Wat te doen als je in Leiden bent

Deze Fanboy vindt het heerlijk om thuis lekker te lezen en series te kijken en de totale mensheid te vermijden, maar ik vind het ook tof als ik met vrienden naar een dagje door een stad wandel en als een flinke toerist loop te bekijken. Ik woon dichtbij Leiden en vind het ook een geweldige stad om door te struinen. Als Fanboy ga ik dan ook graag leuke winkels af, en die deel ik graag met jullie!

Leiden map De Beestenmarkt, het begin van je avontuur

P1050615

De Lido is één van de drie bioscopen in Leiden, hier draaien ze veel bekende films. Ook is op de Beestenmarkt genoeg plek voor je fiets en als je doorloopt kom je uit bij wat leuke restaurantjes.

Als je vanuit Leiden Centraal komt (op het station kan je meteen een bezoekje brengen aan de Ako) loop je rechtdoor de straat in. Als je eenmaal over een brug bent gegaan, kom je aan bij de Beestenmarkt (rechtsboven op de kaart). Dit is een plein, bekend van het plein waar Serious Request stond. Hier staat ook vaak de kermis, daarnaast staan er nog vele goedkope (MacDonalds) en lekkere eettentjes (Pannenkoekenhuis etc.). Ook kan je naar de film, want bij het plein staat ook de Lido, de bioscoop! Deze zie je hier ook boven op de foto. Het is echt een ideaal plein om aan het eind van je dag te gaan eten en erna een filmpje te pakken.

 

Als je aankomt bij de Beestenmarkt en meteen naar links doorloopt, kom je nog bij de Lakenhal (museum vol oude schilderijen) en de Leidse Schouwburg. Voor een dagje cultuur kan je hier dus een bezoekje brengen. In deze straat staat ook het Imperiumtheater, een klein theater waar ik soms ook een voorstelling heb met improvisatietheater!

P1050616

Haarlemmerstraat, winkelen als een malle Fanboy/Fangirl

Bij de Beestenmarkt steek je de brug over en ga je rechtdoor de winkelstraat in. De Haarlemmerstraat zit vol met winkels en restaurantjes. De foto’s hieronder zijn de winkels die ik meestal afga, maar dit is een klein stukje van alle winkels die er staan. Ook alle bekende winkels zoals Hema, C&A en Etos zijn er allemaal te vinden.

P1050617

Bij één van de eerste winkels kom je uit bij de Take it easy, een winkel vol met beeldjes, maar ook met coole zwaarden. Voor de dames zijn er allemaal elfjes, maar ook als je op zoek bent naar beeldjes van Griekse goden, dieren en DRAKEN is dit het juiste adres.

P1050618

Bij Boekenvoordeel zijn er niet heel veel echte leesboeken, maar wel veel boeken die je helpen met bijvoorbeeld tekenen (erg goedkoop, ik heb zeker een paar mangaboeken daar gehaald), spiritualiteit, koken, haken en reizen. Er zijn veel dvd’s te vinden en af en toe ook nog een goed leesboek. Hier zijn de boeken nooit echt heel duur en het is vaak zo dat er korting is, ik ga hier toch wel elke keer even rondneuzen.

P1050619

Voor games en consoles is de Haarlemmerstraat een perfecte plek, hier staat namelijk al vrij snel de CEX. Hier kan je veel series en games kopen, maar ook consoles voor de Wii, Nintendo DS en zelfs computers en mobieltjes worden hier verkocht. Veel tweedehands spullen (je kan hier ook je spullen verkopen), maar het is wel erg goedkoop en van goede kwaliteit!

P1050620

Toen ik met mijn neefje in Leiden was, sleurde hij me mee de Bart Smit in. Een hele… felle winkel, we kregen haast koppijn van alle kleuren in zo’n speelgoedzaak! Hier was wel een leuk schap, namelijk met spullen van Pokémon! Een grote Xerneas, Pokémonkaarten en zie het bovenste, handschoenen en een riem van Pokémon. Nou, daar had je me hoor. Ik vond het zo komisch, dus dit moest ik gewoon even op de foto hebben. Ik had gewoon bijna zin om deze twee spullen te kopen en me een echte Pokémontrainer te laten voelen!

P1050621

De tweede gamewinkel in de straat, deze staat bijna aan het einde van de straat, voor de stoplichten. Nedgame heeft een grote variatie aan games, erg leuk om doorheen te lopen!

P1050623

Als je bij de stoplichten naar links loopt, zie je ook nog de Game Mania, ook weer een goedgevulde gamewinkel! Hier staan ook veel oude spellen voor de Nintendo DS en Gamecube.

