YA BOEKVERSLINDERS Leesclub over Carve the mark bij Silvester Boek en Spel

Leesclubs komen steeds vaker voor in Nederland. Ik vind het maar al te leuk om leesclubs te bezoeken en om te praten over vele toffe YA-boeken. Afgelopen vrijdag was er een leesclub in Zoetermeer. Voor mij misschien niet de meest ideale locatie qua reistijd, maar toch leek het me leuk om langs te gaan en Carve the mark te bespreken. Een goede keus, want de YA BOEKVERSLINDERS Leesclub was ontzettend leuk!

 

Om half 5 konden de lezers van start gaan, dus Esmee (Leesmee) en ik gingen al vroeg naar de boekhandel toe. We werden verwelkomd met (veel!) hapjes en drankjes en al snel druppelden andere YA-lezers binnen. De catering was in ieder geval ontzettend goed geregeld, er was genoeg voor iedereen! Daarbij zat de tafel lekker midden in de boekhandel en had ik nog een uitzicht op de YA-boekenkasten, wat een boekenwurm uiteraard enorm kan waarderen.

De invulling van de leesclub vond ik ook ontzettend leuk. Er waren formuliertjes meegenomen waarmee we Carve the mark goed konden bespreken. Zo moesten we meteen in het begin onze mening opschrijven over het boek zonder met anderen te hebben gesproken. Stuk voor stuk vertelden we onze beoordeling en de plus- en minpunten van het boek. De meningen waren zeker verdeeld onder de deelnemers. Het aantal sterren verschilde van 2 tot 4 sterren, dus er was genoeg te bespreken! Hoewel de meningen verdeeld waren, kon iedereen elkaars visie wel begrijpen en verliep de hele discussie heel fijn, de sfeer was echt heel prettig!

Er waren van te voren wat discussiepunten waar we over konden discussiëren. Zo was er rond de tijd van de aanloop naar Carve the mark grote ophef omdat het boek discriminatie zou bevatten. De hele leesclub vond deze kritiek behoorlijk overdreven. Iedereen had ook zeker niet het idee dat er discriminatie te vinden was in het boek en we hadden vooral het idee dat de hele ophef heel Amerikaans was, omdat alles werd overdreven en er te snel conclusies werden getrokken. Ook was dat zo met de chronische pijn. Een van de hoofdpersonages lijdt aan chronische pijn, maar dat is ook haar ”gave” omdat ze andere mensen daarmee pijn kan doen. Dat dit aanstootgevend zou kunnen zijn voor mensen met chronische pijn vonden we ook overdreven, aangezien de ”gave” eerder wordt beschreven als vloek en aangezien Veronica Roth ook chronische pijn heeft, dus ze weet waar ze over schrijft. Tot slot besproken we of het boek niet te gewelddadig was, maar ook dat vonden we zeker niet.

De pluspunten van het boek was vooral de schrijfstijl, omdat Roth heel mooi alle locaties kon beschrijven. Wel zou je echt een fantasyliefhebber moeten zijn, zodat je het complexe universum snapt. Hierbij hielp gelukkig de mooie kaart en boekenlegger bij, waarop je alle planeten kan zien waar het verhaal zich afspeelt. Wel hadden sommige lezers wat moeite met de verschillende termen en namen, die soms wat moeilijk uit elkaar te houden waren. De mensen die het boek twee sterren gaven vonden het begin te traag en ze vonden het boek tegenvallen ten opzichte van Divergent. Ik zei dat het wel heel moeilijk was om te tippen aan Divergent, aangezien dat een enorme hype was waardoor er veel meer YA-lezers bij kwamen. Deze twee series zou je dus niet met elkaar moeten vergelijken. Ook werd het idee geopperd dat Veronica Roth een synoniem zou kunnen gebruiken zodat mensen niet meteen Carve the mark zouden vergelijken aan Divergent.

Na het bespreken van Carve the mark hadden we het ook nog over vloggen. BookTuben word namelijk steeds bekender, maar de meningen waren onder de lezers wat verdeeld. Vlogs zijn leuk, maar alleen als ze lekker energiek en snel zijn. Ook moet er wat humor in zitten om het leuk te houden, want een vlog kan al snel statisch worden. We kregen hierbij een kleine opdracht waarin we in groepjes een kort filmpje maakten over Carve the mark. Elk groepje had een andere invulling gegeven aan hun filmpje, wat heel leuk was om te zien!

De YA BOEKVERSLINDERS Leesclub was een groot succes. Het sfeertje was gezellig, het boek werd in detail besproken, iedereen kwam aan het woord, er was lekker veel eten en drinken en door de kleine vlogopdracht was de leesclub behoorlijk interactief. De volgende keer gaan we Het geheugenboek bespreken, een boek waar ik al veel lovende dingen over hoor. Hoewel Zoetermeer voor mij niet de ideale locatie was door het vele reizen, vond ik de leesclub meer dan waard. Ben jij benieuwd een volgende editie van de leesclub? Houd dan zeker de pagina van Silvester Boek en Spel in de gaten, wie weet zie ik je dan de volgende keer!

Hoe vond jij Carve the mark?

2 reacties

  1. Ik ga mee voor de kersen de volgende keer.

    1. Ben ik niet goed genoeg voor je Ellis? :'(

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.