Yalfest2017 was legendarisch en ik hou nu nog meer van boeken

Als je de afgelopen weken recensies van mij las, merkte je wellicht al dat ik vaak de term ”Yalfest” noemde. Dit is een groot festival op het gebied van Young Adult boeken. Vorig jaar was de eerste editie en die vond ik al heel leuk, dus ik kon niet wachten op de tweede editie. Zondag was het zover. Ik ging richting Aalsmeer voor Yalfest, een dag die ik echt nooit meer ga vergeten.

 

Yalfest2016 was al leuk, maar er waren ook zeker opmerkingen. De locatie was niet heel groot, er waren niet genoeg stoeltjes voor het hoofdprogramma en sommige bezoekers misten nog dat momentje met hun favoriete auteur. Dit jaar is er zo ontzettend goed geluisterd naar alle feedback, dit jaar is het echt nog beter geworden!

Ten eerste vond ik de locatie echt perfect. De locatie was studio Aalsmeer, wat goed te bereiken was met het openbaar vervoer (vanaf Hoofddorp kon je een bus pakken die gewoon stapte voor de ingang, ideaal! Ook laat in de avond reden er nog bussen, dus je had zekerheid dat je gewoon thuis kwam. Daarbij was de locatie veel groter dan vorig jaar, waren er verschillende ruimtes waar je heen kon, was er voor iedereen ruimte en er waren ook genoeg zitplekken voor als je even niet meer kon staan. Daarbij was er een grote zaal met fijne stoelen voor iedereen! 

Bij binnenkomst kreeg je een bandje en kon je je jas/koffer/tas inleveren bij de garderobe. Hiervoor moest je eerst voor betalen, maar achteraf kreeg je gewoon je geld terug! Gratis garderobe, wat een feest. Al snel liep ik nog met andere bloggers (zoals Anouk van Books and Brains die ik die dag ontmoette en waarmee ik gezellig heb kunnen praten over Rotterdam en boekevenementen) door de ruimte heen, kregen we gratis thee en een brownie (zo lekker) en liep ik nog langs alle stands vol met leuke boekenmerchandise. Ook stond er een stand met ARC’s (ongecorrigeerde leesexemplaren), namelijk eentje boek van Blossom Books en eentje van Best of YA. Ik kocht (voor maar 2.50) een ARC (die je kan zien in mijn Yalfest Haul) en al snel konden we naar het theater gaan voor de auteursinterviews en een Q&A. Ook was er een stand met allemaal gratis goodies die je kon halen, zoals posters, boekenleggers en meer. 

En wauw, die Q&A was toch zo leuk. Bart Boonstra kwam weer het hoofdprogramma presenteren en ik zag duidelijk wat voor progressie hij had gemaakt. Hij had bijna alle boeken gelezen en sprak veel met de auteurs. Zo sprak hij met alle auteurs over boekevenementen en of deze verschilde met andere landen (antwoord: deze is vele malen leuker), hoe belangrijk lezen in je eigen moedertaal is en dat vertalingen echt fantastisch zijn en hoe de auteurs in een bepaald ritme of met bepaalde gewoontes schrijven. Ook werd er gesproken over recensies en of de auteurs dit lezen en hoe ze met kritiek omgingen. De antwoorden van de auteurs waren zo leuk. Vooral Lesley Livingston was zo hilarisch, zij vertelde bijvoorbeeld dat ze na het horen van een kritische recensie een personage uit haar boeken vermoordt, wat een geweldige vrouw is dat zeg! Daarbij maakte David hele gevatte opmerkingen, alle auteurs straalden echt en ze wisten met elkaar een hele leuke conversatie te starten! Je merkte echt dat de auteurs al een flinke vriendengroep zijn geworden binnen die korte tijd, de sfeer zat er dik in!

 

Na het hoofdprogramma was het tijd voor de lunch en kon je nog vrij rondlopen. Vorig jaar hadden we allemaal simpele lunchpakketjes, nu stonden er allemaal kraampjes en kon je zelf halen wat je maar wilde! Zo at ik een overheerlijke wrap met kip en paprika. Hoewel de rijen voor bepaalde kraampjes wat krap waren, zorgde dit gelukkig niet voor veel problemen en zodra de meeste mensen eten hadden, was iedereen goed verspreid. Je kon nog gebruik maken van bepaalde activiteiten zoals het zetten van een tijdelijke tattoo, een portret laten tekenen en meer, maar daar was ik helaas niet aan toegekomen. 

De eerste signeersessie ging al snel van start, ik liet De kids of appetite signeren bij David Arnold. Wat een leuke man is dat zeg! Hij herkende me nog en ging met mij op de foto. De auteurs waren verdeeld over verschillende ruimtes en de rij ging best snel. Victor Dixen had wel een rij waarop je lang moest wachten, maar hij nam wel voor iedereen de tijd en maakte graag een persoonlijk praatje met je. 

Na de signeerronde was het tijd voor de masterclasses die werden gegeven. Zo deed ik de masterclass debuteren en kreeg ik van Wilem Bisseling genoeg informatie over het agentschap en het debuteren van je boek en hoe dat precies in zijn werk gaat. Het was alleen wat demotiverend, aangezien hij aangaf hoe moeilijk het was om je boek uit te geven. Een van de duizend manuscripten die hij jaarlijks binnen krijgt wordt uitgegeven, dat is echt bizar weinig! 

Daarna was het tijd voor een pauze, om daarna door te gaan met de tweede signeerronde. Tijdens het trekken van loodjes won ik (uiteraard) weer wat, ik kon als eerste mijn boek door Gena Showalter laten signeren! Doordat ik niet al in de pauze vooraan in de rij kon staan was dat niet gelukt, maar zodra ik in de zaal was mocht ik meteen naar voren lopen. Ik signeerde mijn boek en maakte nog een foto met Gena, ze is wel ontzettend aardig zeg! Onze foto wordt wel deels in beslag genomen door een vinger die mij wil pletten haha, maar dat maakt niet uit. 

