Animerecensie: Blue Period – Seizoen 1

Ik ben erg blij met het feit dat Netflix steeds meer anime online zet, want zo wordt anime bekend bij een veel groter publiek. Een nieuwe anime op dit streamingsplatform is Blue Period, die wekelijks een nieuwe aflevering kreeg. Deze anime richt zich vooral op kunst en schilderen, en ik was heel benieuwd hoe ze dit zouden benaderen. Is deze Netflix-anime zo kunstzinnige genoeg dat je het een kans moet geven?

Yatora Yaguchi is een middelbare scholier in een vriendengroep waar weinig ambities zijn. Yaguchi doet zijn best op school, maar heeft nog niet de passie gevonden waar hij naar verlangt. Dat verandert wanneer hij zijn emoties rondom de wijk Shibuya schildert voor school, en zijn werk wordt door klasgenoten geprezen. Yaguchi pakt het schilderen en tekenen op, en heeft de droom om op de Tokyo University of the Arts te komen. Deze universiteit neemt alleen 1 op de 200 studenten aan, en heeft Yaguchi wel het talent om op deze universiteit te komen?

Bron: Netflix

Blue Period is een vrij rustige, maar mooie anime die het pad volgt van de creatieve Yaguchi en zijn droom om kunstenaar te worden. Door zijn kunstproject op school heeft hij helemaal de smaak te pakken, maar merkt hij al snel dat de concurrentie moordend is. Als hij echt in de kunstacademie terecht wil komen, moet hij veel oefenen en zichzelf verbeteren in het maken van kunst. Kleurgebruik, thematiek, compositie, contrast, kunstbenodigdheden en het creatief gebruiken van materialen, het zijn allemaal dingen die hij moet leren. Hij volgt extra klassen en leert andere kunststudenten kennen, die ook net als hem grote ambities hebben. Als kijker volg je goed het pad dat Yaguchi volgt, en begin je ook meer interesse te krijgen in kunst. De kunstwerken hebben ook een andere tekenstijl dan de anime zelf, waardoor je merkt dat de makers ook extra creatief waren om diverse kunst te tonen.

Bron: Anime News Network

Kunst maken is prachtig als je er goed in bent, maar je merkt de enorme druk die Yaguchi en zijn klasgenoten ervaren. Er is veel concurrentie en de kunstacademie is zeer selectief, dus het zou zo maar gebeuren dat je eerste inschrijving niet eindigt in een studentenleven als kunstenaar. Het vergt veel van je om in de kunstacademie te komen, zowel fysiek als mentaal. Iedere klasgenoten heeft zijn of haar eigen problemen, de diversiteit in de leerlingen is hoog en daardoor ontdek je veel verschillende ervaringen. Ook is er een crossdresser aanwezig in de anime, die erg struggelt met zijn identiteit en zijn reacties van familie. Het is misschien niet de juiste representatie die nodig is, maar het is wel een grote stap voor de Japanse markt om een crossdresser af te beelden in een serie. Het gedrag van Yaguchi kan soms alleen wat storend overkomen, maar achter zijn ietwat lompe gedrag vertoont hij ook veel emoties en genegenheid voor zijn naasten.

Blue Period is een interessante anime die veel aspecten van kunst behandelt, en laat ook de heftige kant zien van het kunstenaarsleven. Pubers die keihard moeten werken en origineel moeten blijven zodat ze een plek krijgen bij de kunstacademie, wat de anime goed belicht. Hoewel Yaguchi iets sympathieker mag worden, ben ik wel erg benieuwd naar een tweede seizoen. Ik raak zo niet uitgekeken op kunst! Blue Period krijgt van mij een kunstzinnige 7.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.