Wat ik in 2017 allemaal wil bereiken qua lezen

Mijn afgelopen boekenjaren waren echt gigantisch. In 2014 las ik 166 boeken, in 2015 steeg dit aantal zelfs naar 200 en in 2016 deed ik iets rustiger aan, maar las ik wel 116 boeken volgens Goodreads. In 2017 probeer ik de 100 boeken te bereiken, maar dat is eigenlijk niet het enige doel wat ik voor ogen heb voor dit jaar. Een bepaald aantal boeken lezen is een uitdaging voor jezelf, maar in 2017 hoop ik ook andere dingen te bereiken wat lezen betreft.

 

Even over die Reading Challenge

De maand januari is nog niet voorbij, maar ik kan waarschijnlijk al met zekerheid zeggen dat ik mijn doel van 100 boeken ga halen doordat ik ook veel manga lees de laatste tijd. Manga’s lezen wat sneller en aangezien deze ook op Goodreads staan, voeg ik ze altijd gewoon toe. Hierdoor zal ik sneller de 100 behalen, maar dat vind ik ook niet erg. Het haalt een bepaalde ”leesstress” van me af, waardoor ik niet gehaast ga lezen als ik even achter loop op mijn Reading Challenge. Daarbij kan ik mijn doel altijd nog bijstellen mocht ik daar zin in hebben. Het moet natuurlijk wel ontspanning blijven, maar daar kom ik later op terug.

Boeken Bingo’s

Madelon (The Book Diaries) heeft net zoals vorig jaar een ontzettend leuke Boekenbingo bedacht, wat een extra Reading Challenge is. Ik vind de challenge heel leuk, alleen ga ik hem nu nog niet doen. Ik wil juist aan het einde van het jaar zien of ik alle vakjes kan aanvinken met alle boeken die ik dit jaar heb gelezen. Er zitten namelijk genoeg vakjes in met een wat moeilijke opdracht, dus ik wil mij niet verplichten om een bepaald boek te gaan lezen omdat ik anders niet de bingo kan halen. Het zou juist leuk zijn als ik vol verbazing alle vakjes kan invullen aan het eind van het jaar!

Recensie-exemplaren en eigen boeken

Als blogger (en recensent bij Fantasywereld) krijg ik af en toe een boek opgestuurd. Dit is natuurlijk heel fijn om te hebben aangezien je toch veel tijd stopt in het recenseren en promoten van een boek. Daarbij kan het misschien ook wat stress opleveren als je eenmaal een grote blogger/vlogger wordt. Ik probeer in 2017 dat gevoel wat los te laten door afwisselend recensie-exemplaren en eigen boeken te lezen. Door het lezen van alleen maar recensie-exemplaren zit je toch met een soort gevoel van moeten, terwijl lezen juist ontzettend leuk is. Daarbij heb ik echt gigantisch veel boeken die ik nog niet heb gelezen (zelfs boeken van YALC 2015 heb ik ongelezen in mijn boekenkast staan…), dus ik wil ook meer tijd vrij maken voor mijn eigen boeken. 

Boekenseries uitlezen

Ik heb het idee dat ik de laatste jaren aan veel series ben begonnen, maar dat ik ze nog niet heb uitgelezen. In 2017 hoop ik juist wat meer series uit te gaan lezen, want er zijn genoeg boeken waarvan ik echt het einde wil weten, zoals de Engelfors-reeks, De Kraaien van Leigh Bardugo en Staalhart. Ook heb ik genoeg boekenseries in mijn boekenkast staan die ik nog niet heb gelezen, dus het lijkt me zeker fijn om eens een hele serie er doorheen te jassen. 

Vaak het wow-gevoel krijgen tijdens het lezen

Doordat ik de laatste jaren zo ontzettend veel heb gelezen, heb ik soms het idee dat boeken mij niet altijd volledig weten te grijpen. Veel boeken zijn echt heel goed, maar ze blijven mij op de een of andere manier niet helemaal bij. Dit heb ik dan een tijdje, totdat ik een prachtig boek lees dat mij helemaal omver weet te blazen. Boeken waarbij de personages mij volledig in het hart weten te raken, waarbij ik niet kan stoppen met lezen, waarin ik in de meest mooie wereld kom of waarbij ik volledig gesloopt raak als ik het uit lees. Dit gevoel had ik bijvoorbeeld bij Ik + Earl + de stervende Rachel, De appeltaart van hoop, Suzy en de kwallen, Half Licht, Vuurpreek, A Monster Calls, Nimona en Oog om oog (zet deze boeken allemaal even op je leeslijstje, je hebt ze nodig in je leven). Ik wil echt het gevoel hebben dat ik compleet in de ban ben van een boek, dus dat hoop ik ook dit jaar vaak mee te kunnen maken.

 

Dit zijn mijn leesdoelen voor 2017. Ik hoop vooral veel plezier te halen uit het lezen en te genieten van alle mooie boeken die ik ga lezen en die allemaal gaan uitkomen.

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Goeie doelen dacht ik zo 🙂

 2. Mooie doelen Joost! Ik heb juist wel een lijstje gekozen met onderwerpen waar nijn boeken aan moeten voldoen. Om juist even buiten mijn comfortzone te treden.

  1. Dat is ook een mooi streven! 😀

 3. Ik loop nu met het ‘Reading slump’-probleem wat ontzettend irritant is, aangezien ik nergens dunne boeken heb waarmee ik mijn achterstand van mijn challenge in kan halen. En manga’s heb ik helaas alleen in het Chinees, wat dus betekent dat ik daar meerdere dagen over doe per boek in plaats van een uur. 🙁
  En met dat wow-gevoel ben ik het helemaal mee eens, want de laatste tijd lijkt het alsof ik geen goede boeken meer heb gelezen. In ieder geval veel plezier met lezen! (En het halen van al die doelen!)

  1. Jij ook veel plezier en succes Kiki! 😀

  • Henrieke op januari 24, 2017 om 1:46 pm
  • Reageer

  Ik ga voor de dertig gelezen boeken op Hebban en op Goodreads voor vijftig omdat ik daar ook gelezen comics markeer als gelezen. Ik zit nu al op zes gelezen boeken en lig dus goed op schema. 🙂

  Dit jaar wil ik proberen echt flink door te lezen en geen dipjes meer toe te laten. Boeken die ik minder leuk vind probeer ik dus snel doorheen te lezen, zodat ik niet in een dip raak en weer door kan naar een leuker boek!

  Ik ben benieuwd hoe je ervoor staat aan het eind van het jaar.

 4. Goeiedag waar haal je de tijd vandaan om zoveel boeken te lezen in een jaar, respect! Misschien dat ik niet aan zo’n aantal kom omdat mijn Netflix verslaving groter is geworden dan mijn boekenverslaving…

  Ben benieuwd wat je dit jaar allemaal gaat lezen!

  1. Haha, heel veel plannen, dan lukt het nog prima om veel te lezen! Mijn Netflixverslaving wordt ook groter en groter, haha! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.