Animerecensie: Komi Can’t Communicate – Seizoen 1

Netflix brengt steeds meer anime uit, en Komi Can’t Communicate is een anime waar ik eerst weinig van verwachtte. Dit is een adaptatie van een manga die al lange tijd uit is, en nu hebben ze de sprong gewaagd en een eerste seizoen uitgebracht. In deze anime probeert een jongen ervoor te zorgen dat zijn klasgenoot honderd vrienden krijgt, alleen is er een probleem… Komi durft niet te communiceren! Is deze anime beter dan verwacht?

Bron: Netflix

Tadano is een normale jongen die geen opvallende persoonlijkheid is tijdens zijn middelbare school. Op een dag komt Komi naast hem zitten, het meest mooie meisje van de klas. Tadano voelt zich verlegen naast deze schoonheid, maar hij komt erachter dat hierachter een erg bange Komi schuilt. Komi vindt het heel eng om sociaal contact te leggen, en ze durft zelfs niet te praten. Via een krijtbord na de les weten de twee met elkaar te praten, en vertelt Komi dat ze ondanks haar communicatieangst graag honderd vrienden wil maken tijdens haar tijd op de middelbare school. Tadano besluit haar te helpen, en wordt daardoor ook haar eerste vriend. Kunnen ze de honderd vrienden aantikken?

Komi Can’t Communicate is een aandoenlijke en grappige serie met een subtiele serieuze ondertoon. Tadano probeert het mooiste meisje op school te helpen met het maken van vrienden, wat zij maar al te spannend vindt. Praten doet ze nauwelijks, ze schrijft meestal alles op papier. Op deze manier vrienden maken is niet makkelijk, maar Tadano brengt een helpende hand. Het is heel komisch om te zien dat klasgenoten Komi toch adoreren, zelfs als ze helemaal vastloopt en niks durft te doen. De manier waarop mensen de communicatie (of het gebrek eraan) te interpreteren als iets perfects verveelt niet, en het is juist zo verwarmend dat Komi ondanks haar sociale angst vrienden weet te maken. Daarbij zijn de vrienden die ze maakt heel divers. De ene is een flapuit, de ander is stoer en er zitten zelfs wat personages in die Komi iets te veel adoreren… Door die overdreven adoratie kan de serie een tikkeltje te veel vallen in fanservice, maar dit is nog vrij beperkt.

Naast alle humor en de veelzijdige personages, merk je wel dat de makers niet lacherig doen over mensen die social anxiety hebben. De serie laat zien dat de mensen die dit hebben moeite hebben met sociale interacties, maar dat het niet betekent dat ze geen sociale contacten willen hebben. Elk klein stapje die Komi maakt in communicatie juich je toe, ze weet een heel sympathiek personage te zijn die je alle vrienden op de wereld gunt. Tadano is daarbij heel gewoontjes, maar zijn support richting Komi is een enorme houvast voor haar. Daarbij toont de anime typische momenten uit het leven van een middelbare scholier, zoals uitjes naar de stad, het zwembad en een schoolfestival.

Komi Can’t Communicate heeft mij positief verrast, en Netflix komt in april al met een tweede seizoen! Het eerste seizoen is maar twaalf afleveringen, dus is heel makkelijk om doorheen te komen. Een luchtige anime met aandoenlijke hoofdpersonages en een hoop humor, zonder het belachelijk maken van sociale angsten. Die luchtigheid en de diversiteit in personages maakt de anime kleurrijk, en ik kijk maar al te graag het tweede seizoen als die uitkomt! Mocht je om de zoveel tijd willen genieten van een grappige maar lieve anime, ben je bij Komi Can’t Communicate bij het juiste adres.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.