Animerecensie: Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation – Seizoen 1

Ik ben een groot fan van het Aniway magazine, een tijdschrift over Japanse (pop)cultuur. In de 64ste editie werd onder andere de anime Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation behandeld, een anime onder het isekai-genre. De animatiestijl sprak me al vrij aan, en aangezien deze anime gratis is te bekijken op Wakanim, besloot ik het een kans te geven. Is deze serie een parel onder de isekai-anime, of kan je deze beter skippen?

Bron: Wallpaper Abyss

In Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation wordt een Japanner opnieuw geboren, maar dan in een fantasiewereld. In zijn vorige leven was hij een perverseling die zich opsloot in zijn appartement, en was zijn levende vrijwel nietszeggend. Wanneer hij een paar middelbare scholieren redt wanneer een vrachtwagen op hen afstormt, komt hij zelf te overlijden. Hij wordt weer wakker als Rudeus Greyrat, een baby die opgroeit in een fantasywereld. Zijn vader is een sterke krijger in het dorp waar hij woont en naast zijn moeder is er nog een dienstmeisje. Hij is dan wel een baby, maar heeft zijn geheugen overgehouden van zijn vorige leven, waardoor hij als een vrij pervers mannetje het onschuldige jongetje kan uithangen. Wanneer hij eenmaal ontdekt dat hij magie kan hanteren, besluiten zijn ouders een leermeester voor hem te zoeken zodat hij opgeleid kan worden tot magiër.

Bron: Filmaffinity

Hierbij begint een avontuur waarin een perverse man opgroeit als een jongen die wel talent heeft voor bepaalde dingen, iets wat hij totaal niet meemaakte in zijn vorige leven. Hij werd veel gepest en werd daardoor een hikikomori (iemand die niet meer zijn/haar huis uit komt), en werd door die negativiteit juist een perverse en vervelende man. Nu hij Rudeus Greyrat is merk je dat op het begin nog wel door zijn perverse opmerkingen en het opzoeken van seksuele situaties, maar hij groeit door de serie heen en merkt dat zijn gedrag niet tot mooie dingen gaat leiden. Hij vindt een passie, heeft liefdevolle mensen om hem heen en kan zijn angst betreft de buitenwereld steeds meer bedwingen. Je moet even over die perverse gedachte heen stappen, want als je dat achter je laat is het een interessante kijk op het isekai-genre en geniet van het verhaal en de personages.

De animatiestijl is naar mijn idee topwerk. Veel details, prettige kleuren en een verscheidenheid aan personages. De worldbuilding wordt strak neergezet omdat je in delen steeds meer informatie krijgt, waardoor je niet wordt overrompeld door allemaal feiten en uitleg over de fantasy-aspecten in het verhaal. De spanning zit er ook redelijk in, helemaal als Rudeus halverwege het seizoen erachter komt dat de wereld echt niet zo rooskleurig is als hij in eerste instantie dacht. Hij belandt uiteindelijk in een avontuur waarin hij zijn kracht moet inzetten, hoewel ik deze verhaallijn nog wat warrig vond. Gelukkig komt seizoen 2 eraan, zodat de weg die hij bewandelt duidelijker wordt.

Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation is een geslaagde anime, hoewel je wel even langs de fanservice heen moet kijken op het begin. Rudeus is een complex personage, net zoals de andere personage die je in deze anime tegen gaat komen. De anime krijgt van mij op dit moment nog een 7, maar heeft potentie om veel sterker te worden bij een tweede seizoen. Mocht je zelf fan zijn van het isekai-genre, is dit een nieuw perspectief waar je erg van kan genieten. Nieuwsgierig geraakt? Kijk de serie dan hier op Wakanim!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.