P1050624

Als je bij de stoplichten oversteekt, zie je ook Bokstijn Feestartikelen. Deze winkel zit vol spullen om te schminken of te verkleden, misschien handig voor de beginnende cosplayer? Er staan veel pruiken, kostuums en schmink. Ook zagen we (mijn neefje en ik) een erg grappig Batmankostuum, die man op de voorkant is echt heel trots met dat pak, hahaha! Kijk hieronder naar de foto van dit pak, ja je mag lachen.

P1050625

In het begin van de straat staat ook de Bagel and Beans met dit coole bord. Een aantal maanden terug zat er een tekening op van Gollum die een bagel vasthield, geniaal!

P1050642

 

De Burcht en omstreken

Rechts van de Haarlemmerstraat kan je de weg nemen naar de Burcht. Dit is een grote toeristische attractie in Leiden, aangezien je op de Burcht een groot uitzicht hebt op de stad. Er staan genoeg bordjes die de weg wijzen naar de Burcht, dus het is makkelijk te vinden. Het zit dichtbij de V & D. Je gaat een flinke trap op, maar je kan via de Burcht alles zien van Leiden! Gelukkig staan er ook wat bomen bij de Burcht voor de nodige schaduw en eromheen kan je ook een plekje vinden op het gras voor een lekkere picknick.

P1050627 P1050628 P1050629

 

Als vanaf de Burcht naar rechts loopt en richting de V&D gaat, kom je ook nog langs een coole stripwinkel, waar je veel graphic novels en manga kan vinden.

P1050626

 

De Breestraat, de straat voor de boekennerd

De Breestraat staat vol met boekenwinkels. Als je uit de V&D loopt, steek je de straat over en je bent klaar voor alle boekhandels! Ik loop meestal helemaal naar links waar ik begin bij de Kler en dan de hele straat terug afga.

P1050631

De Kler is wel de grootste boekhandel in de Breestraat, met een aparte hoek voor Young Adult boeken (best veel!), zelfs nog een boekenkast met Engelse YA. Aan de achterkant van de winkel zijn er nog tweedehands boeken, waarvan ook een kast met fantasyboeken.

P1050632

De tweede stripboekenwinkel, hier zijn ook wat gewone boeken, maar vooral strips, graphic novels, manga en tijdschriften. Voor de Marvelliefhebbers is dit een geweldige winkel!

P1050635

Boekhandel Stockum heeft een eigen kamer met YA, maar ook wat Engelse boeken waaronder veel fantasy!

De Kooyker is verhuisd en is nu veel kleiner, maar er staan nog genoeg leuke boeken in deze winkel.

P1050640

De Slegte is ook kleiner geworden, maar heeft soms nog wel wat afgeprijsde leuke boeken tussen zitten, maar je moet wel even goed zoeken.

P1050641

 

De Mayflower Bookshop heeft veel oude boeken en tweedehands boeken. Tip: ga goed de linkerkant af van de boekenkasten tot aan de kassa, daar zitten af en toe nog mooie boeken tussen!

 

Na de Mayflower Bookshop kan je doorlopen naar Trianon, de andere bioscoop met een hele mooie grote zaal. Even doorlopen en uiteindelijk naar rechts en je kan weer teruglopen naar de Beestenmarkt! In Leiden ben je zeker een flinke middag wel zoet, dus zeker een mooie stad om te bezoeken! Het is niet al te groot en nog lekker ouderwets, zeker alle leuke grachtjes zijn geweldig om te zien! Daarbij is het Leidse volk ook heel fijn en is de sfeer gewoon zo goed. Ga je eens naar Leiden toe? Dan kan je misschien nog wel mij zien rondlopen in één van deze winkels, want ik ga maar al te vaak om te genieten van Leiden.

 

Ben jij al eens in Leiden gegaan, wil je gaan of heb je nog leuke tips? Laat het gerust achter in de reacties!

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik ben vooral van de musea.

    1. Die heb je er ook Emmy! Naast de Lakenhal heb je nog het Volkenmuseum, Naturalis en ook een museum over Japan! 🙂

  2. Omfg. Ik wist helemaal niet dat ze tóch nog van die Pokémon verkochten bij de Bart Smit?! Ofja, bij de Intertoys. Daar haalde ik ze vroeger. Maar wut. Het is wel stom dat ze niet in losse ballen zitten, zoals ze vroeger bij de kassa lagen. Zodat je niet kon zien welke erin zat. En dan helemaal geïrriteerd raken als je wéér dezelfde had… Wacht, volgens mij hebben wij het hierover gehad toen we in Leiden waren, of niet? Woa. Ik weet het niet meer.

    Maar psst. Is dat nou die Game Mania waar wij in zijn geweest? Want volgens mij zat die middenin die lange straat. Niet op de hoek ergens. Volgens mij heb je de oude Game Mania op de foto gezet, ghèhè xD

    1. Haha, ja we hadden het er inderdaad over. Die Game Mania op de foto is in Leiden, wij zijn naar degene in Katwijk geweest haha 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.