Animerecensie: Japan Sinks 2020

Maandelijks kijk ik naar de nieuwe films en series die uitkomen op streamingsplatforms en de bioscoop, zo zag ik afgelopen maand dat Japan Sinks 2020 zou verschijnen, een anime waarin Japan wordt bedreigd door vele aardbevingen. Dit zou van de maker zijn van Devilman Crybaby, die ik zelf niet had gezien. Ik ging dus zonder al te veel verwachtingen in de anime, niet wetende dat de gruwelen van een natuurramp erg goed in beeld worden gebracht…

Bron: IMDb

Japans Sinks 2020 is gebaseerd op een boek en gaat over een familie die een aardbeving meemaken, eentje met heftige gevolgen. De vader is Japans, de moeder komt uit de Filipijnen. Ze hebben twee kinderen: Ayumu (een sportief meisje van veertien) en Go (een jongen die door het gamen redelijk wat Engels kan). Na de aardbeving weet de familie gelukkig nog bij elkaar te komen, maar zijn de natuurrampen niet voorbij. Japan dreigt te zinken, en een uitweg naar het vasteland is niet gemakkelijk te vinden. De familie trotseert vele gevaren, waarbij slachtoffers gemakkelijk worden gemaakt. Je moet gewoon niet gehecht raken aan personages, want de één na de ander legt het loodje. Zeker de eerste paar afleveringen zorgden ervoor dat ik met een geschokte blik en opengeslagen mond naar het beeldscherm staarde. Natuurrampen zijn verschrikkelijk, wat je goed merkt door ook alle doden die erdoor veroorzaakt worden. Op het begin vond ik dit heel willekeurig en niet logisch overkomen, maar enige sterftegevallen op het einde weten je wel te raken.

Bron: IMDb

Nu moet ik zeggen dat ik halverwege het seizoen (die bestaat uit tien afleveringen van elk 25 minuten) wat aan het afhaken was. Na een paar afleveringen komt de familie bij een hele gekke plek, die niet klopt bij de verwachtingen die je hebt bij een serie over natuurrampen. Hierdoor vielen een paar afleveringen erg buiten de toon, maar uiteindelijk raakt de serie weer op het juiste pad en waren ze weer pakkender. Vooral de laatste afleveringen zijn erg emotioneel en je leeft dan veel meer mee met de personages. Wel kan je erg wantrouwig zijn tegenover bepaalde personages, en is een deprimerend gevoel tijdens het kijken van deze anime geen zeldzaamheid. De toekomst is niet bepaald rooskleurig neergezet voor de personages, waardoor het op sommige momenten aanvoelt alsof er echt geen uitweg in zicht is. Ook kan je veel wantrouwen hebben bij bepaalde personages, een paar kon ik absoluut niet peilen en achteraf heb ik nog steeds wat vraagtekens.

Japans Sinks 2020 is niet voor iedereen weggelegd en om echt een voldaan gevoel te hebben bij deze anime, zou je echt even jezelf moeten slepen door een paar gekke afleveringen halverwege de serie. De animatie kon op sommige momenten ook iets strakker, maar het einde zorgt wel voor de nodige emotionele lading waardoor deze serie wel een redelijke serie is als je vaak verrast wilt worden. Japan Sinks 2020 krijgt van mij een 7!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.