Aangezien ik even moest wachten voordat ik aan het tafeltje kon staan van Gena, had ik mijn auteursigneeronderbroek laten signeren bij David Arnold. Becky Albertalli (een van zijn schrijfmaatjes) had als eerste de onderbroek gesigneerd, dus zijn handtekening moest erbij! Hij vond het heel grappig, maar ik moest wel zweren dat ik de onderbroek nog nooit aan had gedaan, haha! 

Na Gena had ik vrije tijd. Ik kletste veel met andere lezers en besloot in de rij te staan voor Amy Ewing. Ik had eerst geen boek van haar, maar ik kocht snel Opgesloten (haar novelle) en liet deze signeren. Ik vertelde haar hoe verrast ik was door The Jewel, want dat boek is zo veel leuker dan verwacht! Ze was ook heel gezellig en zei zeker geen nee tegen een selfie. 

Hierna had ik het al vrij rustig, dus ik heb nog gekletst met wat bekenden en wat bloglezers. Ik vond het echt HEEL LEUK om bloglezers te spreken en die vertelden dat ze blij waren dat ik hen had overgehaald om naar Yalfest te komen. Op boekevents merk je dat je blogjes zo worden gewaardeerd, daar doe je het als blogger voor! Na het vele socializen (wow, kunnen boekennerds dat? ja) was het tijd voor de afsluiting en kon iedereen de auteurs vaarwel zwaaien. Het dagprogramma was afgelopen, maar ik had een kaartje voor het avondprogramma, dus ik kon nog even door!

Daarbij merkte ik op hoeveel jongens er waren ten opzichte van vorig jaar. Mannelijke lezers, jullie zijn lekker bezig! Veel jongens kwamen ook echt uit zichzelf en kletsten veel over hun favoriete boeken, wat ik maar al te graag aanspoor. Erg gaaf om te zien dat events zoals Yalfest ook in de smaak vallen bij de mannelijke lezers. We waren dan wel in de minderheid (wat voor sommige jongens denk ik ook juist een pluspunt is, haha), maar we waren wel flink aanwezig, ontzettend vet! 

We kregen allemaal patatjes en een snack als avondeten. Helaas was de studio zelf niet heel goed met de catering, want sommige mensen moesten ontzettend lang wachten tot ze eten kregen. Erg jammer, maar daar kon de organisatie van Yalfest niks aan doen! Als goedmakertje kregen we een consumptiebon voor een drankje tijdens de avond, wat heel fijn was! Tijdens het eten konden sommige dames zich nog op laten maken, aangezien de avond heel chique zou zijn. We gingen allemaal in een hele nette zaal met een piano waarbij een deelnemer van The Voice of Holland optrad, namelijk Kim de Boer, wat was dat leuk! Tussen het dansen door liepen de auteurs ook vrij rond door de zaal, maakten ze met vele mensen een praatje en heb ik ook met veel andere Yalfest-bezoekers gesproken. Het was zo gezellig! Rond half tien was het programma afgelopen en kon ik heel moe, maar heel voldaan naar huis.

Yalfest, wat was het toch een geweldige dag. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe gezellig het was om omringd te zijn door allemaal mensen die van boeken houden. Ik heb nu nog meer zin om boeken te lezen en nog actiever te zijn in de boekblogwereld (en moet je nagaan, dat ben ik volgens mij al flink). Net als vorig jaar liep ik rond met mijn free akward fanboy hugs (waarbij awkward verkeerd is geschreven, vet ongemakkelijk) om mijn record van 50 knuffels te verbreken, dat is me ook gelukt met 53 knuffels! Alle auteurs van Yalfest waren geweldig gezelschap, de hele dag was goed gevuld en iedereen was zo aardig, ik heb haast niks op te merken! Ik hoop ook maar al te graag dat Yalfest2018 snel wordt aangekondigd en dat we volgend jaar weer wat geweldige auteurs naar Nederland kunnen halen. Yalfest2017, een dag om nooit te vergeten.

Was jij ook op Yalfest, vond je het ook net zo leuk als ik?

7 reacties

2 pings

Naar het reactie formulier

  • nickyvbezouw op april 24, 2017 om 1:32 pm
  • Reageer

  Yalfest was echt geweldig, misschien wel een van de leukste dagen ooit! Ik heb zo erg genoten en ik was omringd door mensen die mijn liefde voor boeken lezen! Ik liep als een gelukkige boek nerd het gebouw uit 🙂

 1. Ah dit klinkt echt heel erg leuk! Misschien toch maar kaartjes kopen volgend jaar.

 2. Jaaa je hebt je record verbroken haha! Ik vond het ook echt een hele gezellige dag 😀

 3. Jaaaaa wat was het weer leuk! 😀

 4. Ja het was zo leuk! Trots dat je je record hebt verbroken haha 😉

 5. dat bord, so cool!! XD vind het wel grappig dat het fout geschreven staat :p écht awkward hehe~

 6. Het was echt geweldig! Ik ben ontzettend blij dat ik gegaan ben 😀

 1. […] verslagen van Yalfest 2017 | Booknuts – Favoritez – Live the Book Life – Nerdy Geeky Fanboy – Oh My Book – ReadInge – Reading Traveler – Read, Watch, Avoid – […]

 2. […] van Yalfest 2017 | Booknuts – Favoritez – Live the Book Life – Nerdy Geeky Fanboy – Oh My Book – ReadInge – Reading Traveler – Read, Watch, […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.