Wanneer je niet kan zweten

Wanneer je mij persoonlijk kent of al een lange tijd mijn blog leest, weet je misschien dat mijn gezondheid niet helemaal perfect is. Af en toe moet ik naar het ziekenhuis voor een controle (die gelukkig altijd heel goed is), maar ik moet altijd wel medicijnen slikken om gezond te blijven. Een bepaald ”bijzonder” aspect van mij is dat ik niet in staat ben om te zweten. Wanneer ik aan mensen vertel dat ik dit niet kan, krijg ik soms een hele vragenlijst naar mijn hoofd geslingerd hoe dat precies is. Vele uitspraken die ik dan hoor vind ik behoorlijk gek, veel personen weten blijkbaar niet hoe het is als je niet kan zweten. Zweten lijkt misschien vies, maar ik zou maar al te graag wel flinke zweetplekken onder mijn oksels willen hebben.

 

Toen ik ongeveer twee jaar oud was, waren mijn ouders met mij op vakantie. Op een warme zomerdag werd ik helemaal naar en mijn ouders kregen al aardig het idee dat er iets aan de hand was. Na een afspraak in het ziekenhuis werd getest of ik kon zweten. Ik weet de details niet meer zo goed, maar ik kan mij nog herinneren dat ik een tijdje in een soort sauna moest zitten met mijn ouders. Hoewel mijn ouders het uit konden houden, kreeg ik het  helemaal benauwd. Wanneer je zweette, was dat ook duidelijk te zien aan je huid, maar bij mij was er echt niks aan de hand en bleef ik het maar warmer en warmer hebben. Ik kon overduidelijk niet zweten, maar wat de oorzaak is? Tsja, dat is voor nu nog steeds een mysterie.

Ik krijg vaak te horen dat niet kunnen zweten vast geweldig zou zijn, aangezien je dan niet plakkerig aanvoelt en je nooit gaat stinken. Als buitenstaander lijkt dat misschien zo, maar het nadeel aan niet kunnen zweten is juist dat de warmte die je binnenkrijgt je lichaam niet kan verlaten. Op warme dagen is het voor mij dus moeilijk om de hele tijd in de zon te zitten. In het begin heb ik het nog niet snel door, maar ik kan snel oververhit raken en dan ben ik compleet uitgeput. Het is dan net alsof er een vloedgolf van hitte in mij is (vooral in mijn hoofd) en dat is zo verschrikkelijk vervelend. Ik heb de energie niet meer om te lopen, ik kan alleen maar neerstorten op de grond en vroeger kon ik zelfs in huilen uitbarsten van de hitte.

 

Warme dagen zijn daarom voor mij ook dagen waarin ik enorm moet uitkijken dat ik niet te veel in de zon kom en alles op mijn gemakje doe. Boven de 25 graden is het voor mij al een riskante dag, laat staan als het warmer is dan 30 graden. Op vakantie gaan is dan soms ook erg lastig. Verre warme oorden kunnen gewoon gevaarlijk voor mij zijn. Toen ik in de vierde klas op werkweek ging in de maand september, gingen we naar Parijs. Daar heb ik meerdere keren per dag een hitteaanval gehad, en dat terwijl je de hele stad doorgaat en nauwelijks rust hebt. Afgelopen vakantie in Lissabon was achteraf echt te warm, aangezien ik de helft van de tijd op het randje zat om van mijn stokje te gaan.

 

Maar goed, wat kan je er aan doen? Wanneer ik het te warm krijg, moet ik zo snel mogelijk verkoeling zoeken. Op warme dagen heb ik altijd een flesje water bij me waarmee ik mezelf nat kan maken. Op het strand zitten is ook erg fijn, aangezien ik dan meerdere keren de zee in duik om wat af te koelen. Het is ook vooral opletten dat ik niet over de grens ga. Ik stap op tijd in de schaduw als ik voel dat ik het warm ga krijgen, zoek een frisse wind op of maak mijn gezicht regelmatig nat.

