een mooie extra van een evenement. Op veel andere boekevenementen waar je een klein bedrag voor moet betalen, krijg je ook een goodiebag. Deze goodiebag moet je dus los denken van de entreeprijs, want die goodiebag is iets extra’s wat speciaal voor jou is opgesteld! Is het dan eerlijk om achteraf op social media te zetten dat je de goodiebag tegen vond vallen? Ik vind van niet.

De bookcommunity is de afgelopen jaren veel groter en gezelliger geworden, maar ik heb ook het idee dat boekevenementbezoekers te hoge verwachtingen hebben van een goodiebag. Zijn we niet te verwend geworden wat goodiebags betreft? Ik ben in ieder geval dankbaar voor elke goodiebag die ik krijg. Bestaat het alleen uit foldertjes van uitgeverijen? Geen probleem, zo heb ik een overzicht van allemaal leuke boeken die uitkomen of die ik kan kopen! Mijn boodschap: denk nog even na voordat je kritiek levert op een goodiebag na het bezoeken van een evenement, aangezien je juist blij moet zijn dat je naast een leuk evenement, ook nog een aandenken krijgt.

Ben jij ook altijd zo ontzettend blij met je goodiebag?

15 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Als je een goodiebag krijgt is dit iets extra’s, waar je inderdaad dankbaar voor moet zijn. Wat zit er trouwens enorm veel in de goodiebag van YALfest 😮

  1. De goodiebag van Yalfest was inderdaad echt een feestje, haha!

 2. Amen! Ik denk dat het veelal zo wordt onderschat wat de kosten allemaal zijn. Elke flyer, elke boekenlegger, elke tas.. Het moet ergens vandaan komen. Alleen maar leuk als we wat extra’s krijgen, toch?

 3. Helemaal mee eens! Goodiebags zie ik echt als een cadeautje en dan is het dus eigenlijk altijd leuk 🙂

  • nickyvbezouw op juni 21, 2017 om 1:43 pm
  • Reageer

  Zijn er echt mensen die klagen om een goodiebag? Jammer dat sommige niet door hebben hoeveel tijd en ook geld er in wordt gestoken. Ik ben er in ieder geval altijd blij mee 🙂

 4. Klagen wil ik het zelf niet noemen. Ik spreek mijn mening erover uit, zo heb ik dat een tijdje geleden in een blogpost gedaan. Het was oprecht dat ik de goodiebag een beetje vond tegenvallen, omdat ik het boek al had dat erin zat. Dat neemt niet weg dat ik er nog steeds erg blij mee was en het erg kon waarderen dat het werd georganiseerd! Ik kan me inderdaad voorstellen dat er enorm veel kosten en regelingen achter zitten!

  1. Zeker, een boek vinden in je goodiebag hebben is jammer, helaas niet kunnen ruilen voor een ander boek op Yalfest? Ik vind het echt balen als evenementbezoekers een evenement gaan afkraken door een ”teleurstellende” goodiebag, want het zou toch om het evenement moeten gaan? Vind het echt tof dat uitgeverijen en boekhandelaren zo veel willen doen voor de lezers! 😀

   1. Nee, helaas niet kunnen ruilen! Ik was er wel gewoon blij mee hoor, ondanks dat het een beetje tegenviel. Ik zou idd nooit echt afkraken ofzo. Ben het gewoon met je eens hoor!

 5. Ik ben persoonlijk sowieso niet zo’n fan van goodiebags – omdat ik geen boekenleggers of posters verzamel en de brochures al per post ontvang, is de inhoud meestal niet aan mij besteed. Toch zal ik hier nooit over klagen, omdat ik dat absoluut niet netjes vind, en omdat ik weet dat er genoeg mensen zijn die het super leuk vinden. Klagen komt bovendien behoorlijk ondankbaar over, terwijl de organisatoren hier zo hun best op hebben gedaan.
  De laatste tijd merk ik echter wel vaak aan mensen dat ze verwachten dat ze ergens een goodiebag krijgen en dat er minimaal één boek in zit. Ik vind dit echt belachelijk: je komt toch naar een event voor de gezelligheid en het programma en toch niet om gratis spullen te scoren?!

  1. Dat is zeker waar Marcia! Ik hoef ook nooit echt een goodiebag, maar het is juist een leuke bijkomstigheid als ik er eentje krijg op een event! 😀

 6. Hear, hear 🙌🙌🙌

 7. Helemaal mee eens. Ik was vorig jaar ook naar een evenement geweest in Almere die was georganiseerd door een blogger en de boekhandel, en nadien waren er ook mensen aan het klagen dat er geen boek in zat maar een kleur boek. De entree was nog gratis ook.

  1. Precies, dat is zo jammer! Wanneer een evenement zo leuk is word er daarna zo negatief over gedaan en dat als het gratis is! Echt zonde als zoiets gebeurt.

 8. Ik vind het ook enorm storend als mensen zo ondankbaar zijn. Het is ten eerste niet verplicht voor uitgevers of andere organisatoren om goodie bags samen te stellen. Ze doen het om ons een plezier te doen en het kost een hoop geld om alleen al prints te laten drukken, laat staan als er nog extra dingen in zitten. – net als bloggers die verwachten dat ze zomaar recensie exemplaren horen te krijgen zonder pardon, just ugh.. –

  En als ik naar een event ga dan staat de belevenis van het Daar Zijn voorop en niet persé de ‘kwaliteit’ van de goodiebag. Ik moet zeggen dat ik hele diverse goodiebags ondertussen heb gehad, maar zelfs de minst gevulde nog heel leuk vond. Ik ben eigenlijk altijd heel blij met alles wat ik krijg, want ik zie het sowieso al niet als iets wat vanzelfsprekend is en ik houd er al van om boekenleggers te verzamelen bv. En veel materiaal/spulletjes herbruik ik weer om pakketjes mee te vullen die ik stuur naar winnaars van win-acties op de blog.

  Ik verwacht normaal sowieso al geen boek in een goodiebag – zelfs bij YALfest zou het voor mij in principe niet hoeven want als je kijkt wat je exclusief goodiebag al krijgt voor t ticket vind ik al onwijs gaaf; (internationale) auteurs ontmoeten!! da’s het voor mij alleen al waard bv. En dit jaar zaten er dan ook nog 2 boeken in, echt onwijs tof! En ik heb bv. Sarah’s boeken in het Engels, dus het NL boek van de glazen troon was aan mij niet besteed. Die heb ik doorgeschoven naar mijn zusje en anders had ik er een win-actie via de blog mee gedaan. Ik vind altijd wel een goed adres voor zulke dingen, mocht ik er zelf niks mee kunnen.

  Conclusie: goodiebags zijn tof!! Hoeft voor mij niet standaard bij een event erbij te zitten, maar het is wel giga leuk om te krijgen 🙂

  1. Kijk, met jou kan ik praten 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.