3PAK, de korte verhalen voor Literatour 2017

De Literatour is weer aan de gang, de boekenweek voor jongeren. Ter gelegenheid van deze week is 3PAK verschenen, drie korte verhalen van Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp. Vorig jaar vond ik 3PAK al een succes, maar was dit jaar het boekje ook goed?

 

3PAK is een mooie bundel van drie bijzondere verhalen die ik erg goed vind passen bij de trends rondom de YA-wereld, namelijk diversiteit. Zo gaan alle drie de verhalen over een bevolkingsgroep in Nederland die een minderheid vormen. Er wordt over vooroordelen gesproken en ik vond het heel fijn dat de schrijvers de diversiteit in hun verhalen hebben gestopt.

Het eerste verhaal is Dilemma, waarin Lennard twijfelt aan zijn goede vriend Youssef. Ze wonen allebei in Drenthe en Youssef is de enige Marokkaan daar op school. Lennard is een enorm buitenbeentje, dus ze kwamen automatisch bij elkaar als vrienden. Lennard merkt alleen dat Youssef door alle terroristische aanslagen zich anders gedraagt. Hij is bang dat Youssef radicaal gaat worden, zou hij dit moeten stoppen en zo ja, hoe? Een verhaal dat zich echt richt op de actualiteit.

De bundel gaat door met Witte Donderdag, waarin David en Mohamed, twee medewerkers bij de Albert Heijn in Amsterdam, cocaïne vinden in het magazijn. Mohamed is een rustige jongen en een fanatieke lezer, maar wordt gedwongen door David om met hem mee te gaan om de drugs te verkopen voor veel geld. Hierin zie je veel van de multiculturele samenleving en hoe verschillende achtergronden zich verhouden tot elkaar. Daarbij was het einde erg spannend, zeker een mooie toevoeging aan 3PAK!

Tot slot hebben we Zwarte flamingo van Elfie Tromp, waarin Emma woedend is op alle mannen. Zelfs op haar beste vriend Karim, die op de een of andere reden in het ziekenhuis ligt door Emma. Wat is er precies gebeurd? Emma is een lesbienne en stoort zich aan de manier waarop ze wordt behandeld door mannen. Een eerlijk en hard verhaal met veel emotie wat mij zeker heeft verbaasd. Hierin is de diversiteit betreft seksualiteit erg zichtbaar, waardoor alle drie de verhalen diversiteit uitstralen op meerdere vlakken.

 

3PAK van 2017 is naar mijn idee een succes. De verhalen zijn goed geschreven, kort maar krachtig! 3PAK is gratis te krijgen bij boekhandels, bibliotheken en meer. Probeer hem zeker te halen tijdens de Literatour, want deze verhalen zijn zeker de moeite waard om te lezen! Ik vind het mooi dat vele diverse groepen zijn belicht in het boekje, ik hoop dat het ook meer jongeren aan het lezen gaat zetten.

Heb jij 3PAK al gelezen, wat vond je ervan?

2 reacties

  1. Ik wachtte al op een blogpost over 3PAK. Mooi dat je zo positief bent. Ik vond het vorig jaar ook leuke verhalen, dus ga kijken of ik ‘m dit jaar weer kan vinden 🙂

    1. Alvast veel leesplezier! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.