 

Sinds mijn zestiende (tijdens de werkweek in Parijs) merkte ik wel een kleine verandering. Mijn handen en voeten voelden soms wat klam aan en het was soms haast niet te zien, maar het leek net of bepaalde stukjes van mijn handen wat glinsterden door wat vocht. Eerst dat ik dat het kwam doordat ik misschien iets had aangeraakt, maar sindsdien komt het steeds vaker voor dat ik toch wat zweet voel, nu ook soms onder mijn oksels. Dit is alleen echt heel minimaal en haast niet te merken, maar ik heb het idee dat het langzaamaan meer begint te worden en dat ik ooit op een normale manier kan zweten. Het lijkt mij fantastisch om later reizen te maken naar tropische bestemmingen zonder al te veel last te hebben van de hitte. Ik heb geen idee wat de toekomst mij gaat bieden wat het zweten betreft (de artsen waren bijvoorbeeld enorm verbaasd toen ik meldde dat ik enige zweetplekken had), maar ik hoop dat dit zweetprobleem mij steeds minder gaat belemmeren. De afgelopen jaren weet ik er steeds beter mee om te gaan en het lijkt mij fantastisch om later avonturen te beleven die ik voor die tijd nog niet kon doen. De piramides in Egypte eens in het echt zien? Wie weet. Eerst maar wachten totdat ik geen grote heethoofd meer ben.

Hoe zou jij het vinden als je niet zou kunnen zweten?

11 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wat een verhaal zeg. Het lijkt mij enorm lastig als je niet kan zweten, zeker omdat de hitte zich ophoopt in je lichaam. Ik hoop dat je in de toekomst er minder last van zult krijgen!

 2. Als je er eerst aan denkt lijkt niet zweten inderdaad ideaal, maar dat blijkt toch helemaal niet fijn. Ik hoop dat het in de toekomst beter gaat.

  • Lisa Plunkje op juni 30, 2016 om 12:41 pm
  • Reageer

  Wel fijn dat je misschien toch gat zweten, ik hoop hey voor je!

  • Maud op juni 30, 2016 om 3:01 pm
  • Reageer

  Tot het moment dat ik het van jou hoorde wist ik eigenlijk niet eens dat zoiets kon. Toen ik dat tegen mijn moeder zei vertelde ze dat haar beste vriendin, met wie we altijd op vakantie gaan, dat ook heeft. Dat heb ik dus nooit gemerkt. Het lijkt me inderdaad wel heel vervelend en ik hoop dat het toch ooit gaat komen

  1. In de loop van de jaren hoor ik ook van meer mensen dat ze het hebben (of een milde vorm ervan)! 🙂

 3. Erg dapper dat je het deelt 🙂 ook voor outsiders een eyeopener want je roept al snel dat je nooit meer zou willen zweten. Nu zie je het eens van de andere kant. Lijkt me echt een obstakel voor je, hopelijk komen er een keer natte kringen onder die oksels 😉 xx

  1. + de lekkere stank van het zweet ^_^

  • Gaia op juli 1, 2016 om 7:59 am
  • Reageer

  Het lijkt me heel lastig om niet te kunnen zweten. Ik hoop dat je in de toekomst toch een beetje kan zweten. Fijn dat je dit deelt!

 4. Het lijkt me heel vervelend te zijn. Niet alleen door het feit dat je zo snel last krijgt van de warmte (daar kan ik zelf ook echt niet tegen. Al zijn het bij mij mijn suikerwaarden die dan helemaal ontregeld geraken). Het lijkt me vooral ook lastig doordat je lichaam via zweet toch ook een deel gifstoffen uitstoot. Die lichamen toch hé. Allemaal tof wanneer ze goed meewerken maar als je de pech hebt dat je lichaam dit niet doet dan zit je er maar mooi mee.

 5. Goed stuk! Het lijkt inderdaad fijn om geen last te hebben van zweet, maar ik kan me voorstellen dat je het liever anders zou hebben.

 6. Sinds een operatie 12 jaar geleden kan de helft van mijn gezicht niet meer zweten. Als het warm is wordt de ene helft van mij gezocht knalrood en warm, en de andere helft wot en koel. Ik lijk dan op Twoface uit de Batmanfilms 🙂 Kan me dus een beetje voorstellen hoe het voor jou moet zijn. Ik hoop voor je dat het beter zal gaan

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.