Wat conventies bezoeken zo leuk maakt

Sinds Dutch Comic Con 2015 ben ik een groot liefhebber geworden van conventies. Elke keer sta ik weer te trappelen als een nieuwe conventie wordt aangekondigd en ik ben altijd aan het aftellen tot de volgende. Wanneer ik buitenstaanders wel eens vertel over conventies, zijn ze soms op het eerste ogenblik niet volledig enthousiast. Conventies zouden alleen voor nerds of rare mensen zijn of de conventie op zich zou saai zijn. Dat is het totaal niet! Ook ken ik veel mensen die wel geïnteresseerd zijn in conventies, maar nog nooit de moeite hebben genomen om erheen te gaan. Daar moet verandering in komen! Ik geef je graag een lijstje waarin ik vertel waarom conventies zo leuk zijn om te bezoeken.

 

Op een conventie is voor iedereen wel wat te doen.

Een conventie is niet alleen maar een bijeenkomst vol nerds, er is juist voor iedereen wel wat te doen. Je kan rondstruinen tussen alle kraampjes en dingen kopen, in contact komen met andere fans/cosplayers, een Q&A bezoeken van een bekende acteur, een workshop bijwonen en meer! Een conventie heeft genoeg activiteiten bedacht om je een hele dag bezig te houden. Als je een beetje fan bent van games, series, films of boeken kan je altijd je vermaken op een conventie.

Je kan je favoriete acteurs/actrices/auteurs ontmoeten.

Op conventies zijn altijd wat bekende mensen aanwezig die je kan zien/spreken. De meeste acteurs hebben een Q&A waarbij ze vele vragen beantwoorden van fans en je kan zelfs een handtekening van ze hebben of met ze op de foto. Zelf ga ik niet zo snel met een bekend persoon op de foto (aangezien je vaak een aardig bedrag moet betalen. Toch vind ik het heel leuk dat deze optie open staat. Zeker als er een geweldige acteur aanwezig is op de conventie, is het heel gaaf om deze persoon in het echt te zien. Zo heb ik auteurs gezien van The Walking Dead en Breaking Bad, een hele gave ervaring!

Hoe de boekcommunity bijna altijd is: gek, vrolijk, en met een liefde voor gesigneerde onderbroeken… Uhh, ik bedoel boeken.

Je kan genoeg merchandise kopen die je normaal niet in de winkel vindt.

Conventies zijn de ideale gelegenheid om merchandise te kopen die je niet zo snel zou vinden. Op conventies zijn niet alleen standjes van grote webshops, maar er zijn ook genoeg kraampjes die dingen verkopen die je normaal niet tegen zou komen in een normale winkel. Zo heb ik veel figures gezien van verschillende anime, grote zwaarden gebaseerd op wapens van games, series en films, unieke stickers, sleutelhangers, posters en meer, het is altijd een verrassing wat je tegenkomt! Ik ben altijd van plan om helemaal niks te kopen, maar meestal ga ik dan naar huis met een flinke tas met spullen…

Je kan cosplayen of met andere cosplayers op de foto.

Een dag naar een conventie gaan is de kans om eens even uit het normale leven te stappen en je in te leven in een fictief personage. Ik gok dat ongeveer de helft van de mensen die naar een conventie gaan, cosplayen als een karakter uit een game, serie, film of boek. Het is geweldig om er even compleet anders uit te zien en je creativiteit los te laten gaan op een kostuum. Daarbij zijn er zat andere cosplayers die het maar al te leuk vinden om met je op de foto te gaan. Als ik eenmaal na een conventie naar huis ga, staat mijn mobiel weer vol met allemaal foto’s met leuke cosplayers die volledig stralen. Het is ook heel vet om eens een fictief karakter tot leven gebracht zien te worden! Daarbij zijn er vaak professionele fotografen op conventies aanwezig die maar al te vaak foto’s maken van geweldige cosplayers. 

Je wordt geaccepteerd zoals je bent en je maakt vrienden voor het leven op conventies.

 Het mooie aan conventies is dat de community rondom conventies heel prettig is. Conventies draaien echt om acceptatie, iedereen kan namelijk zijn wie die is. Ik heb vaak genoeg mannen gezien op conventies die rondlopen in magische mangameisjes-pakjes. Zelf snap ik niet echt waarom je dat zou doen, maar of ik er een probleem mee heb? Nee, totaal niet! Tijdens een conventie kan je namelijk gewoon rondlopen in welk kostuum dan ook, je hoeft je nergens voor te schamen. Je bent vrij om jezelf te uiten en niemand zal je daarop beoordelen. Ik zie alleen wat negativiteit als het gaat om rivaliteit tussen de wat professionele cosplayers die heel veel tijd in hun kostuum stoppen, maar over het algemeen is de cosplay community (en alle andere bezoekers van conventies) heel fijn gezelschap. Iedereen is ontzettend open, je maakt met gemak een gezellig praatje met andere nerds en je kan makkelijk praten over je favoriete fandoms. Veel conventiebezoekers vinden het dan ook de leukste momenten van het jaar, het is echt een groot feest! Toegegeven, er kunnen altijd wel wat vreemde types rondlopen op een conventie, maar is dat niet overal het geval?

 

Conventies zijn voor mij echt een geweldige ervaring. Ik heb zo veel leuke dingen weten mee te maken op conventies. Ik heb zo veel coole mensen ontmoet op een conventie en met veel mensen heb ik ook vaak genoeg contact. De mooiste dingen kunnen ontstaan uit conventies, dus ik raad je zeker aan om eens te gaan. De komende tijd ben ik te vinden op Rotterdam Comic Con en Dutch Comic Con, daar heb ik echt heel veel zin in!

Bezoek jij wel eens een conventie?

1 reactie

  1. Ja absoluut. Jammer genoeg nog niet zo vaak als ik zou willen maar vorig jaar heb ik wel alvast genoten van zowel Elftopia als F.A.CT.S. en ik vond het heerlijk om mijn cosplay-outfits weer even boven te kunnen halen.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.